Delikatne danie na bazie mleka, jajek, masła i mąki to porcja wapnia w zupełnie innej postaci.
Ugotowana na mleku i z dodatkiem owoców będzie idealnym śniadaniem.
Te mleczne czy śmietankowe są dobrym źródłem wapnia, a 1 kulka to około 40 kcal. Są mniej tuczące niż się sądzi.
Owoce można zmiksować z mlekiem, jogurtem czy kefirem.
Można je zrobić na wodzie, ale dużo lepsze są na mleku. Dodatkowo można je polać gęstym jogurtem.
Żółtko mieszamy z niewielką ilością mleka, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią, wlewamy na wrzące mleka i gotowe.
Serek naturalny lub gęsty jogurt wystarczy zmieszać z owocami, płatkami migdałów czy wiórkami kokosowymi.
Naturalne kakao najlepiej rozrobić ciepłym mlekiem, ale gotowy napój smakuje także po schłodzeniu.