Dieta lekkostrawna dostarcza organizmowi składniki odżywcze w postaci produktów, które nie obciążają żołądka (są lekkostrawne) i występują w niewielkiej objętości. Ma za zadanie:
- odciążać przewód pokarmowy,
- ułatwiać jego funkcjonowanie,
- wspierać regenerację organizmu.
Powinna zaspokajać głód, pokrywać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i dostarczać optymalnej ilości składników pokarmowych, niezbędnych do wzrostu i rozwoju dziecka.
Dieta lekkostrawna - dla kogo?
Ta dieta zalecana jest dzieciom:
- podczas choroby,
- w okresie rekonwalescencji,
- mającym zaburzenia układu pokarmowego,
- po zabiegach i operacjach,
- z nadwagą.
Dieta lekkostrawna dla dzieci - zasady
Szalenie ważne jest, by porcje posiłków nie były duże. Dzienna racja pokarmowa powinna być rozłożona na pięć małych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), podawanych o stałych porach. Posiłki w diecie lekkostrawnej powinny być łatwe do strawienia, nieobciążające żołądka i innych organów układu pokarmowego. To dlatego powinny:
- zawierać jak najmniej tłuszczu (stąd zalecane są chude mięsa, wędliny i przetwory mleczne, nie wolno używać zasmażek czy panierek),
- mieć mało błonnika (produkty zwierające dużo błonnika obciążają jelita i żołądek), stąd nie zalecane jest pełnoziarniste pieczywo czy grube kasze,
- być oszczędnie przyprawiane (ostre przyprawy zwiększają produkcję soków trawiennych, co może skutkować refluksem, wzdęciami, odbijaniem),
- być odpowiednio przyrządzane (gotowane w wodzie, na parze, duszone,pieczone w folii).
Dieta lekkostrawna oznacza uważne dobieranie składników - komponowanie jej z produktów wskazanych i eliminowaniem tych, które są zakazane.
Dieta lekkostrawna dla dzieci. Produkty wskazane
Zadaniem diety jest pokrycie zapotrzebowania kalorycznego oraz na składniki odżywcze, przy jednoczesnym ograniczeniu obciążania układu pokarmowego. To dlatego w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się:
- chude mięso i wędliny,
- ryby (dorsz, sola, sandacz),
- chude produkty mleczne - jogurt naturalny, maślanka, zsiadłe mleko,
- pieczywo pszenne - czerstwe: biszkopty i sucharki,
- biały ryż,
- drobne makarony,
- drobne kasze,
- gotowane warzywa: marchew, burak, dynia, kabaczek,
- warzywa surowe: sałata, pomidor, tarta marchew,
- dojrzałe owoce pobawione skórki, bez pestek: jabłko, truskawka, brzoskwinia, pomarańcza, banan,
- masło, olej (rzepakowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek,
- jajka - na miękko, w koszulkach,
- miód, dżemy, kisiele, kompoty, musy owocowe,
- lekkie zupy zaprawiane jogurtem (zamiast śmietany).
Do picia najlepsza jest woda, herbaty owocowe, napary ziołowe, kawa zbożowa.
Dieta lekkostrawna dla dzieci. Produkty zakazane
Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów ciężkostrawnych, tłustych, smażonych, wzdymających. Jakich produktów należy unikać?
- chleba: razowego, żytniego, z otrębami,
- tłustych mięs, wędlin, serów i ryb,
- margaryny i smalcu,
- ciężkich zup, zagęszczonych śmietaną i mąką,
- produktów, które wywołują wzdęcia, np.: kapusta, kalafior czy cebula,
- dań typu fast food,
- produktów zawierających puste kalorie.
O czym jeszcze warto pamiętać, stosując dietę lekkostrawną?
Najlepsze są potrawy świeże - im dłużej bowiem leżą, tym są bardziej ciężkostrawne; dodatkowo zwiększa się ryzyko niestrawności i zakażeń bakteryjnych. Ponieważ posiłki zmiksowane łatwiej się trawi, warto jeść np. zupy-kremy i puree z warzyw. Czasem wystarczy zmiana konsystencji potrawy, by ta z ciężkostrawnej stała się łatwostrawna (np. zupa). Owoce pozbawione skórki zawierają mniej błonnika.
To także może cię zainteresować:
Czy "bio" warzywa i owoce są zdrowsze? [NaZdrowie]