Zdrowe jedzenie dla ma造ch dzieci - bez kostek i konserwant闚

Zapach i smak domowego obiadu zapisuje si na sta貫 w pami璚i dziecka. Niech b璠zie to aromat zi馧 i pomidorowej ze 鈍ie篡ch warzyw, a nie glutaminianu sodu.

Nawyki 篡wieniowe kszta速uj si ju w pierwszych latach 篡cia. Dlatego warto zrobi wszystko, aby menu ma貫go dziecka by這 r騜norodne, oparte na jak najmniej przetworzonej 篡wno軼i i naturalnych przyprawach.

Bez kostki

Przekle雟twem wsp馧czesnej kuchni sta造 si r騜nego rodzaju "ulepszacze smaku". Prym w鈔鏚 nich wiedzie kostka bulionowa. Podobno nieodzowna w ka盥ej kuchni. Sk豉da si z suszonych warzyw, grzyb闚 i ewentualnie ekstraktu mi瘰nego. W kilku procentach! Za to w 40-50 procentach z: soli, utwardzonego t逝szczu ro郵innego (zawieraj帷ego szkodliwe izomery trans) i substancji wzmacniaj帷ych smak, z glutaminianem sodu na czele.

Lepszy i zdrowszy smak b璠zie mia豉 zupa na bulionie z warzyw (ga陰zki kopru dodane do gotowania i potem od這wione 鈍ietnie uzupe軟i jego smak) z odrobin oliwy i 鈍ie篡mi zio豉mi.

Jak od babuni?

Nie bez powodu producenci 篡wno軼i nadaj swoim produktom nazwy odwo逝j帷e si do wspomnie z dzieci雟twa. Majonez babuni, szynka dziadunia. Tyle tylko, 瞠 babunia majonez robi豉 sama i dlatego smakowa tak, 瞠 wspominamy go do dzi.

Nie namawiamy nikogo, a zw豉szcza mam ma造ch dzieci, do kr璚enia majonezu, ale do 鈍iadomego wyboru produkt闚 ze sklepowych p馧ek. Czasami zbyt pochopnie si璕amy po gotowe sosy, dressingi, marynaty, kt鏎e zawieraj ca陰 gam wzmacniaczy smaku.

Zrobienie w豉snor璚znie sosu pomidorowego czy dressingu do sa豉ty nie zajmie wi璚ej czasu ni przygotowanie tego z torebki.

Obiad w mig

Gotowanie zabiera czas, a tego rodzice maj ma這; si璕aj wi璚 po dania gotowe. Nic w tym z貫go! Wa積e, by wcze郾iej przestudiowa sk豉d produktu do odgrzania. Je郵i jest to danie w s這iku, by mo瞠 swoj 鈍ie穎嗆 zawdzi璚za idealnie higienicznym warunkom przygotowania, obr鏏ce termicznej i wekowaniu.

Warto tak瞠 korzysta z dobrej jako軼i mro穎nek. Kupuj帷 danie z mi瘰em lub przetwory rybne (paluszki, dukaty, snacki itp.), warto zwr鏂i uwag na zawarto嗆 w豉郾ie tego sk豉dnika (bywa, 瞠 stanowi ledwie 20 proc. ca這軼i). Na szcz窷cie coraz cz窷ciej producenci gotowej 篡wno軼i rezygnuj z glutaminianu sodu, oleju palmowego (najta雟zy i najbardziej szkodliwy dla 鈔odowiska rodzaj oleju ro郵innego), szukaj帷 za to bardziej przyjaznych 鈔odowisku i naszemu zdrowiu sposob闚 utrwalania 篡wno軼i. A dobrej jako軼i mro穎nka warzywna bywa lepszym wyj軼iem ni "鈍ie瞠" jarzyny niewiadomego pochodzenia. Jest te nie- ocenionym 廝鏚貫m warzyw w zimie.

Cukier na cenzurowanym

Dzieci lubi s這dki smak - taki w豉郾ie ma mleko mamy. Producenci 篡wno軼i wiedz o tym i tej sk這nno軼i folguj. A my si im bezwolnie poddajemy. Jemy s這dkie serki homogenizowane, sk徙ane w cukrze p豉tki 郾iadaniowe, popijaj帷 sokiem, w kt鏎ym cukru te nie brakuje, nawet je郵i jest to cukier naturalny, czyli fruktoza. A potem s造szymy o epidemii oty這軼i, cukrzycy i pr鏂hnicy. Na szcz窷cie nigdy nie jest za p騧no, aby s這dkie w naszym 篡ciu i 篡ciu naszych dzieci by造 tylko sny.

Ograniczenie cukru jest mo磧iwe. Zamiast s這dkich sok闚, pijmy wod mineraln. Na deser przygotujmy mus z owoc闚 lub jogurt naturalny z kapk miodu. Je郵i maluch nie wyobra瘸 sobie 郾iadania bez p豉tk闚, nasypmy do miseczki muesli z p豉tk闚 zbo穎wych i suszonych owoc闚, zamiast czekoladowych kulek. Wieczorne kakao przygotujmy z po這wy proponowanej na opakowaniu ilo軼i. I tak b璠zie s這dkie.

Co si kryje za E

(E100-E199 BARWNIKI. Poprawiaj kolor 篡wno軼i, w鈔鏚 nich s naturalne (B100 to kurkumina, B150 to karmel, a B160 to karoteny) i syntetyczne.

(E200-E299 KONSERWANTY. Zapobiegaj psuciu si 篡wno軼i - hamuj rozw鎩 bakterii, ple郾i i dro盥篡.

(E300-E399 PRZECIWUTLENIACZE. Hamuj utlenianie t逝szcz闚, czyli je販zenie.

(E400-E499 EMULGATORY, STABILIZATORY, ZAG邘ZCZACZE . Wi捫 wod, przez co nadaj zwart konsystencj galaretkom, lodom, d瞠mom i innym przetworom.

(E500-E599 O R荅NYM PRZEZNACZENIU. M.in. substancje podkre郵aj帷e smak kwa郾y i s這ny, spulchniaj帷e czy zapobiegaj帷e zbrylaniu si produkt闚.

(E600-E699 WZMACNIACZE SMAKU. Np. glutaminian sodu E 621.

(E700-E799 ANTYBIOTYKI. Zabezpieczaj 篡wno嗆 przed rozwojem ple郾i i grzyb闚; dozwolone tylko w szczeg鏊nych przypadkach, po uzyskaniu specjalnej zgody.

(E900-E1299 DODATKI O R荅NYM ZASTOSOWANIU. W鈔鏚 nich znajdziemy, np. s這dziki: aspartam (E951) i sacharyn (E954).

(E1400-E1509 SKROBIE MODYFIKOWANE. Wytwarza si je ze zwyk貫j skrobi, np. ziemniaczanej i poddaje obr鏏ce chemicznej lub termicznej.

Wi璚ej o: