Kasza dla dziecka

Kaszkę można niemowlęciu przygotować na wiele różnych sposobów.

Kasza z mlekiem

(po 4. miesiącu)

łyżeczka kaszki pszennej lub orkiszowej

woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)

180 ml mleka (odciągniętego mleka mamy lub przygotowanego według przepisu na opakowaniu mleka modyfikowanego)

Wodę zagotuj, przestudź. Rozprowadź kaszkę jedną, dwiema łyżkami przegotowanej wody. Dodaj mleko, wymieszaj i podawaj dziecku.

Jeśli dodasz mleko odciągnięte z piersi, nie dziw się, że kaszka będzie bardzo płynna - tak właśnie się dzieje. Możesz też podać dziecku kaszkę na wodzie, a potem nakarmić je piersią.

(1 porcja)

Delikatne bliny

(po 10. miesiącu)

5 łyżek kaszki gryczanej

łyżka kaszki ryżowej

woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)

2 jajeczka przepiórcze

kilka łyżek kefiru

łyżeczka oleju rzepakowego

Kaszkę ryżową i gryczaną wymieszaj i rozprowadź przegotowaną ciepłą wodą. Dodaj jajeczka, olej i kefir, wymieszaj. Smaż nieduże placki na patelni do smażenia beztłuszczowego. Podawaj na podwieczorek, z musem owocowym lub kawałkami owoców, albo na kolację, z jogurtem naturalnym. (2-3 porcje)

Pulpety

(po 10. miesiącu)

100 g mięsa z piersi indyka

żółtko

2 łyżki kleiku ryżowego lub kaszki owsianej

posiekana natka pietruszki

Umyj mięso, oczyść z błon, pokrój w kostkę, zmiel w maszynce. Dosyp kleik, dodaj natkę i żółtko. Mokrymi dłońmi uformuj cztery kulki. Ułóż je na sicie do gotowania na parze. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Jeden pulpet podaj maluchowi (z jakąś jarzynką), a resztę schowaj na później do lodówki. (4 porcje)

Kaszka na śniadanie

(po 5. miesiącu)

bezmleczna kaszka kukurydziana lub jaglana

woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)

pół gruszki

Przygotuj porcję kaszki według przepisu na opakowaniu. Gruszkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Podawaj dziecku łyżeczką. Do popicia podaj mleko - z piersi lub modyfikowane. (1 porcja)

Zupa marchewkowa z odrobiną glutenu

(po 4. miesiącu)

marchewka

woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)

łyżeczka kaszy manny

łyżeczka masła, oleju rzepakowego lub oliwy

Marchewkę umyj, obierz, pokrój na kawałki, zalej połową szklanki wody i ugotuj do miękkości. W trakcie gotowania wsyp mannę, zamieszaj. Zestaw zupkę z ognia, zmiksuj ją, dodaj tłuszcz. Z czasem zacznij dodawać do zupki nowe składniki i zwiększaj porcję.

(2 porcje)

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.