(po 6. miesiącu)
150 ml przegotowanej wody butelkowanej dla niemowląt
tyle miarek mleka modyfikowanego, ile potrzeba na tę porcję wody
żółtko
łyżeczka mąki ziemniaczanej
mus lub przecier z owoców sezonowych (przygotowany w domu lub ze słoiczka)
Część wody przelej do kubeczka, dodaj odmierzony proszek mleczny i wymieszaj. Resztę wody rozbełtaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną, a następnie zagotuj. Zdejmij budyń z ognia, przestudź, dolej mleko i wymieszaj. Przełóż leguminę do plastikowej szklanki lub miseczki i udekoruj musem albo przecierem owocowym. Podawaj na ciepło.
(po 5. miesiącu)
3 łyżeczki kleiku ryżowego
50 ml mleka modyfikowanego
pół niedużego jabłka
Jabłko umyj, cienko obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Do ciepłego mleka modyfikowanego dodaj kleik ryżowy, starannie wymieszaj. Połącz z utartym jabłkiem. Starszemu niemowlęciu (po 10. miesiącu) możesz polać taki deser jogurtem naturalnym.
(po 9. miesiącu)
180 ml przegotowanej wody mineralnej dla niemowląt
tyle miarek mleka modyfikowanego następnego, ile potrzeba na tę ilość wody
4 łyżeczki kaszy manny
ewent. pół łyżeczki świeżego masła i owoce sezonowe (do dekoracji)
Z przygotowanej porcji wody odlej do kubeczka kilka łyżek, wsyp tam kaszę mannę i wymieszaj. Resztę wody zagotuj, wlej do niej kaszę rozprowadzoną wodą. Gotuj kilka minut na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając kaszę. Zdejmij z ognia, lekko przestudź. Dodaj mleko modyfikowane w proszku, bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki, udekoruj owocami i podawaj.
Jeśli dziecko słabo przybiera na wadze, dodaj do kaszy pół łyżeczki świeżego masła.
Dziecku uczulonemu na białko mleka krowiego możesz przygotować mannę z hydrolizatem o znacznym stopniu hydrolizy (i oczywiście bez masła).
(po 10. miesiącu)
niewielka cukinia
łyżeczka oliwy extra vergine
łyżka twarogu lub serka homogenizowanego
kilka listków mięty
Cukinię dokładnie umyj i ugotuj na parze do miękkości (około 15 minut). Przestudź i zmiksuj z oliwą i serkiem. Listki mięty opłucz, osusz w ściereczce, drobno posiekaj i dodaj do purée. Podawaj ze skrawkami pieczonego mięsa lub paseczkami chleba (możesz je lekko potrzeć ząbkiem czosnku).
Purée możesz też zaserwować z plasterkiem chudej szynki (bez konserwantów) i tostami.
(po 5. miesiącu)
spory ziemniak
50 ml mleka (modyfikowanego lub odciągniętego z piersi)
ewent. pół łyżeczki świeżego masła lub oliwy extra vergine
Ziemniak wyszoruj, ugotuj w nieosolonej wodzie, obierz, zalej mlekiem i zmiksuj.
Jeżeli dziecko słabo przybiera na wadze, dodaj do purée odrobinę świeżego masła lub oliwy z oliwek extra vergine.