Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka: jak rozszerzać dietę, jak wybierać mięso

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka jest bardzo ważne, dlatego powinno się znaleźć w jego jadłospisie. Jak rozszerzyć dietę malucha o mięso oraz w jakiej ilości i formie je podawać?

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka jest istotne, ponieważ to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które są niezbędne, by maluch mógł zdrowo rosnąć i prawidłowo się rozwijać. To między innymi:

  • pełnowartościowe białko, jeden z podstawowych składników odżywczych,
  • dobrze przyswajalne żelazo, które zapobiega anemii i zwiększa odporność,
  • cynk, który wpływa na odporność, jest istotny dla skóry,
  • witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, PP, B12.

Czego nie może jeść dziecko w pierwszym roku życia?

Kiedy wprowadzić mięso do diety niemowlaka?

Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt, mięso do diety malucha można wprowadzić już w piątym miesiącu życia, jeśli jest karmiony mlekiem modyfikowanym i w siódmym miesiącu życia - jeśli jest karmiony piersią. Ponieważ mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka ma duże znaczenie, z jego wprowadzeniem do diety nie należy przesadnie zwlekać.

Jak rozszerzać dietę niemowlaka?

Wprowadzając mięso do diety dziecka podawaj je w połączeniu z warzywami. Najlepiej dodać je do zupy. Choć niektórzy uważają, że należy je ugotować osobno, a następnie rozdrobnić i dopiero wtedy dodać do wywaru warzywnego, tak naprawdę nie ma takiej potrzeby.

Ważne jest, by początkowo mięso miksować, a dopiero w kolejnych miesiącach drobno siekać nożem. Im maluch starszy, tym mięso możesz mniej rozdrabniać. Na początku mięso gotuj. Dopiero później, gdy dziecko będzie trochę starsze, duś je lub piecz w folii. Mięso smażone nie jest dobrym pomysłem dla dziecka do pierwszego roku życia.
Ponieważ żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C, warto mięso podawać z warzywami bogatymi w tę witaminę (np. pomidory, ziemniaki, papryka, kapusta).

Ile mięsa podawać niemowlęciu i małemu dziecku?

Rozszerzając dietę, wprowadzając mięso do jadłospisu niemowlaka, podaj go niewiele. Składniki odżywcze są w mięsie bardzo skoncentrowane, dlatego niewielka porcja dostarcza ich organizmowi w optymalnej ilości.

Na początek wystarczy ok. 10 gramów gotowanego mięsa dziennie, dodanego do purée z warzyw. Porcję tę można stopniowo zwiększać do 20 gramów pod koniec pierwszego roku życia.

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka - jaki rodzaj mięsa wybrać?

Chociaż kolejność wprowadzania do diety niemowlaka poszczególnych gatunków mięs jest dowolna, zacznij od gatunków chudych i najmniej alergizujących. Im chudsze mięso, tym więcej zawiera białka.

Polecane rodzaje mięsa dla niemowląt i dzieci to:

  • mięso indyka,
  • jagnięcina,
  • mięso z królika,
  • mięso kurczaka,
  • schab.

Cielęcinę czy mięso wołowe można wprowadzić do diety dziecka w okolicach jego pierwszych urodzin.

Jak wybierać mięso dla niemowlaka i małego dziecka?

Należy kierować się wartościami odżywczymi i właściwościami alergizującymi mięsa, ale nie mniej istotne jest, by było to mięso najwyższej jakości, pochodzącego ze sprawdzonego źródła, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego.

Pamiętaj, że zwierzęta hodowane na masową skalę żywią się często paszą, która zawiera niekorzystne dla zdrowia substancje, takie jak pestycydy, hormony czy antybiotyki. Z kolei wędliny, czyli mięso przetworzone, mogą zawierać polepszacze smaku - dlatego lepiej robić samodzielnie. To nie takie trudne jak myślisz.

Jakich produktów mięsnych nie mogą jeść niemowlęta i małe dzieci?

Mięso, które jedzą najmłodsi, powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła. Niedopuszczalne jest podawanie mięsa pochodzącego z bazaru lub dziczyzny, która nie jest przebadana przez lekarza weterynarii. Ale to nie wszystko. Małe dzieci nie powinny jeść tanich wędlin, podrobów, a w szczególności wątroby, kiełbasek, parówek, a także tatara czy kostek bulionowych.

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Nie wszystkie niemowlęta i dzieci lubią mięso, nie każde chce je jeść. Co zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim nie panikować. Dobra wiadomość dla rodziców mięsnych niejadków jest taka, że maluchy nie muszą jeść go codziennie.

Możesz przemycać mięso w zupach czy pierogach, a także uzupełniać dietę dziecka o inne wartościowe produkty, takie jak:

  • ryby,
  • nabiał,
  • jaja,
  • warzywa strączkowe (groch, soczewica, fasola),
  • kasze (jęczmienna, gryczana),
  • brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i makarony,
  • orzechy.

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.