Nawyki ¿ywieniowe kszta³tuj± siê ju¿ w pierwszych latach ¿ycia. Dlatego warto zrobiæ wszystko, aby menu ma³ego dziecka by³o ró¿norodne, oparte na jak najmniej przetworzonej ¿ywno¶ci i naturalnych przyprawach.
Przekleñstwem wspó³czesnej kuchni sta³y siê ró¿nego rodzaju "ulepszacze smaku". Prym w¶ród nich wiedzie kostka bulionowa. Podobno nieodzowna w ka¿dej kuchni. Sk³ada siê z suszonych warzyw, grzybów i ewentualnie ekstraktu miêsnego. W kilku procentach! Za to w 40-50 procentach z: soli, utwardzonego t³uszczu ro¶linnego (zawieraj±cego szkodliwe izomery trans) i substancji wzmacniaj±cych smak, z glutaminianem sodu na czele.
Lepszy i zdrowszy smak bêdzie mia³a zupa na bulionie z warzyw (ga³±zki kopru dodane do gotowania i potem od³owione ¶wietnie uzupe³ni± jego smak) z odrobin± oliwy i ¶wie¿ymi zio³ami.
Nie bez powodu producenci ¿ywno¶ci nadaj± swoim produktom nazwy odwo³uj±ce siê do wspomnieñ z dzieciñstwa. Majonez babuni, szynka dziadunia. Tyle tylko, ¿e babunia majonez robi³a sama i dlatego smakowa³ tak, ¿e wspominamy go do dzi¶.
Nie namawiamy nikogo, a zw³aszcza mam ma³ych dzieci, do krêcenia majonezu, ale do ¶wiadomego wyboru produktów ze sklepowych pó³ek. Czasami zbyt pochopnie siêgamy po gotowe sosy, dressingi, marynaty, które zawieraj± ca³± gamê wzmacniaczy smaku.
Zrobienie w³asnorêcznie sosu pomidorowego czy dressingu do sa³aty nie zajmie wiêcej czasu ni¿ przygotowanie tego z torebki.
Gotowanie zabiera czas, a tego rodzice maj± ma³o; siêgaj± wiêc po dania gotowe. Nic w tym z³ego! Wa¿ne, by wcze¶niej przestudiowaæ sk³ad produktu do odgrzania. Je¶li jest to danie w s³oiku, byæ mo¿e swoj± ¶wie¿o¶æ zawdziêcza idealnie higienicznym warunkom przygotowania, obróbce termicznej i wekowaniu.
Warto tak¿e korzystaæ z dobrej jako¶ci mro¿onek. Kupuj±c danie z miêsem lub przetwory rybne (paluszki, dukaty, snacki itp.), warto zwróciæ uwagê na zawarto¶æ w³a¶nie tego sk³adnika (bywa, ¿e stanowi ledwie 20 proc. ca³o¶ci). Na szczê¶cie coraz czê¶ciej producenci gotowej ¿ywno¶ci rezygnuj± z glutaminianu sodu, oleju palmowego (najtañszy i najbardziej szkodliwy dla ¶rodowiska rodzaj oleju ro¶linnego), szukaj±c za to bardziej przyjaznych ¶rodowisku i naszemu zdrowiu sposobów utrwalania ¿ywno¶ci. A dobrej jako¶ci mro¿onka warzywna bywa lepszym wyj¶ciem ni¿ "¶wie¿e" jarzyny niewiadomego pochodzenia. Jest te¿ nie- ocenionym ¼ród³em warzyw w zimie.
Dzieci lubi± s³odki smak - taki w³a¶nie ma mleko mamy. Producenci ¿ywno¶ci wiedz± o tym i tej sk³onno¶ci folguj±. A my siê im bezwolnie poddajemy. Jemy s³odkie serki homogenizowane, sk±pane w cukrze p³atki ¶niadaniowe, popijaj±c sokiem, w którym cukru te¿ nie brakuje, nawet je¶li jest to cukier naturalny, czyli fruktoza. A potem s³yszymy o epidemii oty³o¶ci, cukrzycy i próchnicy. Na szczê¶cie nigdy nie jest za pó¼no, aby s³odkie w naszym ¿yciu i ¿yciu naszych dzieci by³y tylko sny.
Ograniczenie cukru jest mo¿liwe. Zamiast s³odkich soków, pijmy wodê mineraln±. Na deser przygotujmy mus z owoców lub jogurt naturalny z kapk± miodu. Je¶li maluch nie wyobra¿a sobie ¶niadania bez p³atków, nasypmy do miseczki muesli z p³atków zbo¿owych i suszonych owoców, zamiast czekoladowych kulek. Wieczorne kakao przygotujmy z po³owy proponowanej na opakowaniu ilo¶ci. I tak bêdzie s³odkie.
(E100-E199 BARWNIKI. Poprawiaj± kolor ¿ywno¶ci, w¶ród nich s± naturalne (B100 to kurkumina, B150 to karmel, a B160 to karoteny) i syntetyczne.
(E200-E299 KONSERWANTY. Zapobiegaj± psuciu siê ¿ywno¶ci - hamuj± rozwój bakterii, ple¶ni i dro¿d¿y.
(E300-E399 PRZECIWUTLENIACZE. Hamuj± utlenianie t³uszczów, czyli je³czenie.
(E400-E499 EMULGATORY, STABILIZATORY, ZAGÊSZCZACZE . Wi±¿± wodê, przez co nadaj± zwart± konsystencjê galaretkom, lodom, d¿emom i innym przetworom.
(E500-E599 O RÓ¯NYM PRZEZNACZENIU. M.in. substancje podkre¶laj±ce smak kwa¶ny i s³ony, spulchniaj±ce czy zapobiegaj±ce zbrylaniu siê produktów.
(E600-E699 WZMACNIACZE SMAKU. Np. glutaminian sodu E 621.
(E700-E799 ANTYBIOTYKI. Zabezpieczaj± ¿ywno¶æ przed rozwojem ple¶ni i grzybów; dozwolone tylko w szczególnych przypadkach, po uzyskaniu specjalnej zgody.
(E900-E1299 DODATKI O RÓ¯NYM ZASTOSOWANIU. W¶ród nich znajdziemy, np. s³odziki: aspartam (E951) i sacharynê (E954).
(E1400-E1509 SKROBIE MODYFIKOWANE. Wytwarza siê je ze zwyk³ej skrobi, np. ziemniaczanej i poddaje obróbce chemicznej lub termicznej.