Ciepłe dania dla malucha

Za oknem monotonna szaruga i chłód. Jak dobrze jest wtedy schować się w kuchni i wyczarować coś ciepłego, kolorowego, niebanalnego, pysznego i zdrowego!

Zasady zdrowej kuchni mówią, by unikać w diecie monotonii. Powiecie może, że o urozmaiconą dietę nietrudno latem, ale zimą?... Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne. Warto tylko zmienić nawyki i nie ograniczać swojego myślenia np. o kolacji do przygotowania kanapek. Można zastąpić je pełnoziarnistą kaszką, sycącą zupą (kremem z jarzyn lub mleczną, na słodko), można też przygotować dania z dostępnych o tej porze roku warzyw. Oto parę podpowiedzi.

Pieczone ziemniaki z białym serem

6 ziemniaków

majeranek

masło, sól

Sos:

20 dag naturalnego serka homogenizowanego

łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny

ząbek czosnku, sól i pieprz

Ziemniaki umyj i osusz. Folię aluminiową potnij na kwadraty. Ułóż na nich ziemniaki, posyp solą i majerankiem, dołóż wiórek masła i szczelnie owiń. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Połącz składniki sosu. Upieczone ziemniaki odwiń, ponacinaj z góry, połóż na półmisku i polej sosem.

Złote krążki selera

4 selery

2 jajka

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki śmietany

szklanka mąki

sól

Jajka z mlekiem, śmietaną i mąką zmiksuj na gładkie ciasto. Powinno być trochę bardziej gęste niż naleśnikowe. Selery wyszoruj, obierz, pokrój na plastry. Obgotuj w osolonym wrzątku, odsącz i ostudź. Nabijaj plastry selera na widelec, zanurzaj w przygotowanym cieście i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem (rzepakowym). Smaż z obu stron na złoto. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Carpaccio z buraków

3-4 buraki

Tapenada:

2/3 szklanki zielonych oliwek

10 dag serka mascarpone

ząbek czosnku, sól i pieprz

Marynata:

2 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oleju z pestek winogron

pół łyżeczki miodu

sól i pieprz

Buraki ugotuj i ostudź, obierz, a następnie pokrój w cieniutkie plastry. Ułóż je na talerzu tak, żeby na siebie zachodziły. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i posmaruj nią plastry buraków. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zmiksuj oliwki, połącz je z serkiem mascarpone, czosnkiem i przyprawami. Przed podaniem udekoruj plastry buraków kleksami tapenady.

Flan z porów

20 dag porów (białe części)

2 łyżeczki oliwy

3 jajka

400 ml mleka

sól i pieprz, gałka muszkatołowa

Pory starannie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na cienkie plasterki, podsmaż na oliwie, by zmiękły. Rozłóż do małych foremek. Jajka ubij z mlekiem i przyprawami. Zalej tą masą pory. Piecz flan około 20 minut w kąpieli wodnej (foremki postaw na blasze wypełnionej wodą) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA