Słodka alternatywa

Znudziły się wam makowce, pierniki, lukrowane drożdżowe baby i ciężkie babcine torty? Nie chcecie dawać dzieciom gotowych słodyczy? Oto przepisy na smakowite domowe desery.

Atrakcją zimowego przyjęcia mogą być desery owocowe, np. domowa galaretka z owocami. Ciasto z cukierni warto zastąpić własnoręcznie zrobionym ciastem z wiśniami, a zwykłe ptasie mleczko w czekoladzie - owocowym, równie dobrym, a o wiele zdrowszym. Amatorom czekolady proponujemy domowe brownie z gorzką czekoladą. Wymaga to trochę pracy, ale nie więcej niż przy szykowaniu słodkości ciężkich i kalorycznych. Nagrodą będzie świadomość, że maluchy zjadły mnóstwo witamin i minerałów zamiast sztucznych barwników i konserwantów.

Ciasto wiśniowe

50 dag mrożonych wiśni (lub 75 dag świeżych)

25 dag mąki

3 jajka

8 dag masła

szklanka cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki płatków owsianych

łyżka masła do formy

łyżka cukru pudru

ew. 200 ml śmietany kremówki i małe opakowanie cukru waniliowego

Wiśnie rozmroź, przelej wodą i odsącz na sitku. Utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj do niej szczyptę soli. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi i dosyp do utartej masy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wysmaruj ją tłuszczem. Wlej ciasto i rozłóż na wierzchu wiśnie. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 175°C. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Po ostygnięciu mo-żesz udekorować ciasto bitą śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego.

Galaretka z soku owocowego

50 dag mrożonych malin

kiść winogron

sok z 2 cytryn

2/3 szklanki cukru

6 łyżeczek żelatyny

pół litra soku pomarańczowego

pęczek melisy lub mięty

Winogrona umyj, przekrój owoce i usuń z nich pestki. Owoce polej sokiem z cytryny, dodaj maliny i posyp cukrem. Odstaw na 30 minut. Opłucz i osusz listki melisy lub mięty. W garnku podgrzej sok pomarańczowy. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieszaj i wlej do gorącego soku. Odsącz sok spod malin i winogron i wlej go do soku pomarańczowego. Na dno miseczek wlej odrobinę soku z żelatyną. Wstaw do lodówki na 15 minut. W miseczkach ułóż listki mięty lub melisy oraz owoce i zalej sokiem z żelatyną. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Podawaj z owocami lub kleksem bitej śmietany.

Brownie

30 dag gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)

22 dag masła

3 jajka

pół łyżeczki aromatu waniliowego

28 dag miałkiego cukru (do wypieków)

14 dag mąki

ćwierć łyżeczki soli

Piekarnik nagrzej do 160°C. Jedną tabliczkę czekolady (10 dag) zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wiórki czekoladowe wstaw do lodówki. Resztę czekolady połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść na małym ogniu w rondelku. Podgrzewaj tylko do momentu, aż wszystko się rozpuści. Jajka ubij z wanilią i cukrem, aż będą puszyste. Dodaj masę czekoladową i krótko miksuj (na wolnych obrotach). Mieszając masę, powoli dodaj przesianą mąkę i sól. Zmiksuj ponownie na wolnych obrotach. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wymiarach ok. 20 x 30 cm). Posyp startą czekoladą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pokrój ciasto na małe kawałki. Można je podawać same lub wrzucić do pucharków i dodać np. owoce.

Malinowe ptasie mleczko

75 dag mrożonych malin

35 dag twarogu śmietankowego

5 łyżek cukru =250 ml śmietany kremówki

ćwierć szklanki syropu malinowego

6 łyżeczek

żelatyny

sok i skórka otarta ze sparzonej cytryny

Połowę malin zmiksuj i przetrzyj przez sito. Masę owocową zmiksuj z twarogiem, cukrem, syropem, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem na najwyższych obrotach (ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie zrobiło się masło). Do żelatyny dodaj kilka łyżek bitej śmietany i wymieszaj. Połącz z resztą bitej śmietany, masą twarogową i całymi owocami. Przełóż do małych foremek lub dużej formy wyłożonej folią do żywności i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Więcej o: