Karmienie dzieci - ten temat jest w stanie zelektryzować uczestników niejednego spotkania towarzyskiego. Emocje biorą się w dużej mierze stąd, iż w naszej kulturze karmienie to coś więcej niż "zaspokajanie głodu". Karmienie ma często wyrazić nasze uczucia do dziecka - miłość, troskę, gotowość do poświęceń.
Są rodzice, którzy uważają, że dla dziecka dobre jest tylko jedzenie gotowane w domu. Chcą mieć pełną kontrolę nad składem podawanej malcowi zupki, decydować o jej smaku i konsystencji. Nie bez znaczenia często jest też poczucie, że przygotowanie posiłku wymagało jakiegoś nakładu pracy. Że mama czy tata specjalnie dla dziecka kupili najlepsze ekologiczne warzywa i mięso, że z nich zrobili własnoręcznie smaczne danie, które maluch zjadł z ochotą.
W innych domach niemowlęta i małe dzieci karmi się daniami ze słoiczków, argumentując, że to najzdrowsza żywność dla maluchów. Składniki pochodzą z upraw kontrolowanych (niektóre zawierają tylko składniki z upraw i hodowli ekologicznych), receptury są opracowane przez dietetyków. Dania są dokładnie badane, mają skład i konsystencję dostosowane do wieku dziecka. Wybór jest spory - codziennie możemy zaproponować dziecku coś innego: różne gatunki mięsa, różne warzywa. Porcje są dostosowane do potrzeb niemowlęcia i jego apetytu. Poza tym karmienie gotowymi daniami to wygoda i oszczędność czasu.
Jedno i drugie podejście wynika z troski rodziców o dziecko. Obydwa mają swoje zalety i wady. Gotowanie w domu jest dobre, jeśli mamy dostęp do ekologicznej żywności i umiemy zbilansować dietę dziecka. Z kolei dania słoiczkowe są dość drogie, a jeśli ograniczamy się tylko do nich, trudno o dużą różnorodność kulinarną (nie znajdziemy w ofercie choćby... pierogów). Dlatego namawiamy was do tego, byście nie opowiadali się wyłącznie za jednym stylem żywienia. Jedzenie ma być przyjemne, a jego szykowanie w miarę wygodne. Warto połączyć zalety domowej kuchni z daniami gotowymi. Słoiczki świetnie sprawdzą się w podróży, na spacerze, wtedy gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Można je łączyć z domową kuchnią i wykorzystywać do przygotowywania dań według swojego upodobania.
KREM Z BROKUŁÓW NA WIĘKSZY APETYT
Przecier z brokułów ze słoiczka wymieszaj z purée z ziemniaka (z upraw ekologicznych), odrobiną mleka i kapką oliwy z oliwek.
JAGODOWY RYŻ
Porcję ugotowanego na sypko ryżu polej przecierem jagodowym ze słoiczka i odrobiną jogurtu bio.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI
Niewielki naleśnik posmaruj musem jabłkowym ze słoiczka, a następnie złóż w kopertę.
RYBA W JARZYNKACH
Ugotowaną na parze rybę bez ości skrop odrobiną cytryny i przykryj "kołderką" z podgrzanego dania warzywnego ze słoiczka.
KANAPKA Z PASTĄ MIĘSNĄ
Kromkę grahamki (bez skórki) cienko posmaruj masłem, a następnie mięsem kurczaka lub indyka ze słoiczka. Posyp siekanym szczypiorkiem lub plasterkami ogórka.
KISIEL Z OWOCÓW LEŚNYCH
Ze szklanki gęstego soku przecierowego dla niemowląt odlej nieco i rozmieszaj w tej odrobinie 1-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej; resztę zagotuj i na wrzący wlej zawiesinę, mieszając, aż zgęstnieje.