Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka: jak rozszerzać dietę, jak wybierać mięso
Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka jest istotne, ponieważ to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które są niezbędne, by maluch mógł zdrowo rosnąć i prawidłowo się rozwijać. To między innymi:
- pełnowartościowe białko, jeden z podstawowych składników odżywczych,
- dobrze przyswajalne żelazo, które zapobiega anemii i zwiększa odporność,
- cynk, który wpływa na odporność, jest istotny dla skóry,
- witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, PP, B12.
Kiedy wprowadzić mięso do diety niemowlaka?
Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt, mięso do diety malucha można wprowadzić już w piątym miesiącu życia, jeśli jest karmiony mlekiem modyfikowanym i w siódmym miesiącu życia - jeśli jest karmiony piersią. Ponieważ mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka ma duże znaczenie, z jego wprowadzeniem do diety nie należy przesadnie zwlekać.
Jak rozszerzać dietę niemowlaka?
Wprowadzając mięso do diety dziecka podawaj je w połączeniu z warzywami. Najlepiej dodać je do zupy. Choć niektórzy uważają, że należy je ugotować osobno, a następnie rozdrobnić i dopiero wtedy dodać do wywaru warzywnego, tak naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Ważne jest, by początkowo mięso miksować, a dopiero w kolejnych miesiącach drobno siekać nożem. Im maluch starszy, tym mięso możesz mniej rozdrabniać. Na początku mięso gotuj. Dopiero później, gdy dziecko będzie trochę starsze, duś je lub piecz w folii. Mięso smażone nie jest dobrym pomysłem dla dziecka do pierwszego roku życia.
Ponieważ żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C, warto mięso podawać z warzywami bogatymi w tę witaminę (np. pomidory, ziemniaki, papryka, kapusta).
Ile mięsa podawać niemowlęciu i małemu dziecku?
Rozszerzając dietę, wprowadzając mięso do jadłospisu niemowlaka, podaj go niewiele. Składniki odżywcze są w mięsie bardzo skoncentrowane, dlatego niewielka porcja dostarcza ich organizmowi w optymalnej ilości.
Na początek wystarczy ok. 10 gramów gotowanego mięsa dziennie, dodanego do purée z warzyw. Porcję tę można stopniowo zwiększać do 20 gramów pod koniec pierwszego roku życia.
Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka - jaki rodzaj mięsa wybrać?
Chociaż kolejność wprowadzania do diety niemowlaka poszczególnych gatunków mięs jest dowolna, zacznij od gatunków chudych i najmniej alergizujących. Im chudsze mięso, tym więcej zawiera białka.
Polecane rodzaje mięsa dla niemowląt i dzieci to:
- mięso indyka,
- jagnięcina,
- mięso z królika,
- mięso kurczaka,
- schab.
Cielęcinę czy mięso wołowe można wprowadzić do diety dziecka w okolicach jego pierwszych urodzin.
Jak wybierać mięso dla niemowlaka i małego dziecka?
Należy kierować się wartościami odżywczymi i właściwościami alergizującymi mięsa, ale nie mniej istotne jest, by było to mięso najwyższej jakości, pochodzącego ze sprawdzonego źródła, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego.
Pamiętaj, że zwierzęta hodowane na masową skalę żywią się często paszą, która zawiera niekorzystne dla zdrowia substancje, takie jak pestycydy, hormony czy antybiotyki. Z kolei wędliny, czyli mięso przetworzone, mogą zawierać polepszacze smaku - dlatego lepiej robić samodzielnie. To nie takie trudne jak myślisz.
Jakich produktów mięsnych nie mogą jeść niemowlęta i małe dzieci?
Mięso, które jedzą najmłodsi, powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła. Niedopuszczalne jest podawanie mięsa pochodzącego z bazaru lub dziczyzny, która nie jest przebadana przez lekarza weterynarii. Ale to nie wszystko. Małe dzieci nie powinny jeść tanich wędlin, podrobów, a w szczególności wątroby, kiełbasek, parówek, a także tatara czy kostek bulionowych.
Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?
Nie wszystkie niemowlęta i dzieci lubią mięso, nie każde chce je jeść. Co zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim nie panikować. Dobra wiadomość dla rodziców mięsnych niejadków jest taka, że maluchy nie muszą jeść go codziennie.
Możesz przemycać mięso w zupach czy pierogach, a także uzupełniać dietę dziecka o inne wartościowe produkty, takie jak:
- ryby,
- nabiał,
- jaja,
- warzywa strączkowe (groch, soczewica, fasola),
- kasze (jęczmienna, gryczana),
- brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i makarony,
- orzechy.
To także może cię zainteresować:
-
Rząd luzuje obostrzenia. Sklepy w galeriach handlowych będą otwarte? "Mam nadzieję, że decyzje zapadną 10 dni od zakończenia ferii"
-
Zmiany w 500 plus. Co zrobić, aby nie stracić świadczenia?
-
Joanna Krupa pokazała nagranie z córką. "Mała leniwa". Fanki: Fajnie, że mówisz do niej w dwóch językach
-
Tak wyglądają brzuchy po cesarce. Dumne mamy pokazują zdjęcia bez retuszu na Instagramie
-
Powrót dzieci do szkół po feriach, ale tylko na dwa tygodnie. Nie ma planów kontynuowania nauki stacjonarnej?
- Terapia poznawczo-behawioralna. Kiedy skorzystać z porady terapeuty?
- Alergia pokarmowa u dzieci może być groźna dla życia i zdrowia. Poznaj jej objawy
- Produkty bogate w błonnik. Dlaczego są tak ważne w naszej diecie?
- Motyw patriotyzmu w literaturze ["Pan Tadeusz", "Dziady", "Kordian"]
- Motyw podróży w literaturze. W jakich książkach pojawia się motyw wędrowców?