Źródło żelaza stanowi wiele grup produktów spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto przy tym pamiętać, że żelazo hemowe, czyli zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego cechuje lepsza przyswajalność przez organizm (wynosi około 40%) niż żelaza niehemowego, pochodzącego z produktów roślinnych (około 5 %).
Żelazo zaliczane jest do mikroelementów z uwagi na niewielkie dzienne zapotrzebowanie i małą ilość w organizmie. Jest dostarczane z pożywieniem. Zapotrzebowanie na żelazo u człowieka jest zmienne i zależne od kilku czynników, takich jak: wiek, płeć, aktywność fizyczna oraz stan fizjologiczny organizmu. Gwałtowny wzrost zapotrzebowania na żelazo stwierdza się u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Żelazo jest niezbędne dla zachowania zdrowia i zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest obecne w tkankach, mięśniach, szpiku kostnym, białkach, enzymach, hemosyderynie oraz osoczu. Jego największe ilości występują w hemoglobinie. Pierwiastek bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek i transporcie tlenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego i odpornościowego, uczestniczy w syntezie DNA.
Dla organizmu niekorzystne są zarówno jego niedobory, jak i nadmiar - z każdym stanem wiąże się cały wachlarz dolegliwości. Niedobory żelaza mogą prowadzić do rozwoju niedokrwistości i zwykle wynikają z małej podaży z dietą lub zaburzeń wchłaniania. Z kolei przyczyny nadmiaru żelaza rzadko upatruje się w diecie. Częściej wynika to z suplementacji bądź obciążenia genetycznego. W takiej sytuacji może dojść do stanów przeciążenia żelazem. Najgroźniejszym schorzeniem związanym z jego nadmiarem w organizmie jest hemochromatoza. To dlatego warto wiedzieć, jakie są źródła żelaza w diecie - i zwracać na nie szczególną uwagę.
Najlepiej przyswajane jest żelazo pochodzące z mięs oraz ryb. Żelazo hemowe występuje w największych ilościach w czerwonym mięsie (wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka) i podrobach (wątrobie, nerkach i sercu). Spore ilości zawiera także mięso z indyka, mleko i produkty mleczne (głównie ser twarogowy półtłusty i sery żółte tłuste), kurze jaja. Jeśli chodzi o ryby, warto zwrócić uwagę na sardynki i łososia, makrelę, śledzie.
Produkty pochodzenia roślinnego zawierają żelazo w postaci niehemowej, którą cechuje znacznie niższa biodostępność. Przyswajanie żelaza sięga około 5%. Aby poprawić wchłanianie żelaza niehemowego, warto zwiększyć podaż witaminy C.
Do produktów pochodzenia roślinnego, które charakteryzują się dużą zawartością żelaza należą: suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, kakao, orzechy (laskowe, pistacjowe, migdały) i szpinak, a także produkty zbożowe (chleb żytni pełnoziarnisty, płatki kukurydziane, kasza gryczana, ryż biały), warzywa (por, brokuły, bób, brukselka, burak), owoce (porzeczki, pomarańcza, jabłka, morele, śliwki, figi).
Do produktów stanowiących najbardziej bogate źródło żelaza należy:
Wśród produktów pochodzenia roślinnego najlepsze źródło żelaza to:
Uzupełniając dietę o źródła żelaza należy pamiętać o kilku rzeczach: