Cuda z warzyw [PRZEPISY]

Potrawy z warzywami w roli głównej można przygotować tak, że na ich widok ślinka leci. I dzieciom, i dorosłym.

SPAGHETTI Z WARZYW

Składniki:

  • marchewka
  • niewielka cukinia
  • 2 buraczki
  • sezam
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól

Marchewkę i cukinię obierz, pokrój obieraczką na cienkie plastry. Jeśli chcesz zrobić cienkie nitki, paski pokrój nożem wzdłuż. Buraczki obierz, pokrój na plastry, a następnie w cienkie paseczki. Paski warzyw ugotuj na parze, tak aby były al dente. Sezam upraż na suchej patelni. Warzywne spaghetti ułóż na talerzu, lekko posól, posyp sezamem, posiekaną natką i skrop oliwą.

WEGEBURGERY Z BURACZKÓW

Składniki:

  • 4 buraki
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g twarogu koziego
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • sałata
  • pomidor
  • świeże kiełki
  • gęsty jogurt
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Piekarnik nagrzej do 190°C. Buraki umyj, osusz i każdy zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz około 45 minut - sprawdzaj wykałaczką, jeśli wchodzi bez oporu, buraki są gotowe.
Upieczone buraki odwiń z folii, zostaw, aby ostygły.
Ostudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych otworach.
Wymieszaj z płatkami, mąką, jajkiem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ser i składniki dokładnie wymieszaj.
Masę odstaw na 30 minut, by płatki wchłonęły płyn ze składników. Uformuj placuszki dowolnej wielkości. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż burgery kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Burgery podawaj w przekrojonych ziarnistych bułkach z dodatkami.

CHIPSY WARZYWNE

Składniki:

  • 2 marchewki
  • nieduże buraczki
  • pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • mała cukinia
  • oliwa i sól

Piekarnik rozgrzej do 180°C z termoobiegiem. Marchewkę, buraczki i pietruszkę umyj i obierz, rzodkiewkę i cukinię umyj, osusz. Warzywa pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plastry.
Plastry warzyw rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą i posyp solą. Włóż blachę do piekarnika i piecz około 20 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy chipsy się nie przypiekają. Powinny być suche i chrupiące.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw do wystygnięcia.

ŁÓDECZKI Z CUKINII Z KASZĄ JAGLANĄ, PAPRYKĄ I SEREM KOZIM

Składniki:

  • 2 cukinie
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • suszony tymianek i oregano
  • twardy ser kozi

Piekarnik nagrzej do 180°C.
Kaszę wypłucz na sicie pod bieżącą wodą (proporcja gotowania to 2:1, czyli dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Zagotuj wodę i wrzuć kaszę. Gotuj około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Przykryj garnek i odstaw.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wyjmij miąższ, tak by powstały łódeczki.
Posmaruj ze wszystkich stron oliwą.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pomidory i drobno posiekany miąższ cukinii, smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 3 minuty.
Warzywa wymieszaj z kaszą, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Dodaj posiekaną natkę i ser starty na tarce (odrobinę startego sera zostaw do posypania łódeczek z wierzchu). Wymieszaj farsz i napełnij nim łódeczki, posyp resztą sera.
Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut.
Podaj na ciepło, posypane posiekaną natką.

CHŁODNIK JOGURTOWY Z RZODKIEWKAMI I OGÓRKIEM

Składniki:

  • 700 ml naturalnego jogurtu
  • ogórek
  • 7 rzodkiewek
  • oliwa
  • sól

Ogórek umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Odrobinę posól i odstaw na 10 minut.
Do miski wlej jogurt i łyżkę oliwy, ubijaj chwilę trzepaczką, by uzyskać jednolitą konsystencję. Starty ogórek odciśnij, dodaj do jogurtu.
Rzodkiewkę opłucz i, tak jak ogórek, zetrzyj na tarce. Przełóż do miski z jogurtem. Wymieszaj i dopraw solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie rozlej chłodnik do miseczek.

Więcej o: