Alergia pokarmowa może powodować gorsze wchłanianie składników pokarmowych. Dlatego do jadłospisu uczuleniowców warto włączyć naturalne produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych, czyli tzw. superżywność (z angielskiego: superfoods), która zawiera mnóstwo witamin, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikro- i makroelementów oraz innych cennych składników. Nawet nieduża porcja tego typu pokarmu jest odżywczą bombą. Do superfoods zaliczane są także produkty, w których znajdziemy rzadkie składniki, ich sprzyjające zdrowiu kombinacje lub takie, które mają właściwości pro- i prebiotyczne. Żywność tego rodzaju jest modna, a lista superpokarmów stale się wydłuża. Dobrze, że jest w czym wybierać, bo sporo pozycji nie nadaje się dla alergików, np. żółtko, orzechy. Wybrałam z tej listy te, które są i cenne, i bezpieczne dla alergików. Szukałam w nich naturalnego środka, który wzmocni i odtruje organizm, wyreguluje florę jelit oraz je uszczelni, podniesie odporność i usprawni funkcje życiowe.
1. Owoce umyj i osącz na sicie. Wymieszaj z cukrem i przełóż do naczynia do zapiekania.
2. Składniki kruszonki wyrabiaj palcami do uzyskania grudek. Gotowym ciastem równomiernie posyp owoce.
3. Wstaw crumble do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 min, aż kruszonka się zrumieni.
1. W osobnych naczyniach wymieszaj składniki suche i mokre. Połącz je i dokładnie mieszaj, wlewając dodatkową wodę, jeśli ciasto będzie zbyt twarde.
2. Masę przełóż na arkusz papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj ją dość cienko (0,5-1 cm). Następnie przełóż na blachę do pieczenia i zdejmij wierzchni papier. Tak przygotowane ciasto odstaw na minimum 3-4 godziny.
3. Po tym czasie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 min pokrój je na kwadraty lub trójkąty (krajalnicą do pizzy albo ostrym nożem) i ponownie umieść w piekarniku na 10 min.
4. Wyjmij, odwróć płat ciasta na drugą stronę i piecz jeszcze 10-15 min do zrumienienia. Wystudź i połam krakersy wzdłuż linii nacięć.
1. Brokuł umyj, podziel na różyczki i gotuj na parze przez kilka minut ? powinien pozostać jędrny.
2. Jarmuż umyj i sparz. Usuń twarde, unerwione części, a liście drobno pokrój. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj.
3. Warzywa delikatnie wymieszaj, dopraw, a następnie skrop olejem i posyp sezamem.
1. Kaszę wypłucz pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Zalej 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotuj do miękkości na małym ogniu.
2. Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w grube paski. Na każdym arkuszu nori rozłóż warstwę kaszy, zostawiając dwa brzegi wolne.
3. Kaszę posyp sezamem, a na jednym z wolnych brzegów ułóż awokado. Zroluj sushi (najlepiej za pomocą specjalnej maty, zaczynając od boku z awokado). Otrzymane w ten sposób rolki pokrój na plasterki.