Rozszerzanie diety metodą BLW. Układamy jadłospis [PRZYKŁADOWE MENU]

Przychodzi taki moment, gdy dziecko zaczyna jeść coś więcej, niż mleko. Rozszerzanie diety może wydawać się wiedzą tajemną, ale tak naprawdę nie jest takie skomplikowane - wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach.
Dzieci chętnie poznają nowe smaki. Dzieci chętnie poznają nowe smaki. kamsta/istockphoto/zdjęcie ilustracyjne

Rozszerzanie diety metodą BLW. Układamy jadłospis [PRZYKŁADOWE MENU]

Przychodzi taki moment, gdy dziecko zaczyna jeść coś więcej, niż mleko. Rozszerzanie diety może wydawać się wiedzą tajemną, ale tak naprawdę nie jest takie skomplikowane - wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach.

Zdecydowaliście się rozszerzać dietę metodą BLW (baby led weaning)? Pamiętajcie, że - aby zacząć - dziecko nie musi mieć zębów, ale musi już samodzielnie siedzieć (lub stabilnie posadzone np. na kolanach). Jakie jeszcze warunki muszą zostać spełnione? Dziecko ukończyło szósty miesiąc życia i potrafi samodzielnie chwytać i trafiać jedzeniem (przedmiotem) do buzi, nie wypycha jedzenia (przedmiotów) językiem z buzi, interesuje się jedzeniem.

Jeśli wybraliście BLW, zamiast mleka w diecie dziecka stopniowo będą pojawiały się nowe produkty, podane nie w postaci papki, ale w kawałkach (np. różyczki brokuła czy słupki marchewki).

Więcej o BLW przeczytacie tutaj: BLW - dajmy dzieciom wybór!

Większość osób, które planuje rozszerzanie diety dziecka, podstawy zna doskonale, gorzej z praktyką. Odwieczne pytanie to "jak ułożyć menu dla malucha?" Z pomocą przychodzą autorki bloga i książek Ala'Antkowe BLW, Joanna Anger i Anna Piszczek. Niedawno - nakładem Wydawnictwa Mamania - debiutowała ich druga książka, która wprowadza rodziców w świat BLW - "Nowe alaantkowe BLW".

'Nowe alaantkowe BLW' na zdjęciu autorki: Joanna Anger, Anna Piszczek
fot. Łukasz Walaszczyk, Michał Różalski/WarsztatKadru.pl

Układanie menu: od czego zacząć?

We wstępie do rozdziału "Jadłospisy" czytamy:

Jak zaplanować jadłospis na cały tydzień? Po prostu - spiszcie wszystkie swoje ulubione dania, a potem wybierzcie 7 na kolejne dni tygodnia. Pamiętajcie, by uwzględnić piramidę żywieniową. W tym rozdziale nie rozpiszemy jadłospisu na cały tydzień, chcemy Was po prostu zainspirować. Znajdziecie tu aż 8 propozycji na różne sytuacje, okazje, pory roku. Podpowiadamy, co jeść, rozpoczynając rozszerzanie diety dziecka, jadąc na piknik, podczas mrozu czy w upale. Pomoże to Wam w komponowaniu kolejnych jadłospisów dla swojego dziecka i całej rodziny.

Jadłospis na pierwsze tygodnie BLW

Pierwsze tygodnie rozszerzania diety to degustacja i zabawa. Królują przede wszystkim gotowane warzywa, kasze, owoce. Ważne jest, by podawać produkty o odpowiedniej konsystencji - takiej, z którą rozprawi się maluszek.

Próby jedzenia mogą odbywać się podczas każdego posiłku lub też np. tylko podczas śniadania i obiadu. Dziecko może coś zjeść, ale nie musi.

Pamiętaj, by przy wspólnym posiłku na Waszych talerzach znajdowały się potrawy, po które może sięgnąć dziecko.

Śniadanie

Omlet z awokado (s. 32)

Zupa

Zupa marchewkowa (s. 56)

Zupę nalej do kubka i trzymaj go razem z dzieckiem podczas prób picia.

Drugie danie

Gotowane pulpeciki z kurczaka (s. 91)

Podwieczorek

Owoc, np. gruszka, arbuz, melon

Kolacja

Bananowy budyń z komosy (s. 145)

Chcesz poznać przepisy na powyższe dania? Przejdź dalej>>

'Nowe alaantkowe BLW': omlet z awokado 'Nowe alaantkowe BLW': omlet z awokado Łukasz Walaszczyk, Michał Różalski/WarsztatKadru.pl

Omlet z awokado

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • - 2 jajka
  • - 1/2 dojrzałego awokado
  • - 1 łyżeczka masła
  • - szczypta pieprzu

opcjonalnie:

  • 2 łodyżki szczypiorku

Zanim zaczniesz:

Przygotuj małą patelnię.

