Lemoniada to napój chłodzący o kwaskowatym smaku. W klasycznej wersji składa się z trzech składników: wody, soku cytrynowego i cukru.
Pierwsze zapiski o lemoniadzie pochodzą z VII wieku, w wieku XIX w. stosowano ją jako lekarstwo. W historii lemoniady zapisany jest wiekowy przepis pochodzący z 1895 roku, zamieszczony w "Praktycznym Kucharzu Warszawskim": "Do kwarty wody bierze się 3 cytryny, z których skórka ociera się o cukier, sok zaś wyciska się przez muślin, dodaje pół funta cukru i rozpuszczeniu się nalewa w szklanki". Brzmi nie tylko archaicznie, ale i strasznie... słodko.
Od debiutu lemoniady minęło sporo czasu, a i pije się ją w nieco innych okolicznościach. Jedno się nie zmieniło - to wciąż bardzo popularny napój: smaczny, tani, zdrowy.
Istnieje wiele wariacji na temat lemoniady, a w temacie tym obowiązuje pewna dowolność. Można ją bowiem robić także z wody gazowanej, słodzić zamiennikami cukru, takimi jak syrop klonowy, syrop z agawy czy ksylitol. Domową lemoniadę można przygotować z dodatkiem soku z limonki czy pomarańczy. Mało tego! Można ją wyczarować z malin, arbuza, truskawek, brzoskwiń, a nawet rabarbaru. Możliwości jest wiele, a wszystkie smakowite.
Robiąc lemoniadę warto pamiętać o jednym. Ponieważ ma orzeźwiać, warto podawać ją schłodzoną. Taka smakuje najlepiej. Można ją również serwować z kostkami lodu, ozdobioną plasterkiem cytryny bądź innego cytrusa. Lemoniada lubi też towarzystwo plasterków ogórka, listków mięty, bazylii czy melisy, a także natki pietruszki.
Lemoniada smakuje jak wakacje u babci lub lato nad Adriatykiem. Krótko mówiąc przywołuje najlepsze wspomnienia i dobrze nastraja. Jest napojem, który wspaniale orzeźwia. Ale to nie wszystko. Lemoniada jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera solidną dawkę witamin, w tym witaminy C. Ekspresowo stawia na nogi, nawadnia i dostarcza energii. To świetny sposób na zdrowie.
Choć istnieje wiele przepisów na lemoniadę, warto poznać ten klasyczny, tradycyjny, domowy. Aby zrobić lemoniadę w wersji podstawowej, wystarczy:
Do wody należy wlać sok z wyciśniętej cytryny, a całość dosłodzić do smaku. Niektórym wystarczy czubata łyżka cukru, innym nieco więcej. Zdecydowanie warto próbować i smakować, by znaleźć swoje proporcje. Do lemoniady cytrynowej można dodać plastry ogórka lub listki mięty.
Aby zrobić lemoniadę z pomarańczą i miętą potrzebne są:
Wyciśnięty sok z owoców należy wlać do butelki lub dzbanka (chcąc pozbyć się pestek warto przelać je przez sitko). Miętę trzeba utrzeć z cukrem w moździerzu lub kubku - i dodać do soku. Pozostaje dolać wodę, wymieszać całość i schłodzić (lub dodać kilka kostek lodu).
Do przygotowania lemoniady arbuzowej potrzeba:
Cukier należy rozpuścić w ciepłej wodzie, cytrynę wycisnąć, a arbuza zmiksować - powstałą papkę przelać przez sitko. Wymieszać składniki, dodać do wody. Napój schłodzić bądź podawać z kostkami lodu.
Aby zrobić lemoniadę truskawkową, potrzebne są:
Truskawki należy zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sitko i wlać do dzbanka lub butelki. Dodać wyciśnięty sok z cytryn. Miód lub cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dolać do owoców. Następnie wlać wodę, wymieszać. Lemoniadę warto schłodzić lub podawać z kostkami lodu. W tej wersji, w roli smakowitego dodatku sprawdzą się listki mięty lub bazylii.
Do przygotowania lemoniady limonkowej potrzeba:
Miętę należy utrzeć z niewielką ilością cukru, a limonki wycisnąć. Resztę cukru rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki należy wymieszać, po czym schłodzić. Można podawać z kostkami lody, listkiem mięty lub bazylii, plasterkiem ogórka lub natką pietruszki.