(po 4. miesiącu)
łyżeczka kaszki pszennej lub orkiszowej
woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)
180 ml mleka (odciągniętego mleka mamy lub przygotowanego według przepisu na opakowaniu mleka modyfikowanego)
Wodę zagotuj, przestudź. Rozprowadź kaszkę jedną, dwiema łyżkami przegotowanej wody. Dodaj mleko, wymieszaj i podawaj dziecku.
Jeśli dodasz mleko odciągnięte z piersi, nie dziw się, że kaszka będzie bardzo płynna - tak właśnie się dzieje. Możesz też podać dziecku kaszkę na wodzie, a potem nakarmić je piersią.
(1 porcja)
(po 10. miesiącu)
5 łyżek kaszki gryczanej
łyżka kaszki ryżowej
woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)
2 jajeczka przepiórcze
kilka łyżek kefiru
łyżeczka oleju rzepakowego
Kaszkę ryżową i gryczaną wymieszaj i rozprowadź przegotowaną ciepłą wodą. Dodaj jajeczka, olej i kefir, wymieszaj. Smaż nieduże placki na patelni do smażenia beztłuszczowego. Podawaj na podwieczorek, z musem owocowym lub kawałkami owoców, albo na kolację, z jogurtem naturalnym. (2-3 porcje)
(po 10. miesiącu)
100 g mięsa z piersi indyka
żółtko
2 łyżki kleiku ryżowego lub kaszki owsianej
posiekana natka pietruszki
Umyj mięso, oczyść z błon, pokrój w kostkę, zmiel w maszynce. Dosyp kleik, dodaj natkę i żółtko. Mokrymi dłońmi uformuj cztery kulki. Ułóż je na sicie do gotowania na parze. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Jeden pulpet podaj maluchowi (z jakąś jarzynką), a resztę schowaj na później do lodówki. (4 porcje)
(po 5. miesiącu)
bezmleczna kaszka kukurydziana lub jaglana
woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)
pół gruszki
Przygotuj porcję kaszki według przepisu na opakowaniu. Gruszkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Podawaj dziecku łyżeczką. Do popicia podaj mleko - z piersi lub modyfikowane. (1 porcja)
(po 4. miesiącu)
marchewka
woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana)
łyżeczka kaszy manny
łyżeczka masła, oleju rzepakowego lub oliwy
Marchewkę umyj, obierz, pokrój na kawałki, zalej połową szklanki wody i ugotuj do miękkości. W trakcie gotowania wsyp mannę, zamieszaj. Zestaw zupkę z ognia, zmiksuj ją, dodaj tłuszcz. Z czasem zacznij dodawać do zupki nowe składniki i zwiększaj porcję.
(2 porcje)