Wykonanie:

  • - Wbij jajka do kubka, dodaj szczyptę pieprzu i rozbełtaj całość widelcem, tak by powstała jednolita masa.
  • - Awokado obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
  • - Na małej patelni rozgrzej masło (uważaj, by się nie przypaliło) i wlej masę jajeczną. Dodaj kawałki awokado.
  • - Smaż na małym ogniu, aż masa zetnie się od spodu, a następnie odwróć omlet na drugą stronę (lub złóż na pół) i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • - Gotowy omlet posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem.

Przydatne uwagi:

Zanim podasz dziecku omlet, upewnij się, że białko się ścięło.

Omlet możesz przełożyć na drugą stronę przy pomocy talerza. Przykryj patelnię talerzem i odwróć ją, a następnie zsuń omlet z powrotem na patelnię.

Maluszkom omlet możesz pokroić w grube paski.

Wersję dla dorosłych możesz doprawić solą.

Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na zupę marchewkową >>

Zanim dziecko zacznie jeść zupy łyżką, możemy mu je podawać w kubku. Zanim dziecko zacznie jeść zupy łyżką, możemy mu je podawać w kubku. alexeyrumyantsev/istockphoto/zdjęcie ilustracyjne

Zupa marchewkowa

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 3 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki wody

opcjonalnie:

  • 3 łyżki płatków migdałowych

Zanim zaczniesz:

Przygotuj blender i duży garnek.

Wykonanie:

  • - Marchewki, pomarańczę, cebulę i imbir obierz. Marchewki i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Imbir posiekaj.
  • - W garnku rozgrzej olej. Wsyp marchewki, cebulę i imbir. Podsmażaj przez minutę, ciągle mieszając, a następnie zalej warzywa wodą.
  • - Wyciśnij sok z pomarańczy i przelej wraz z miąższem do zupy.
  • - Gotuj pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 30 minut. Zdejmij garnek z palnika. Dodaj płaską łyżeczkę cynamonu, a następnie zblenduj całość na krem.
  •  - Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż się zrumienią. Posyp nimi ciepłą zupę.

Przydatne uwagi:

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej więcej wody i ponownie zagotuj.

Na kolejnej stronie znajdziesz przepis z na gotowane pulpeciki z kurczaka >>

Rozszerzanie diety? WHO rekomenduje, aby zacząć dopiero wtedy, gdy dziecko ukończy sześć miesięcy. Rozszerzanie diety? WHO rekomenduje, aby zacząć dopiero wtedy, gdy dziecko ukończy sześć miesięcy. monkeybusinessimages/istockphoto/zdjęcie ilustracyjne

Gotowane pulpeciki z kurczaka

Liczba sztuk: 14

Składniki:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l bulionu warzywnego

Zanim zaczniesz:

Przygotuj duży, szeroki garnek i blender. Siemię lniane możesz zmielić na proszek.

Wykonanie:

  • - Mięso zblenduj na gładką masę. Cebule drobno posiekaj.
  • - W misce połącz mięso, posiekaną cebulę i siemię. Całość dokładnie wymieszaj.
  • - Nabieraj niewielką ilość masy, formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w mące ziemniaczanej.
  • - W garnku zagotuj bulion. Włóż kuleczki do wrzątku i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, przez 15 minut.
  • - Podawaj np. z ziemniakami i sosem koperkowym lub sosem pomidorowym.

Przydatne uwagi:

Te pulpeciki są idealne na początek rozszerzania diety. Smak możesz modyfikować, dodając do farszu posiekane świeże zioła, np. bazylię czy pietruszkę, oraz starte na małych oczkach warzywa, np. cukinię, marchewkę czy dynię.

Wersję dla dorosłych możesz doprawić solą i pieprzem.

Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na bananowy budyń z komosy >>

Dzieci uwielbiają poznawać nowe smaki. Dzieci uwielbiają poznawać nowe smaki. sleepingbas1/istockphoto/zdjęcie ilustracyjne

Bananowy budyń z komosy

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki komosy białej
  • 1 banan
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

Zanim zaczniesz:

Wypłucz komosę w zimnej wodzie.

Wykonanie:

  • - Do garnka wlej wodę i mleko. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, zeskrob ziarenka i dodaj do garnka wraz z pustą laską. Doprowadź płyn do wrzenia.
  • - Do gotującego się płynu wsyp komosę. Zagotuj, przykryj i gotuj przez 15 minut, nie podnosząc pokrywki.
  • - Wyjmij pustą laskę wanilii z garnka. Rozgnieć widelcem banana i dodaj go do garnka wraz z olejem i przyprawami. Zblenduj całość na gładki budyń.

Przydatne rady:

Dziecku powyżej 1. roku budyń możesz osłodzić miodem. Pamiętaj, że nim go dodasz, budyń musi ostygnąć.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Nowe alaantkowe BLW", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Mamania. Cena z okładki: 39,90 zł

'Nowe alaantkowe BLW', Joanna Anger, Anna Piszczek
Wydawnictwo Mamania

Rozwiąż quiz:

Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki

To także może cię zainteresować:

BLW - pozwól dziecku decydować przy stole

Przepisy na dania dla dzieci i dorosłych

Więcej o:
Copyright © Agora SA