3 łyżki kaszki Minima lub Sinlac
2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego)
ćwierć kwaskowego jabłka
nieco oleju
Kaszkę i mąkę ryżową wymieszaj, dodając cztery łyżki wody. Jabłko wyszoruj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych otworach. Zmieszaj jabłko z masą. Na patelni rozsmaruj ręcznikiem papierowym kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.
(Porcja dla dziecka)
0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (najlepiej zmielonego w domu)
jajko
kilka łyżek kleiku ryżowego (lub ugotowanego ryżu)
ząbek czosnku
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką i kleikiem ryżowym. Uformuj kuleczki i ugotuj na parze (lub wrzuć do wrzątku i gotuj około 20 minut). Podawaj z ugotowanymi na parze warzywami (np. marchewką i zielonym groszkiem).
(Porcja dla rodziny)
pół słodkiej nektarynki
kawałek banana
3 łyżki kaszki Minima lub Sinlac
Nektarynkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych otworach. Banana rozgnieć widelcem.
Rozrób kaszkę według przepisu na opakowaniu (jeśli nektarynka jest bardzo soczysta, użyj nieco mniej wody). Zmieszaj owoce z kaszką i podawaj.
(Porcja dla dziecka)
cebula
łyżka oleju rzepakowego
pół dyni odmiany hokkaido
Do garnka wlej olej. Cebulę obierz, pokrój na kawałki i przesmaż na oleju, by zmiękła. Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek, pokrój na kawałki i przełóż do garnka (dynia hokkaido ma jadalną skórkę, nie trzeba jej obierać). Wlej 2 szklanki wody i ugotuj do miękkości. Odstaw z ognia i zmiksuj, by powstał aksamitny krem. Dorośli mogą sobie tę zupę doprawić solą, pieprzem i papryką lub curry.
(Porcja dla rodziny)
50 g kaszy kukurydzianej
pomidor
łyżeczka świeżej posiekanej bazylii łyżeczka oliwy
Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na małe cząstki, posyp bazylią i uduś w niewielkiej ilości wody. Zagotuj szklankę wody. Cienką strużką wsypuj kaszę na wrzątek, intensywnie mieszając. Gdy kasza zgęstnieje i zacznie wrzeć, gotuj ją na małym ogniu 20 minut, często mieszając. Ugotowana polenta to gładka, gęsta masa kukurydziana. Do przestudzonej polenty dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek i pomidory. Wymieszaj. Podawaj jako dodatek do mięsa lub sycące danie na kolację.
(2 porcje)
150 ml przecierowego soku owocowego dla niemowląt
ćwierć kwaskowatego jabłka
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłko obierz, usuń pestki, zetrzyj na tarce. Do rondelka przelej 2/3 soku. Zacznij podgrzewać. W reszcie soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Gdy sok w rondelku zawrze, wlej zawiesinę na wrzątek. Mieszaj kisiel, a gdy zabulgocze, odstaw z ognia i zmieszaj z tartym jabłkiem. Podawaj, gdy przestygnie.
(Porcja dla dziecka)
180 g mąki kukurydzianej
jajko
180 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
łyżeczka cukru
łyżeczka oleju (+ odrobina do posmarowania formy)
Mąkę dokładnie zmieszaj z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami. Gładką masę wlej do niedużej foremki wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C.
(Porcja dla rodziny)