(po 6. miesiącu)
kilka różyczek brokułu
nieduży ziemniak
10 g ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka
łyżeczka masła
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój.
Różyczki brokułu przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko.
Z tych samych składników możesz przygotować także zupę, rozcieńczając purée przegotowaną wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. (1 porcja)
(po 10. miesiącu)
pół niewielkiej cukinii
łyżka posiekanej cebuli
mleko modyfikowane wymieszane z połową szklanki wody
łyżeczka oliwy z oliwek
pół łyżeczki drobno posiekanych listków świeżej mięty lub bazylii
Cukinię umyj, osusz, pokrój w drobne kawałki.
Cebulę podsmażaj przez 4 minuty na oliwie, dodaj cukinię, smaż kolejne 4 min.
Zalej połową szklanki wrzątku. Gotuj przez 20 min.
Zmiksuj, wlej mleko rozrobione wodą.
Na talerzu posyp ziołami. (1-2 porcje)
(po 12. miesiącu)
2 filiżanki ugotowanej soi
czerwona cebula
strąk zielonej papryki
2-3 pomidory lub 2/3 puszki pomidorów bez skórki
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
garść liści bazylii
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, drobno posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podduś na odrobinie oliwy, dodaj paprykę, zmiażdżony czosnek, dorzuć pomidory (puszkowe podlej sosem własnym, do świeżych dodaj nieco wody).
Duś pod przykryciem, aż pomidory zmiękną.
Dodaj ugotowaną soję, zostaw na małym ogniu na 10-15 min.
Jeśli potrawa stała się zbyt wodnista, odparuj ją. Dorzuć posiekaną bazylię. Podawaj na ciepło.
(2-3 porcje)
(po 9. miesiącu)
8 strączków żółtej
fasolki szparagowej
2 plastry cukinii
1/8 strąka czerwonej
papryki pomidor
pół cebulki dymki lub szalotki
szczypta siekanego
koperku
kawałek piersi kurczaka (o wadze 40 g)
dwie łyżeczki oliwy
zioła prowansalskie
Pomidora sparz, obierz ze skórki, obierz cukinię i cebulkę, paprykę oczyść z pestek, odetnij końcówki fasolki. Pokrój warzywa na małe kawałki.
W rondelku rozgrzej łyżeczkę oliwy. Wrzucaj kolejno: cebulę, paprykę, fasolkę, cukinię, pomidora. Podlej wodą, duś do miękkości, mieszając.
Mięso umyj, pokrój na drobne kawałeczki, lekko podsmaż na drugiej łyżeczce oliwy, zalej warzywnym gulaszem. Duś jeszcze parę minut.
Przed podaniem dodaj zioła prowansalskie, zamieszaj i oprósz koperkiem. (2 porcje)
w jarzynach
(po 9. miesiącu)
kawałek piersi indyka (40 g)
garść liści szpinaku
filiżanka różyczek brokułu
łyżeczka kleiku ryżowego
2-3 łyżki mleka modyfikowanego
pieprz
ew. świeże listki melisy lub mięty
Mięso umyj, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości, wyjmij i drobno posiekaj w poprzek włókien.
Szpinak pokrój, różyczki brokułu podziel.
Warzywa podduś pod przykryciem w minimalnej ilości wody.
Dodaj mięso, wymieszaj, zapraw kleikiem zmieszanym z wodą, dopraw pieprzem i posiekanymi listkami ziół. Zdejmij z ognia. Gdy przestygnie do 50°C, rozrzedź mlekiem. (2 porcje)
(po 9. miesiącu)
1/3 kostki miękkiego masła
dwa żółtka
niepełna szklanka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka siekanego oregano
półtorej szklanki różyczek brokułu
2 pomidory bez skórki
50 ml mleka sól
Z masła, mąki, jednego żółtka i szczypty soli zagnieć ciasto. Owiń folią, włóż na pół godziny do lodówki.
Różyczki brokułu wrzuć na chwilę do wrzątku, wyłów.
Formę do tarty (ok. 30 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem - rozgnieć równo na spodzie i brzegach. Zrumień ciasto w 200°C.
Wyjmij, ułóż na nim brokuły i pomidory, posyp oregano, zalej mlekiem zmieszanym z żółtkiem i gałką.
Piecz, aż sos się zrumieni. (4 porcje)