Niech pyszna, domowa zupa stanie się jedną z dobrych tradycji kulinarnych waszego domu. Nasyci, dostarczy witamin, minerałów, błonnika. W niej przemycicie warzywa dziecku, które nie przepada za surówkami i jarzynkami. Możecie ją przygotować zawczasu, zamrozić lub zawekować, a potem sięgać po kolejne porcje, gdy najdzie was nagły głód, gdy wrócicie ze spaceru w mroźny dzień lub gdy nie będzie się wam chciało gotować w leniwy weekend.
- warzywa: pół marchewki, ćwierć cebuli, ćwierć ziemniaka, kilka różyczek kalafiora
- szklanka niskozmineralizowanej wody źródlanej
- łyżeczka oleju rzepakowego, świeżego masła lub oliwy extra vergine
- łyżeczka kaszy manny
- żółtko
- ugotowane mięso z piersi indyka (ok. 2 dag)
Warzywa umyj. Marchewkę, cebulę i ziemniaka obierz i pokrój na kawałki. Jarzyny włóż do rondelka, zalej niepełną szklanką wrzątku i gotuj, aż będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj kaszę mannę, olej (lub masło albo oliwę) i drobno posiekane ugotowane mięso.
Zupę zmiksuj. Żółtko rozprowadź odrobiną ciepłej zupy i dodaj do zupy, zamieszaj i całość zagotuj.
- marchewka
- pół łyżeczki kaszy manny
- pół szklanki niskozmineralizowanej wody źródlanej
Marchewkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, zalej wodą. Dodaj mannę i zamieszaj.
Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw z ognia, przestudź, zmiksuj.
- szklanka mrożonej włoszczyzny
- ćwierć cebuli
- ziemniak
- liść laurowy
- półtorej szklanki wody źródlanej
- łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- starty kiszony ogórek
- jogurt naturalny
Włoszczyznę, listek laurowy, ćwiartkę cebuli i drobno pokrojonego ziemniaka zalej wodą i ugotuj do miękkości. Dodaj ogórek i odrobinę tłuszczu. Odlej porcję zupy do miseczki i dodaj łyżkę jogurtu. Zupę możesz też posypać siekaną zieleniną.
- marchewka
- ziemniak
- szklanka niskozmineralizowanej wody źródlanej
- łyżeczka kaszy manny
- łyżeczka oleju rzepakowego, świeżego masła lub oliwy extra vergine
Ziemniak i marchewkę obierz, umyj, drobno pokrój i wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny), dodaj mannę, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Zestaw garnek z ognia, przestudź zupę i zmiksuj. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą.
W kolejnych tygodniach stopniowo możesz dodawać do zupy inne warzywa, np. dynię, cukinię, kabaczek, burak, brokuły, pietruszkę i czerwoną soczewicę.
- szklanka ugotowanej fasoli
- 2 marchewki
- mały por
- niewielka cebula
- ćwierć główki kapusty włoskiej
- gałązka selera naciowego
- 2 ziemniaki
- garść pokrojonej cukinii
- 3 pomidory z puszki (w zalewie)
- pół szklanki drobnego makaronu ugotowanego al dente
- łyżka posiekanej natki pietruszki i listków bazylii
- łyżka oliwy extra vergine
Warzywa umyj i obierz. Marchew, seler, por, cebulę, ziemniaki drobno pokrój, kapustę poszatkuj. Wrzuć na wrzącą wodę (ok. 2 l). Po 10 minutach dodaj pokrojone pomidory, cukinię, po dalszych 5 minutach fasolę, siekaną bazylię i natkę, na końcu makaron. Odstaw z ognia. Dopraw łyżką oliwy.
- 3 buraki
- marchewka
- plaster selera
- mała cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- szczypta majeranku
Buraki umyj i wstaw do gorącego piekarnika na około godzinę. Pozostałe warzywa umyj, oczyść, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zamieszaj. Po chwili dodaj marchewkę, seler i majeranek. Po kilku minutach zalej litrem wrzątku. Gotuj pod przykryciem 30 minut, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę upieczone buraki. Zmiksuj zupę.
Dorośli mogą sobie zupę doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- por
- marchewka
- seler
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 szklanki niskozmineralizowanej wody źródlanej
- szklanka kaszy jaglanej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Warzywa obierz i opłucz. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce. Por pokrój na małe kawałki.
W garnku podsmaż warzywa na oleju, dodaj pomidory z puszki i wodę. Wsyp kaszę i gotuj 20 minut na średnim ogniu. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Podstawą dobrej zupy są wysokiej jakości składniki. Kupuj warzywa ekologiczne (zwłaszcza gdy gotujesz dla niemowlęcia) lub od sprawdzonych dostawców. Możesz mrozić porcje umytych, obranych i pokrojonych warzyw i korzystać z mrożonek. Warzywa wrzucaj na wrzącą wodę - stracą mniej witamin. Zupki gotuj na wodzie. Wywar mięsny może uczulać, zawiera też puryny (obciążają nerki). Mięso gotuj osobno i dokładaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę świeżego masła, oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego.
Pierwsze zupki dokładnie miksujemy. Z czasem podajemy dziecku pokarmy z grudkami i cząstkami do żucia i gryzienia. Warzywa można rozgnieść widelcem, a mięso posiekać.
Nawet jeśli zupka dla dziecka nie bardzo smakuje ci bez dodatku soli, powstrzymaj odruch dosalania jej. Masz okazję, by przyzwyczaić malca do mniej słonych potraw, a tak jest zdrowiej.
Odkąd dziecko jada razem z wami, gotuj bez dodawania kostek bulionowych i innych przypraw z dużą ilością soli, wzmacniaczy smaku, tłuszczy utwardzonych. Dania doprawiaj ziołami, czosnkiem, pieczoną cebulą.