Owocowy raj [PRZEPISY]

Kolorowe, soczyste, pachnące... Skuśmy się na owoce! Teraz są najlepsze.

SAŁATKA Z MELONA

- arbuz
- mango
- maliny
- borówka amerykańska
- truskawki
- melon
- cynamon, sok z cytryny, miód

1. Melona przekrój na pół, wykrój z niego środek.

2. Z arbuza, mango i wydrążonego środka melona wykrój dowolne kształty małą foremką.

3. Wymieszaj z pozostałymi owocami i nałóż do wydrążonych środków melona. Posyp cynamonem, skrop cytryną i polej miodem.

BABECZKI Z MALINAMI

- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- świeże maliny i jeżyny

1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj żółtka. Zimne masło zetrzyj na tarce i wsyp cukier. Zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż
do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2. Ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim foremki na babeczki. Włóż do piekarnika i piecz około 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Wyjmij i zostaw, by ostygły.

3. Budyń przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na babeczki nałóż porcje ciepłego budyniu. Kiedy ostygnie, ułóż owoce i posyp cukrem pudrem.

SZASZŁYKI Z DAKTELLĄ

- arbuz
- melon
- mango
- truskawki
- winogrona białe i ciemne
- patyczki do szaszłyków

Daktella:

- 250 g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mleka ryżowego lub krowiego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki orzechów włoskich

1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź, wlej mleko, wsyp kakao.

2. Orzechy włoskie zmiel w młynku. Dodaj do daktyli i wszystko razem zmiksuj.

3. Owoce obierz i wykrój z nich dowolne kształty. Owoce nadziej na patyczki. Podaj z daktellą.

GRILLOWANY ANANAS Z LODAMI

- ananas
- brązowy cukier do posypania
- 2 łyżeczki cynamonu
- lody (tyle kulek, ile plastrów ananasa)
- garść orzechów włoskich

1. Patelnię grillową mocno rozgrzej.
Ananasa obierz i pokrój w plastry. Środki wykrój. Każdy plaster posyp z obu stron cukrem i cynamonem. Ułóż owoce na patelni i grilluj z obu stron. Odłóż, aby ostygły.

2. Orzechy drobno posiekaj.

3. Na talerzu ułóż plaster ananasa. Na środku połóż gałkę lodów i posyp orzechami.

DOMOWE LODY Z OWOCAMI

Truskawkowe:

- 500 g truskawek
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru

1. Posiekane truskawki włóż do zamrażarki na 3 godziny.

2. Następnie wrzuć je do blendera, wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier, dodaj jogurt i zmiksuj.

3. Przełóż masę do foremek na lody. Wstaw do zamrażarki na 5 godzin.

Jagodowo-malinowe:

- 200 g jagód
- 300 g malin
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru pudru

1. Jagody i maliny włóż do zamrażarki na 3 godziny.

2. Następnie zmiksuj je z sokiem i cukrem.

3. Napełnij masą foremki do lodów i włóż do zamrażarki na 5 godzin.

LEMONIADA Z NIESPODZIANKĄ

- 2 limonki
- 3 cytryny
- 5 łyżek cukru
- litr wody mineralnej
- arbuz
- melon

1. Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Odstaw, by ostygła. Z limonki i dwóch cytryn wyciśnij sok. Wlej do dzbanka. Dolej wodę mineralną i rozpuszczony cukier.

2. Trzecią cytrynę sparz, pokrój w plastry i włóż do dzbanka.

3. Z arbuza i melona wydrąż kulki.
Włóż po kilka do wysokich szklanek i wlej lemoniadę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.