- arbuz
- mango
- maliny
- borówka amerykańska
- truskawki
- melon
- cynamon, sok z cytryny, miód
1. Melona przekrój na pół, wykrój z niego środek.
2. Z arbuza, mango i wydrążonego środka melona wykrój dowolne kształty małą foremką.
3. Wymieszaj z pozostałymi owocami i nałóż do wydrążonych środków melona. Posyp cynamonem, skrop cytryną i polej miodem.
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- świeże maliny i jeżyny
1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj żółtka. Zimne masło zetrzyj na tarce i wsyp cukier. Zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż
do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzej do 200°C.
2. Ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim foremki na babeczki. Włóż do piekarnika i piecz około 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Wyjmij i zostaw, by ostygły.
3. Budyń przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na babeczki nałóż porcje ciepłego budyniu. Kiedy ostygnie, ułóż owoce i posyp cukrem pudrem.
- arbuz
- melon
- mango
- truskawki
- winogrona białe i ciemne
- patyczki do szaszłyków
- 250 g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mleka ryżowego lub krowiego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź, wlej mleko, wsyp kakao.
2. Orzechy włoskie zmiel w młynku. Dodaj do daktyli i wszystko razem zmiksuj.
3. Owoce obierz i wykrój z nich dowolne kształty. Owoce nadziej na patyczki. Podaj z daktellą.
- ananas
- brązowy cukier do posypania
- 2 łyżeczki cynamonu
- lody (tyle kulek, ile plastrów ananasa)
- garść orzechów włoskich
1. Patelnię grillową mocno rozgrzej.
Ananasa obierz i pokrój w plastry. Środki wykrój. Każdy plaster posyp z obu stron cukrem i cynamonem. Ułóż owoce na patelni i grilluj z obu stron. Odłóż, aby ostygły.
2. Orzechy drobno posiekaj.
3. Na talerzu ułóż plaster ananasa. Na środku połóż gałkę lodów i posyp orzechami.
- 500 g truskawek
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
1. Posiekane truskawki włóż do zamrażarki na 3 godziny.
2. Następnie wrzuć je do blendera, wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier, dodaj jogurt i zmiksuj.
3. Przełóż masę do foremek na lody. Wstaw do zamrażarki na 5 godzin.
- 200 g jagód
- 300 g malin
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru pudru
1. Jagody i maliny włóż do zamrażarki na 3 godziny.
2. Następnie zmiksuj je z sokiem i cukrem.
3. Napełnij masą foremki do lodów i włóż do zamrażarki na 5 godzin.
- 2 limonki
- 3 cytryny
- 5 łyżek cukru
- litr wody mineralnej
- arbuz
- melon
1. Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Odstaw, by ostygła. Z limonki i dwóch cytryn wyciśnij sok. Wlej do dzbanka. Dolej wodę mineralną i rozpuszczony cukier.
2. Trzecią cytrynę sparz, pokrój w plastry i włóż do dzbanka.
3. Z arbuza i melona wydrąż kulki.
Włóż po kilka do wysokich szklanek i wlej lemoniadę.