Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść

Tofu, zwane "azjatyckim twarogiem", ma wiele cennych właściwości. Jest zdrowe, niedrogie i doskonale zastępuje białko zwierzęce. Jak smakuje i co można z niego przyrządzić?
Zobacz wideo

Tofu - co to jest?

Tofu to ser powstający z mleka sojowego. Jest wytwarzany  w procesie koagulacji z użyciem soli, soku cytrynowego, chlorku magnezu i wapnia, bądź siarczku magnezu, w którym ścina się białko zawarte w mleku sojowym. Zsiadłe mleko sojowe oddziela się w ten sposób od serwatki. W efekcie otrzymujemy tofu - produkt o konsystencji twarogu.

Na sklepowych półkach znajdziemy najczęściej tofu w postaci kostki sera zanurzonej w wodzie, opakowanej w plastikowe lub kartonowe pudełko. Koszt opakowania zależy oczywiście od jego wagi. Standardowo, pakowane produkty mają gramaturę 200 g, za które należy zapłacić mniej więcej 5 zł. Za takie samo tofu pochodzące z upraw ekologicznych wydamy trochę więcej, bo około 8 zł. W niektórych sklepach można także kupić tofu na wagę.

Tofu - jak smakuje?

Tofu ma bardzo łagodny i delikatny smak, który często odrzucają osoby lubiący wyraźne smaki. Ze względu na swój neutralny charakter, produkt ten stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw. Bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju przyprawami i sosami. Może być wykorzystywane jako podstawa dań głównych lub jako dodatek, zarówno w formie przekąsek, jak i do sałatek. Możemy go spożywać na ciepło i na zimno.

Choć w polskiej kuchni nie jest bardzo popularne (aczkolwiek coraz częściej po nie sięgamy), od dawna doceniane jest w krajach uznawanych za rodzinne strony. Dlatego w Chinach, Japonii oraz pozostałych krajach Dalekiego Wschodu jest od dawna jednym z głównych składników przyrządzania posiłków. Z tego powodu tofu nazywane jest "twarogiem z Azji".

Tofu i jego cenne właściwości odżywcze

W diecie wegetariańskiej tofu używane jest jako zamiennik mięsa i jest to bardzo dobry pomysł, ponieważ jest produktem wysokobiałkowym. W ważącej 100 gramów porcji tofu znajduje się około dziewięciu gramów białka. Jeśli chodzi o pozostałe składniki odżywcze, to zawiera również niecałe pięć procent tłuszczu, niecałe dwa gramy węglowodanów i 0.3 g błonnika. 100 gramów tofu ma około 76 kcal. Ma także niski indeks glikemiczny.

Tofu bogate jest w cenne aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować i należy je dostarczać razem z pożywieniem. Zawiera takie witaminy jak: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A i witamina K, a także następujące minerały: wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, potas, cynk.

Ponadto, tofu jest bogate w fitoestrogeny (izoflawony). Są to substancje, które mają działanie podobne do żeńskich hormonów płciowych. Pomagają w obniżaniu tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Badania pokazują również, że spożywanie umiarkowanej ilości soi zmniejsza ryzyko raka piersi, dlatego produkty sojowe zaleca się szczególnie kobietom. Płeć piękna powinna spożywać tofu jeszcze z jednego powodu -  fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, regulując funkcjonowanie jajników, a także minimalizują wystąpienie osteoporozy.

Tofu - dla kogo?

Ze względu na cenne wartości odżywcze tofu polecane jest osobom dorosłym, które nie jedzą mięsa z powodów ideologicznych lub po prostu nie lubią. Produkty sojowe są polecane także dzieciom, a jego neutralny smak stanowi dużą zaletę - można bowiem przemycić je zarówno w daniach obiadowych, jak i w deserach.

Jednak soja, czyli główny składnik, z którego powstaje tofu ma również swoją ciemną stronę. Chodzi tu o jej właściwości uczulające. W zbyt dużej ilości może także zaburzać funkcjonowanie tarczycy. Dlatego dietetycy ostrzegają, by w spożywaniu soi zachować umiar i rozsądek.

Tofu - rodzaje

Na rynku dostępne są przede wszystkim dwa rodzaje tofu - jest to tofu naturalne (w twardej postaci) oraz kremowe, nazywane również jedwabistym (silken). Czym się od siebie różnią? Mają inną konsystencję oraz odmienny sposób wytwarzania.

Tofu naturalne łatwo się kroi, w kostkę, paski czy plastry. Poddane procesowi obróbki termicznej (dowolnie: smażenie, gotowanie, pieczenie) nie zmienia swojej konsystencji. Pozostaje również w tym samym kształcie, w którym przygotowaliśmy je do podgrzewania.

Kremowe tofu ma delikatną konsystencję przypominającą śmietanę i tak też można je stosować - z powodzeniem zastąpi jogurt czy mleko przy przygotowaniu dipów, sosów lub deserów, a nawet do pieczenia ciast.

Obecnie w sklepach można znaleźć wiele wariacji z tofu. Są to na przykład gotowe tofu wzbogacone już przyprawami - z bazylią, suszonymi pomidorami, warzywami, marynowane lub grillowane. Dużą popularnością cieszy się również tofu wędzone, idealnie nadające się na kanapkę.

Więcej o: