Witaminy z grupy B to grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie, które przede wszystkim pozytywnie wpływają na zdrowie psychiczne człowieka - łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój. Witaminy B wspierają również sprawność intelektualną czy regulują przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie. Ale to nie wszystko - ze względu na różnorodność cech i właściwości poszczególnych witamin, które tworzą grupę.
Grupę witamin B tworzy osiem związków chemicznych, które są oznaczane kolejnymi cyframi. Są to:
Źródłem tej witaminy z grupy B są pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych. Niedobór witaminy B1 wywołuje objawy związane z neurastenią, najczęstszą postacią nerwicy. Objawami niedoboru są: depresja, zmęczenie i obniżona zdolność intelektualna. W przypadku ciężkiego niedoboru witaminy B1 dochodzi do zaburzeń sercowo-naczyniowych lub zaniku mięśni.
Źródłem tej witaminy z grupy B jest nabiał, jaja, drób, przetwory zbożowe z pełnego ziarna. Największe zapotrzebowanie na tę witaminę obserwuje się u kobiet w ciąży, w czasie laktacji, a także u osób narażonych na duży wysiłek fizyczny oraz stres. Jej niedobór może wywołać zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
Źródłem witaminy B3 jest mięso i wędliny, ryby, mleko, rośliny strączkowe, ziemniaki. Niedobór witaminy PP wywołuje zmiany skórne, zmiany w obrębie jamy ustnej i języka, a także wymioty i biegunki.
Źródłem witaminy B5 są warzywa liściaste, rośliny strączkowe, grzyby, mięso i jajka. Jej niedobór wywołuje bóle stawów, skurcze mięśni, uczucie zmęczenia czy wypadanie włosów.
Źródłem tej witaminy z grupy B jest niepalona kasza gryczana, produkty drożdżowe, wątróbka, mięso i ryby, warzywa i owoce zasobne w skrobię. Objawami niedoboru witaminy B6 jest depresja, ogólne pogorszenie samopoczucia, apatia oraz problemy ze snem.
Źródłem witaminy B7 są podroby, żółtka jaj, mleko, grzyby, drożdże, warzywa (kalafior, buraki, szpinak, marchew). Niedobór biotyny zdarza się rzadko - wywołuje stany zapalne skóry, wymioty i bóle mięśni.
Źródłem tej witaminy z grupy B są zielone warzywa, owoce oraz papryka. Niedobór kwasu foliowego może wywołać niedokrwistość megaloblastyczną, a u kobiet ciężarnych niedorozwój łożyska lub wystąpienie wad cewy nerwowej u dziecka (np. bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa).
Ponieważ kwas foliowy jest bardzo ważny dla dziecka, a dieta bogata w ten składnik nie pokrywa dziennego zapotrzebowania, kobiety, które planują ciążę bądź spodziewają się dziecka, muszą go suplementować.
Źródłem te witaminy z grupy B są produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie w podrobach. Nad jej suplementacją powinni pomyśleć wegetarianie i weganie.
Witaminy z grupy B pełnią w organizmie ważną rolę i są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i dzieci. Mając tego świadomość należy wiedzieć, gdzie ich szukać i jak zadbać o dostarczenie ich w optymalnej ilości. Kluczem jest zbilansowana dieta.
Ponieważ witaminy z grupy B nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, należy pamiętać, by dostarczać je organizmowi systematycznie, codziennie. Można to robić w prosty sposób, wraz z urozmaiconą dietą. Wystarczy sięgać po świeże warzywa i owoce, pieczywo i makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, jaja, orzechy, ryby i mięso. W wyjątkowych sytuacjach wskazana jest suplementacja. Wyjątkiem jest kwas foliowy, który powinna zażywać każda kobieta, która planuje ciążę bądź spodziewa się dziecka.