Napar z liści malin - kto i po co powinien go pić?

Napar z liści malin kojarzony jest najczęściej z napojem, który pity na finiszu ciąży ma usprawnić poród. Tymczasem okazuje się, że w medycynie naturalnej stosowany jest znacznie szerzej. To środek na wiele różnych dolegliwości. Jakie właściwości i działanie ma napar z liści malin?

Napar z liści malin jest znany i ceniony od wieków. Ponieważ liście malin są bogatym źródłem wielu dobroczynnych substancji, naparowi przypisuje się działanie prozdrowotne i właściwości lecznicze.

Napar z liści malin - właściwości i działanie

Napar z liści malin zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminę C. To dlatego ma korzystny wpływ na organizm, a i może być stosowany przy wielu dolegliwościach.

Napar z liści malin jest doskonałym środkiem na infekcje. To naturalna alternatywa dla tradycyjnych leków i suplementów, które stosujemy szczególnie często w okresie jesienno-zimowym. Herbata z liści malin wzmacnia odporność organizmu, a kiedy dopada grypa i przeziębienie, wspiera organizm w walce z drobnoustrojami. Działa także wzmacniająco, jest źródłem witamin i mikroelementów. Ma też działanie przeciwgorączkowe i napotne. Ponieważ działa antyseptycznie, sprawdza się jako środek przeciwbakteryjny.

Napar z liści malin działa też antyoksydacyjne, ponieważ jest bogaty w polifenole. Oznacza to, że nie tylko łagodzi stany zapalne, ale i zwalcza wolne rodniki (dzięki czemu ma działanie przeciwnowotworowe - antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na raka).

Napar z liści malin ma również inne zastosowanie. I tak:

  • ma działanie moczopędne, dlatego pomaga przy przewlekłych stanach zapalnych dróg moczowych,
  • działa rozkurczowo, stąd łagodzi bóle menstruacyjne, sprawdza się przy nieżytach żołądka i jelit,
  • hamuje biegunkę i rozwój bakterii w jelitach,
  • poprawia przemianę materii (ważne, by pić napar regularnie),
  • przygotowuje macicę do porodu i sprawia, że ten może być szybszy i łatwiejszy.

Napar z liści malin a ciąża

Napar z liści malin może być stosowany przez całą ciążę (nie tylko na jej końcówce), jako środek wzmacniający, wspierający odporność i pomagający przy infekcjach.

Nie bez znaczenia jest, że herbatka ta pozytywnie wpływa na ukrwienie mięśni macicy i łagodzi poranne mdłości. Profilaktycznie zaleca się picie jednej szklanki naparu dziennie w ostatnich miesiącach ciąży.

Choć napar z liści malin nie przyspiesza porodu i nie wywołuje skurczów macicy, a jedynie przygotowuje do niego jej mięśnie, jeśli pojawiają się po nim przedwczesne skurcze, ilość napoju należy zmniejszyć bądź herbatę z liści malin odstawić w ogóle. Nie sięgaj po napar na własną rękę, zanim zaczniesz go pić, skonsultuj się z lekarzem prowadzącym ciążę. Pamiętaj, że zioła także mają wpływ na organizm, wchodzą w interakcje z lekami itp.

Istnieją pewne przeciwwskazania do picia naparu. Są to między innymi: nadciśnienie, krwawienia z dróg rodnych, wcześniejszy poród zakończony cesarskim cięciem lub zagrożenie ciąży.

Napar z liści malin a poród i połóg

Po napar z liści malin sięgają najczęściej kobiety tuż przed porodem. Choć jego działanie w zakresie rozwiązania nie zostało potwierdzone przez badania kliniczne, to często zalecane jest regularne picie naparu z liści malin, co najmniej miesiąc przed porodem. Dlaczego? Okazuje się, że napar:

  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, co ułatwia rozwieranie szyjki macicy,
  • usprawnia działanie mięśni macicy, dzięki czemu poród może być łatwiejszy i przebiegać bardziej sprawnie,
  • wzmacnia mięśnie macicy, dzięki czemu skurcze porodowe są bardziej skuteczne,
  • zmniejsza ryzyko powikłań okołoporodowych.

Herbatkę z liści malin warto pić również po porodzie, dla wzmocnienia organizmu, wsparcia regeneracji macicy oraz po to, by pobudzić laktację.

Napar z liści malin - jak przyrządzić?

Napar z liści malin sporządza się z maliny właściwej. Surowcem są nie owoce, a liście. Można je kupić w aptece bądź w sklepie zielarskim lub zebrać samodzielnie, zarówno z krzewów hodowanych, jak i leśnych (z daleka od ulic, muszą być wolne od oprysków).
Zbierane listki powinny być ładne - zdrowe i zielone. Najlepiej zrywać je w letni poranek, gdy już zniknie rosa (liście powinny być suche).

Suszenie liści malin trwa mniej więcej dwa tygodnie. Tyle powinny leżeć swobodnie rozłożone, w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu. Następnie należy zamknąć je w papierowej torebce bądź pojemniku.

Napar z liści malin przygotowuje się, zalewając łyżkę suszu niepełną szklanką wrzątku. Napój należy parzyć kilka minut i przecedzić. Zaleca się pić jedną porcję dziennie.

To także może cię zainteresować:

Objawy porodu. Czy to już?

Więcej o: