40 okrągłych lub prostokątnych herbatników
Krem:
100 g mlecznej czekolady
75 ml mleka
30 g masła
Przygotuj krem: pokrusz czekoladę, zalej gorącym mlekiem i miksuj, tak by składniki się połączyły. Jednocześnie dodawaj stopniowo masło. Ucieraj, aż krem będzie jednolitą masą. Przestudzony włóż na godzinę do lodówki, by nieco zastygł.
Następnie smaruj spód ciasteczka dość grubą warstwą kremu, przykryj drugim ciasteczkiem i lekko ściśnij. Ułóż ciasteczka na tacy, przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny, aby krem dobrze stężał. Markizy można przechowywać w zamrażalniku nawet miesiąc.
50 dag mąki
30 dag masła
2 dag drożdży
5 łyżek cukru
2 żółtka
5 dag płatków migdałowych
szczypta soli
Przesiej mąkę, dodaj sól, pokruszone drożdże, pokrojone zimne masło posiekaj jak na kruszonkę i szybko zagnieć. Zawiń ciasto w ściereczkę i włóż do garnka z zimną wodą. Mniej więcej po 20 minutach wyjmij ciasto, odwiń i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm. Wycinaj niewielkie krążki, posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Ułóż na blasze.
Piecz na rumiano w 190°C (10-12 minut).
20 dag mąki pszennej
5 dag zmielonych migdałów
10 dag mocno schłodzonego masła
2 żółtka
5 dag cukru pudru
Do dekoracji:
połówki migdałów
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami, posiekaj z zimnym masłem, dodaj cukier puder i żółtko. Wymieszaj, a następnie szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i schłodź w lodówce. Schłodzone rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj z niego nieduże okrągłe ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego ciasteczka wetknij połówkę migdała. Wstaw do gorącego (190-200°C) piekarnika i piecz, aż ciasteczka się zrumienią. Lekko przestudzone oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
1 i 1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciemnego cukru
15 dag masła
20 dag łuskanych ziaren (słonecznik, dynia lub mieszane)
3 łyżki sezamu
jajko szczypta soli
łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
Cukier, mąkę, otręby, sól i przyprawę do piernika wsyp do miski, wymieszaj, dodaj pokrojone masło. Jajko lekko ubij widelcem, wlej do miski z mąką i posiekaj nożem, aż powstaną grudki. Dosyp ziarna słonecznika i zagnieć ciasto. Odrywaj kawałki, tocz kulki i rozgniataj na placuszki. Sezam upraż na patelni, posyp nim ciastka i lekko dociśnij. Jeśli ciastka wydają się tłuste, wstaw je na pół godziny do lodówki. Piecz około 20 minut w 180°C.
3/4 kostki masła
3-4 łyżki miodu
2 żółtka
szklanka pszennej mąki razowej
3 łyżki mąki ryżowej
10 dag zmielonych orzechów włoskich
2 garście pokruszonych orzechów włoskich do dekoracji
szczypta soli
Zmiksuj miękkie masło z żółtkami i szczyptą soli, dolej roztopiony miód. Do masy wsyp orzechy i oba rodzaje mąki, szybko zagnieć ciasto. Jeśli masa się rozsypuje, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło. Pokruszone orzechy wysyp na rozgrzaną suchą patelnię i, mieszając, upraż na złoty kolor. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, zetrzyj na nią na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Posyp uprażonymi orzechami i lekko dociśnij. Piecz około pół godziny w 150-160°C. Ostudzony placek pokrój na trójkąty.
60 dag mąki
jajko
25 dag masła
25 dag miodu
15 dag cukru
5 dag kakao
mały proszek do pieczenia (15 g)
łyżka przyprawy do pierników
Na lukier:
15 dag cukru pudru
pół cytryny
Roztop miód z masłem i cukrem, po wystudzeniu wymieszaj z jajkiem. Do mąki wsyp proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj. Wlej masę miodową, zagnieć ciasto i włóż do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i foremką w kształcie serca powycinaj ciasteczka. Ułóż na blasze i piecz 15 minut w 180°C. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier i udekoruj nim wystudzone ciasteczka.