20 dag twarożku
10 dag pestek dyni
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej świeżej bazylii
świeże kiełki
łyżka jogurtu naturalnego
sól czosnkowa i pieprz
Zmiksuj pestki dyni (wcześniej odłóż trochę do dekoracji), natkę i listki bazylii.
Stopniowo dodawaj twarożek utarty z jogurtem.
Miksuj jeszcze przez chwilę.
Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż do miseczki lub na kanapki.
Posyp pestkami dyni i świeżymi kiełkami (wcześniej dokładnie wypłucz kiełki).
20 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, ugotowanego do miękkości)
50 g zmielonego ziarna sezamu łyżeczka oliwy
sól, pieprz, kminek
kilka listków świeżej mięty (ew. pęczek szczypiorku, dymka)
Zmiksuj groszek. Dodaj sezam. Dopraw oliwą, pieprzem, solą, kminkiem. Dorzuć drobno posiekaną miętę. Dokładnie wymieszaj. Pasta świetnie smakuje na ciepło, z plasterkiem ostrego sera. Możesz ją przechowywać w lodówce przez trzy dni.
15 paluszków krabowych
3-4 krążki ananasa z puszki
pół pęczka kolendry
pół szklanki sera twarogowego
sól, pieprz
Wszystkie składniki poza serem zmiksuj w blenderze.
Wymieszaj masę z serem. Podawaj z grillowaną tortillą, kruchym pieczywem lub w wydrążonej bagietce.
12 dag bryndzy
10 dag twarożku (typu Président, Twój smak, Bieluch)
łyżeczka słodkiej papryki
6 orzechów włoskich
Orzechy zmiksuj w blenderze. Utrzyj w miseczce bryndzę z twarogiem. Nadal ucierając, dodaj paprykę i zmielone orzechy. Wstaw pastę do lodówki na co najmniej pół godziny. Pastę możesz podawać ze świeżymi jarzynami, przybraną ziołami.
szklanka czerwonej soczewicy
cebula
1-2 łyżeczki curry
sól, pieprz, kminek
łyżka oliwy
Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę posiekaj. Zeszklij na oliwie, dopraw ją solą, pieprzem i curry. Dorzuć do cebuli soczewicę i zalej ją 2 szklankami wrzątku. Gotuj do miękkości około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Soczewica wchłania dużo wody, jeśli trzeba uzupełnij płyn. Gdy soczewica się rozgotuje, wymieszaj ją, by nabrała konsystencji pasty.
20 dag piersi kurczaka
biała cebula
1/3 szklanki prażonych orzechów włoskich
pół szklanki serka homogenizowanego
sok z cytryny
oliwa
sól i pieprz
Pierś kurczaka pokrój w plastry, upiecz w piekarniku lub na grillu. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Wszystkie składniki poza serkiem zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj serek i wymieszaj z resztą masy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z krakersami.