Przepisy na domowe przetwory

Wprawdzie dżemy, konfitury i przeciery można kupić gotowe, jednak najlepiej smakują te, które zrobimy sami.

Keczup i pomidorowa

Keczup

-4 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, które zawierają mało nasion i soku, a dużo miąższu)
-1 łyżka soli
-2 łyżki cukru


1. Pomidory sparz, zdejmij skórki, pokrój, usuń szypułki i gniazda nasienne.
2. Miąższ włóż do garnka, przykryj, gotuj 15 minut, czasami mieszając.
3. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito do drugiego garnka i zagotuj. Dodaj sól i cukier. Odparuj, aby uzyskać gęsty przecier.
4. Gorący przecier rozlej do wyparzonych słoików i dobrze zakręć.

 

Tomato soup with leek garnishGETTY IMAGES

Nie tylko pomidorowa

Z domowego przecieru pomidorowego w mig powstanie nie tylko pyszna zupa pomidorowa, ale również sos do spaghetti, pizzy lub gołąbków.

Marmolada z jabłek i szarlotka

Marmolada z jabłek


-1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych typu antonówka lub szara reneta)
-1-2 łyżki cukru lub syropu z agawy albo miodu

1.Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

2. Do garnka wlej kilka łyżek wody, wrzuć jabłka i gotuj na małym ogniu około 30 minut, mieszając, aż zaczną się rozpadać.

3. Gorący mus jabłkowy włóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.

Szarlotka

14.09.2011 WARSZAWA  SESJA JEDZENIE DO PRZEPISU DANIA Z JABLEK NA ZDJECIU SZARLOTKA STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA PALCE LIZAC FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA   SLOWA KLUCZOWE: JABLKO ZYWNOSCARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Kruche ciasto, mus jabłkowy i w pół godziny szarlotka gotowa. Równie szybko może powstać inne danie, które lubi większość dzieci - ryż zapieczony z jabłkami i cynamonem.

Jagody w cukrze

Jagody w cukrze


- 2 kg jagód
- 450 g cukru


1. Jagody przebierz, umyj, osącz na sicie. Wsyp do wyparzonych słoików tak, by wypełnić je do połowy (warto delikatnie postukiwać dnem słoika w blat, by zmieściło się jak najwięcej jagód).

2. Do każdego słoika wsyp 1-2 łyżki cukru, a następnie dołóż jagody, by wypełnić słoik. Na wierzch wsyp 1-2 łyżki cukru.

3. Zakręć słoiki i pasteryzuj 10 minut. Następnie wyjmij go i zostaw do ostygnięcia.

Z plackami

Picture of few pancakes with blackberries and sugar on wooden background SLOWA KLUCZOWE: food fruit coffee honey meal butter berry plate delicious dessert white fat sweet view drink bright russian wood wooden background breakfast stack calories homemade gourmet traditional pancake crepe front tasty healthy blueberry blackberries bake blue cake cook sugar thin fresh sauce eating american currantsISTOCKPHOTO.COM

Jagodami ze słoiczka można polać nie tylko naleśniki i placuszki. Można nimi też nafaszerować drożdżowe bułeczki. Kto powiedział, że jagodzianki je się tylko w lecie?

Śliwki w cukrze

Śliwki w cukrze

-2 kg śliwek węgierek
-kilka łyżek cukru


1. Śliwki natnij i usuń pestki. Układaj (bardzo ciasno) całe owoce w słoikach (0,33 l). Do każdego wsyp na wierzch po czubatej łyżce cukru. Zakręć słoiki, ale nie maksymalnie, by para mogła z nich uchodzić w czasie pasteryzacji.

2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C na 30 minut. Wyłącz piekarnik, poczekaj, aż ostygną, sprawdź, czy są dokręcone, przełóż na półki w spiżarni.

Z jogurtem

Plum and wine trifleGETTY IMAGES

Śliwki są świetne do deserów, na przykład serwowane z gęstym jogurtem, posypane pokruszonymi herbatnikami. Pasują również do mięs albo naleśników na słodko.

Dżem jeżynowy

Dżem jeżynowy


-1 kg jeżyn
-700 g cukru


1.Połowę jeżyn rozgotowuj z wodą i przetrzyj przez sito. Przecier odparowuj na małym ogniu tak, by pozostało połowę jego objętości.

2. Dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
3. Wrzuć resztę owoców i duś przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Gorący dżem rozlej do wyparzonych słoików, poczekaj, aż wystygnie i zakręć.

Na kanapce

 

ISTOCKPHOTO.COM

Kwaskowy dżem z jeżyn dobrze smakuje z białym serem, zarówno tym na kanapce, jak i tym w serniku. Świetnie wypada również w połączeniu z domową pieczenią.

Gęsty sok malinowy

Gęsty sok malinowy


-4 l malin
-1 kg cukru
-2 łyżki soku z cytryny


1. Umyte owoce włóż do garnka i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Maliny powinny w tym czasie puścić sok i prawie się rozpłynąć.
2. Przelej przez sito do drugiego garnka sok, a miąższ przetrzyj.
3. Dodaj sok z cytryny i zagotuj.
4. Napełnij wyparzone słoiki gorącym sokiem, dobrze zakręć i odwróć do góry dnem.

Z budyniem

MARYSCKIN

Gęsty, aromatyczny sok malinowy sprawdzi się nie tylko jako dodatek do herbaty. Wspaniale smakuje z budyniem i z lodami, a także jako dodatek do zielonej sałaty w sosie winegret.

Wiśnie kandyzowane

Wiśnie kandyzowane


- 450 g wiśni
- 200 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny


1. Wiśnie umyj i wydryluj. Włóż do rondla, wlej 375 ml wody, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu około 25 minut ? przez pierwszy kwadrans bez mieszania. Zacznij mieszać w ciągu ostatnich 10 minut, aby wiśnie się nie przypaliły.
2. Gdy syrop zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia. Gorące owoce z syropem wlej do wysterylizowanych słoików, wstaw do garnka wyłożonego ściereczką, wlej wodę do jednej trzeciej wysokości słoików, i gotuj na małym ogniu 10-15 minut.

W cieście

three french clafoutis with blueberries and cherries on ceramic ramekins on rustic white vintage background with milk glass with spoon SLOWA KLUCZOWE: blueberries cherries red fruits clafoutis muffin dessert sweet baked cake white vintage rustic background wood wooden table ramekins ovenware berry summer food healthy gourmet portion souffle sugar french fresh milk whole homemade prepared pastry eating france bakery delicious blue morning dough pie breakfast brunch snack bio pot ceramic three dripping jam glass milk in glass spoon teaspoon fork crumbs purple color wood boards bakery old retro styleISTOCKPHOTO.COM

Słodziutkie wisienki po osączeniu z syropu wystarczy wrzucić do ciasta, aby zrobiło się owocowe i wilgotne. Można je również zapiekać w potrawie zwanej clafoutis.

Morele w syropie

Morele w syropie
- 2 kg twardych moreli
- 1 kg cukru
- laska wanilii
- 1/2 szklanki wody


1. Owoce umyj, przekrój i wyjmij pestki. Na patelni zagotuj cukier z wodą i laską wanilii, wrzuć owoce. Gotuj około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
2. Morele włóż do słoików, napełniając je do jednej trzeciej wysokości, syrop gotuj jeszcze chwilę, aby zgęstniał, wyjmij wanilię, po czym dopełnij syropem słoiki. Zakręć. Pasteryzuj 20 minut.

Jako tarta

Apricot and pistachio tartGETTY IMAGES

Morele z syropu pasują zwłaszcza do deserów, znakomicie smakują na cieście - kruchym lub francuskim, można nimi urozmaicić także danie mięsne: schab lub kurczaka.

Warzywne leczo

Warzywne leczo


-1-2 cukinie
-2 cebule
-3 strąki zielonej papryki
-4 pomidory
-2 ząbki czosnku
-ew. bakłażan
-łyżka oleju, sól, pieprz


1.Warzywa umyj. Cebulę, cukinię obierz, pomidory sparz i obierz, paprykę pozbaw nasion. Bakłażan pokrój, posyp solą, zostaw na pół godziny, opłucz.

2. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć posiekany czosnek, pokrojone: cebulę, cukinię, paprykę, bakłażan, pomidory, i duś do miękkości, dopraw. Pasteryzuj w słoikach.

Szybki obiad

Ratatouille with rice in pink bowl, elevated view, close upGETTY IMAGES

Warzywne leczo po podgrzaniu świetnie komponuje się z ryżem, makaronem, kaszą lub... bagietką. Można do niego dodać ugotowaną soję albo fasolę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.