Jak zrobić lemoniadę? Sprawdzone przepisy na pyszny domowy napój
Jak zrobić lemoniadę?
Lemoniada to napój chłodzący o kwaskowatym smaku. W klasycznej wersji składa się z trzech składników: wody, soku cytrynowego i cukru.
Pierwsze zapiski o lemoniadzie pochodzą z VII wieku, w wieku XIX w. stosowano ją jako lekarstwo. W historii lemoniady zapisany jest wiekowy przepis pochodzący z 1895 roku, zamieszczony w "Praktycznym Kucharzu Warszawskim": "Do kwarty wody bierze się 3 cytryny, z których skórka ociera się o cukier, sok zaś wyciska się przez muślin, dodaje pół funta cukru i rozpuszczeniu się nalewa w szklanki". Brzmi nie tylko archaicznie, ale i strasznie... słodko.
Od debiutu lemoniady minęło sporo czasu, a i pije się ją w nieco innych okolicznościach. Jedno się nie zmieniło - to wciąż bardzo popularny napój: smaczny, tani, zdrowy.
Istnieje wiele wariacji na temat lemoniady, a w temacie tym obowiązuje pewna dowolność. Można ją bowiem robić także z wody gazowanej, słodzić zamiennikami cukru, takimi jak syrop klonowy, syrop z agawy czy ksylitol. Domową lemoniadę można przygotować z dodatkiem soku z limonki czy pomarańczy. Mało tego! Można ją wyczarować z malin, arbuza, truskawek, brzoskwiń, a nawet rabarbaru. Możliwości jest wiele, a wszystkie smakowite.
Robiąc lemoniadę warto pamiętać o jednym. Ponieważ ma orzeźwiać, warto podawać ją schłodzoną. Taka smakuje najlepiej. Można ją również serwować z kostkami lodu, ozdobioną plasterkiem cytryny bądź innego cytrusa. Lemoniada lubi też towarzystwo plasterków ogórka, listków mięty, bazylii czy melisy, a także natki pietruszki.
Dlaczego warto pić domową lemoniadę
Lemoniada smakuje jak wakacje u babci lub lato nad Adriatykiem. Krótko mówiąc przywołuje najlepsze wspomnienia i dobrze nastraja. Jest napojem, który wspaniale orzeźwia. Ale to nie wszystko. Lemoniada jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera solidną dawkę witamin, w tym witaminy C. Ekspresowo stawia na nogi, nawadnia i dostarcza energii. To świetny sposób na zdrowie.
Jak zrobić lemoniadę? Przepis podstawowy
Choć istnieje wiele przepisów na lemoniadę, warto poznać ten klasyczny, tradycyjny, domowy. Aby zrobić lemoniadę w wersji podstawowej, wystarczy:
- cytryna,
- litr wody,
- cukier bądź inny "słodzik": miód, syrop akacjowy, ksylitol.
Do wody należy wlać sok z wyciśniętej cytryny, a całość dosłodzić do smaku. Niektórym wystarczy czubata łyżka cukru, innym nieco więcej. Zdecydowanie warto próbować i smakować, by znaleźć swoje proporcje. Do lemoniady cytrynowej można dodać plastry ogórka lub listki mięty.
Jak zrobić lemoniadę z pomarańczą i miętą?
Aby zrobić lemoniadę z pomarańczą i miętą potrzebne są:
- 4 cytryny,
- 1 pomarańcza,
- garść świeżej mięty,
- kilka łyżek cukru (może być inny "słodzik": miód, syrop akacjowy, ksylitol),
- litr wody.
Wyciśnięty sok z owoców należy wlać do butelki lub dzbanka (chcąc pozbyć się pestek warto przelać je przez sitko). Miętę trzeba utrzeć z cukrem w moździerzu lub kubku - i dodać do soku. Pozostaje dolać wodę, wymieszać całość i schłodzić (lub dodać kilka kostek lodu).
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
Do przygotowania lemoniady arbuzowej potrzeba:
- pół arbuza,
- litr wody,
- łyżkę cukru (sprawdzi się też jego zamiennik: miód, syrop akacjowy, ksylitol),
- sok z 2 cytryn.
Cukier należy rozpuścić w ciepłej wodzie, cytrynę wycisnąć, a arbuza zmiksować - powstałą papkę przelać przez sitko. Wymieszać składniki, dodać do wody. Napój schłodzić bądź podawać z kostkami lodu.
Jak zrobić lemoniadę truskawkową?
Aby zrobić lemoniadę truskawkową, potrzebne są:
- świeże truskawki (mniej więcej pół kilograma),
- 2-3 łyżki cukru lub miodu, syropu klonowego bądź z agawy,
- litr wody mineralnej,
- sok z 2 cytryn.
Truskawki należy zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sitko i wlać do dzbanka lub butelki. Dodać wyciśnięty sok z cytryn. Miód lub cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dolać do owoców. Następnie wlać wodę, wymieszać. Lemoniadę warto schłodzić lub podawać z kostkami lodu. W tej wersji, w roli smakowitego dodatku sprawdzą się listki mięty lub bazylii.
Jak zrobić lemoniadę z limonki?
Do przygotowania lemoniady limonkowej potrzeba:
- litr wody,
- 2 limonki,
- garść mięty,
- kilka łyżek cukru (może być inny "słodzik": miód, syrop akacjowy, ksylitol).
Miętę należy utrzeć z niewielką ilością cukru, a limonki wycisnąć. Resztę cukru rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki należy wymieszać, po czym schłodzić. Można podawać z kostkami lody, listkiem mięty lub bazylii, plasterkiem ogórka lub natką pietruszki.
-
Złudzenie optyczne, czyli jak mózg potrafi nas oszukać
-
Nietrafione zabawki dla dziecka. "Z mężem wyjmowaliśmy je 20 godzin. To był koszmar"
-
Pasterka spędza pandemię z dziewięciorgiem dzieci. "Standard życia bardzo się pogorszył"
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Rodzice: To może wyrządzić dzieciom krzywdę
-
Kiedy wypłata 13 emerytury 2021? Seniorzy już niedługo mogą liczyć na przypływ gotówki
- Niedziele handlowe 2021. Czy 28 lutego sklepy są otwarte?
- Trzy słowa, kategoria: film animowany. Rozpoznasz, o jaki tytuł pytamy?
- Płaskostopie - poznaj rodzaje i przyczyny deformacji, a także skuteczne ćwiczenia stóp
- Alergia na roztocza - jakie są objawy i co można zrobić? Czy można się odczulić?
- Mama uczy córkę, że dziewictwo nie istnieje. Wideo obejrzało ponad 2 miliony ludzi. Ma w tym ważny powód