Kolacja dla dziecka

Powinna zapewnić sytość na długo, a jednocześnie nie przeciążać żołądka. Wbrew pozorom to nie są sprzeczne wytyczne.

Kolacja to kolejna okazja do zjedzenia czegoś dobrego. I pod względem smaku, i wartości odżywczych. Idzie noc - mózg będzie przetwarzał informacje, wydzielać się będzie hormon wzrostu. Trawienie zwolni obroty, ale metabolizm będzie nadal działać. Na noc potrzebne jest do tego wszystkiego "paliwo".

Posiłek przed snem

Ostatni posiłek powinien zawierać niezbędne składniki odżywcze, ale w nieco mniejszej ilości (ma dostarczyć około 20 proc. dziennej dawki energii). Chodzi o to, by zapewnić dziecku wystarczającą dawkę energii na długie godziny snu, ale nie obciążać jego układu pokarmowego. Chude mięso, mleko i jego przetwory, pieczywo pełnoziarniste lub ryż, kasza czy makaron z warzywami to dobra baza, aby tworzyć urozmaicone menu. Akcent warto postawić na dania na bazie węglowodanów złożonych. Działają na organizm kojąco, zapewniając uczucie sytości.

Idealna pora na kolację

Idealna pora na kolację wypada tuż przed tradycyjną dobranocką - między 18.00 a 18.30. Dobrze ją podać dziecku przed bajką, a nie w trakcie, aby nie przyzwyczajać go do jedzenia w czasie oglądania telewizji. Ten zwyczaj, który, to prawda, ułatwia nakarmienie malucha (zapatrzony w ekran mechanicznie otwiera buzię), oducza go od świadomego zaspokajania głodu. Posiłek zjedzony o tej porze ma szansę "ułożyć się w żołądku" przed kąpielą, która zazwyczaj wypada po dobranocce.

Niektóre głodomory lubią zakończyć dzień kubkiem gorącego mleka lub kaszką tuż przed snem. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że umyją potem zęby.

10 pomysłów na kolację:

omlet z jednego jajka z warzywami (starta marchewka, starta cukinia dodane do ciasta), kefir

płatki pszenne na mleku z rodzynkami, herbatka ziołowa

kaszka wielozbożowa na mleku z tartym jabłkiem, herbata owocowa

jajko na miękko, bułeczka z masłem i ogórkiem, kakao

kanapka z kawałkiem wędliny domowej roboty, koktajl owocowy na mleku

ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem z polewą jogurtową, mleko

budyń na mleku z owocami, wafel zbożowy, herbatka ziołowa

naleśnik ze szpinakiem i twarogiem, pół gruszki, herbata

sałatka z ryżu, grillowanej piersi kurczaka, kukurydzy i winogron z kapką oliwy z oliwek, herbata owocowa

kawałek ryby upieczonej w folii z warzywami, tost z odrobiną masła, herbata owocowa

Więcej o:
Copyright © Agora SA