Dieta lekkostrawna dla dzieci. Zastosowanie i zasady

Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, zalecaną nie tylko dzieciom. Nie jest żadnym skomplikowanym czy wymyślnym sposobem żywienia, a jedynie modyfikacją normalnego jadłospisu. Kiedy się ją stosuje i według jakich zasad tworzy? Dieta lekkostrawna dla dzieci - jak to się je?

Dieta lekkostrawna dla dzieci - na czym polega?

Dieta lekkostrawna dostarcza organizmowi składniki odżywcze w postaci produktów, które nie obciążają żołądka (są lekkostrawne) i występują w niewielkiej objętości. Ma za zadanie:

  • odciążać przewód pokarmowy,
  • ułatwiać jego funkcjonowanie,
  • wspierać regenerację organizmu.

Powinna zaspokajać głód, pokrywać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i dostarczać optymalnej ilości składników pokarmowych, niezbędnych do wzrostu i rozwoju dziecka.

Dieta lekkostrawna - dla kogo?

Ta dieta zalecana jest dzieciom:

  • podczas choroby,
  • w okresie rekonwalescencji,
  • mającym zaburzenia układu pokarmowego,
  • po zabiegach i operacjach,
  • z nadwagą.

Dieta lekkostrawna dla dzieci - zasady

Szalenie ważne jest, by porcje posiłków nie były duże. Dzienna racja pokarmowa powinna być rozłożona na pięć małych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), podawanych o stałych porach. Posiłki w diecie lekkostrawnej powinny być łatwe do strawienia, nieobciążające żołądka i innych organów układu pokarmowego. To dlatego powinny:

  • zawierać jak najmniej tłuszczu (stąd zalecane są chude mięsa, wędliny i przetwory mleczne, nie wolno używać zasmażek czy panierek),
  • mieć mało błonnika (produkty zwierające dużo błonnika obciążają jelita i żołądek), stąd nie zalecane jest pełnoziarniste pieczywo czy grube kasze,
  • być oszczędnie przyprawiane (ostre przyprawy zwiększają produkcję soków trawiennych, co może skutkować refluksem, wzdęciami, odbijaniem),
  • być odpowiednio przyrządzane (gotowane w wodzie, na parze, duszone,pieczone w folii).

Dieta lekkostrawna oznacza uważne dobieranie składników - komponowanie jej z produktów wskazanych i eliminowaniem tych, które są zakazane.

Dieta lekkostrawna dla dzieci. Produkty wskazane

Zadaniem diety jest pokrycie zapotrzebowania kalorycznego oraz na składniki odżywcze, przy jednoczesnym ograniczeniu obciążania układu pokarmowego. To dlatego w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się:

  • chude mięso i wędliny,
  • ryby (dorsz, sola, sandacz),
  • chude produkty mleczne - jogurt naturalny, maślanka, zsiadłe mleko,
  • pieczywo pszenne - czerstwe: biszkopty i sucharki,
  • biały ryż,
  • drobne makarony,
  • drobne kasze,
  • gotowane warzywa: marchew, burak, dynia, kabaczek,
  • warzywa surowe: sałata, pomidor, tarta marchew,
  • dojrzałe owoce pobawione skórki, bez pestek: jabłko, truskawka, brzoskwinia, pomarańcza, banan,
  • masło, olej (rzepakowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek,
  • jajka - na miękko, w koszulkach,
  • miód, dżemy, kisiele, kompoty, musy owocowe,
  • lekkie zupy zaprawiane jogurtem (zamiast śmietany).

Do picia najlepsza jest woda, herbaty owocowe, napary ziołowe, kawa zbożowa.

Dieta lekkostrawna dla dzieci. Produkty zakazane

Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów ciężkostrawnych, tłustych, smażonych, wzdymających. Jakich produktów należy unikać?

  • chleba: razowego, żytniego, z otrębami,
  • tłustych mięs, wędlin, serów i ryb,
  • margaryny i smalcu,
  • ciężkich zup, zagęszczonych śmietaną i mąką,
  • produktów, które wywołują wzdęcia, np.: kapusta, kalafior czy cebula,
  • dań typu fast food,
  • produktów zawierających puste kalorie.

O czym jeszcze warto pamiętać, stosując dietę lekkostrawną?

Najlepsze są potrawy świeże - im dłużej bowiem leżą, tym są bardziej ciężkostrawne; dodatkowo zwiększa się ryzyko niestrawności i zakażeń bakteryjnych. Ponieważ posiłki zmiksowane łatwiej się trawi, warto jeść np. zupy-kremy i puree z warzyw. Czasem wystarczy zmiana konsystencji potrawy, by ta z ciężkostrawnej stała się łatwostrawna (np. zupa). Owoce pozbawione skórki zawierają mniej błonnika.

To także może cię zainteresować:

Czy "bio" warzywa i owoce są zdrowsze? [NaZdrowie]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.