Składniki:
1 szklanka pęczaku
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
2 buraki
2 szklanki soku z buraka
1 marchewka
1 pietruszka
sok z cytryny
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do podduszenia warzyw
szczypiorek i pestki dyni do posypania
Wykonanie:
Przygotuj warzywa: cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, buraki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodaj marchew, pietruszkę, buraki i pozostałe zioła, podlej niewielką ilością wody i podduś. Przepłukany pęczak wrzuć do warzyw, podlej sokiem z buraka i duś do miękkości pod przykryciem. W razie potrzeby podlewaj wrzącą wodą. Na koniec dopraw cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem oraz pestkami dyni i podawaj.
Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+
Składniki:
1 szklanka płatków gryczanych
1-2 łyżki karobu lub kakao (albo mix obu)
szklanka powideł śliwkowych lub świeże zmiksowane śliwki
miód do smaku
woda
Wykonanie:
Płatki gryczane zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj z powidłami lub musem śliwkowym. Dodaj kakao i karob. Zmiksuj na krem z dodatkiem miodu (do smaku).
Ten deser smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki na farsz:
1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
1 cebula
1 marchew
kilka pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
pół pęczka poszatkowanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki drobno pokrój. Podduś wszystkie składniki na maśle klarowanym z solą i przyprawami.
Połącz z ugotowaną na sypko i przestudzoną soczewicą i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj zieloną pietruszkę i sól do smaku.
Składniki na ciasto:
200 g mąki z białej gryki
50 g mąki ziemniaczanej
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Wymieszaj w misce obie mąki, sól, następnie dodaj tłuszcz i zalej całość wrzątkiem. Wymieszaj drewnianą łyżką, odczekaj chwilę i zagnieć ciasto.
Przygotuj placki na pierogi stopniowo: odrywaj fragment ciasta, wałkuj cienko podsypując mąką gryczaną, wykrawaj szklanką kółka i nadziewaj błyskawicznie farszem z soczewicy.
Pierogi gotuj od razu we wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga: pierogi nie mogą się gotować zbyt długo - rozpadają się.
Składniki:
500 g ugotowanej kaszy jaglanej
skrobia ziemniaczana (1/4 objętości kaszy jaglanej)
mus ze świeżych truskawek
odrobina masła klarowanego
mielone migdały z dodatkiem cynamonu
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj na krem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Uformuj kluski a?la kopytka i wrzucaj na wrzątek. Najlepiej przeprowadź próbę na jednej kluseczce, jeśli się rozpada, dodaj jeszcze odrobinę skrobi. Gotuj około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z musem truskawkowym, polane niewielką ilością rozpuszczonego masła, posypane mielonymi migdałami z cynamonem.
Składniki:
3/4 szklanki jaglanego kleiku congee
2 przejrzałe banany
szklanka jagód (mogą być wekowane)
garść nerkowców
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
szklanka wody
Wykonanie:
Nerkowce namocz (najlepiej na noc). Następnie odlej z nich wodę. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki oprócz jagód. Dodaj je na koniec, bo długo miksowane tracą kolor i witaminy.
Na koniec dodaj owoce i dokładnie wymieszaj (owoce długo miksowane "utleniają się", tracą kolor i witaminy).
Składniki:
4 marchewki
kilka łyżek wiórków kokosowych
pół szklanki kaszy jaglanej
składniki na domowe curry:
1 cebula, 3 plasterki świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej i szczypta ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki oleju kokosowego, dowolny syrop i sól (do smaku)
woda
natka zielonej pietruszki lub kolendry do posypania
Wykonanie:
Podsmaż drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i paprykę na oleju kokosowym. Dodaj wiórki kokosowe, przepłukaną kaszę jaglaną, a następnie niewielką ilość wody. Dołóż obraną i pokrojoną w kawałki marchew i gotuj około pół godziny. Na koniec dodaj passatę pomidorową, dopraw sola? i słodkim syropem do smaku i zmiksuj na krem. Posyp zieleniną i podawaj.
Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+