Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci

Gdy w wigilijny poranek Ojciec zaczynał szykować świąteczne potrawy, nie sposób było leżeć w łóżku, bo nawet największy śpioch nie pozostałby obojętny wobec zapachu gotującego się bigosu, pieczonego kulebiaka, zupy rybnej, barszczu czy ryb przyrządzanych na wiele sposobów.

Kiedy pojawialiśmy się z rodzeństwem w kuchni, Ojciec rozdzielał między nas odpowiedzialne zadania, które w zależności od naszego wieku były solidnym początkiem fascynacji kulinarnej, szkolonej pod skrzydłami Ojca lub po prostu świetną zabawą.

Z perspektywy czasu widzę, że wiele potraw przygotowywanych w moim rodzinnym domu było dość nietypowych, choćby zupa rybna (zainspirowana węgierską zupą rybną halaszle) czy pierogi ruskie z dodatkiem sera pleśniowego, za którymi notabene przepadał mój dziadek Jacek. Te odmienności były podawane wraz z daniami tradycyjnymi, których także nie mogło u nas zabraknąć. Dodatkiem do potraw zawsze była wyśmienita, rodzinna atmosfera, pełna radości, śmiechu i gwaru.

Kulebiak

Ciasto drożdżowe:

250 ml mleka

0,5 kg mąki (ok. 3 szklanek) + trochę do wałkowania

20 g drożdży

łyżka masła + trochę do formy

2 łyżki oleju

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

żółtko

Farsz:

0,5 kg kiszonej kapusty

25 dag pieczarek

cebula

3 łyżki oleju

pół łyżeczki mielonego kminku

sól i pieprz

Drożdże zalej ciepłym mlekiem. Gdy pojawią się bąbelki, zmieszaj z masłem, olejem, cukrem i solą. Dodaj mąkę i wyrób ręką ciasto. Gdy poczujesz, że masa odchodzi od ręki, przykryj je lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczarki opłucz i oczyść. Cebulę drobno posiekaj. Osobno podsmaż na oleju kapustę, pieczarki i cebulę. Wszystkie składniki połącz i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy w prostokąt, podsypując mąką, i połóż w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak żeby brzegi zwisały poza blaszką. Na cieście ułóż farsz, a następnie zalep wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Tak przygotowane ciasto posmaruj żółtkiem, po czym umieść w piekarniku rozgrzanym do 180oC i piecz ok. 45 minut.

Zupa rybna

1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego

70 dag filetów z różnych ryb słodkowodnych

30 dag krewetek

3 duże papryki (w różnych kolorach)

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

60 dag ziemniaków

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

liść laurowy

trzy ziarna ziela angielskiego

sól

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę i pozostałe przyprawy. Włóż pokrojone ziemniaki i zalej wywarem. Zagotuj i włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne. Gotuj około 15 minut (żeby ziemniaki były miękkie), po czym dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Kaczka pieczona z jabłkami

kaczka

kilogram jabłek (najlepiej kwaśnych)

4 ząbki czosnku

łyżka miodu

2 łyżki majeranku

pół łyżki tymianku

pół łyżki słodkiej papryki

sól i pieprz

Kaczkę umyj i osusz. W miseczce przygotuj marynatę z posiekanego lub wyciśniętego czosnku, ziół, miodu, papryki, soli i pieprzu. Natrzyj nią kaczkę i odstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Do środka kaczki włóż pokrojone na cząstki i oczyszczone z pestek jabłka (oraz ewentualnie jeszcze 2-3 ząbki czosnku). Kaczkę zepnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C. Piecz około 2 godzin. W trakcie pieczenia kaczkę podlewaj sosem, który się wytopi. Jest gotowa, jeżeli po przekłuciu nie wypływa z niej różowy sok. Polecam tę potrawę z opiekanymi ziemniaczkami (można je upiec obok kaczki w sosie, wkładając je do piekarnika na 40 minut przed końcem pieczenia) oraz czerwoną kapustą. Sos, który zostanie po pieczeniu, można podać jako dodatek lub zamrozić, by w przyszłości urozmaicać nim smak innych potraw.

Ciasteczka imbirowe

20 dag mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

20 dag cukru pudru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

2 łyżeczki zmielonego imbiru lub cynamonu

Utrzyj jaja z cukrem na pulchną masę. Przesiej obie mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem lub imbirem i cały czas ucierając, dodaj do masy. Otrzymasz dość rzadkie ciasto. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż łyżką porcje ciasta (rozlewają się w równe, okrągłe ciasteczka). Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz 7-10 minut w temperaturze 160oC.

Więcej o: