Fastfoodowa rewolucja: zdrowe chipsy, frytki, pizza [PRZEPISY]

Fast food w zdrowej wersji - w sam raz dla całej rodziny. Nawet dzieci mogą się bezkarnie objadać takimi frykasami!
frytki z marchwi frytki z marchwi fot. materiały promocyjne

Frytki z marchwi

Składniki:

4-5 sztuk marchwi
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
sól (opcjonalnie)
olej kokosowy lub masło klarowane

Wykonanie:

Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Włóż marchew do plastikowego woreczka, dodaj przyprawy, okraś niewielką ilością wybranego tłuszczu i dokładnie wymieszaj.


Ułóż na papierze do pieczenia posmarowanym odrobiną tłuszczu.


Piecz w temperaturze 180 stopni C około 45 minut lub dłużej (do pełnej miękkości marchewki).

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.

paluszki drobiowe paluszki drobiowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Paluszki z kurczaka z dwoma sosami

Składniki:

4 duże piersi kurczaka

1 kostka masła

sól i pieprz do smaku

1 torebka grubo pokruszonych płatków kukurydzianych



Sos miodowo-musztardowy:

1 szklanka majonezu

1/3 szklanki musztardy Dijon

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki soli



Domowy keczup:

2 puszki pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę),

1 cebula

2 łyżki oliwy

1 łyżka przecieru pomidorowego

2/3 szklanki brązowego cukru

5 łyżek octu winnego

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Piersi kurczaka rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm. Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem. Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piecz około 15 minut.


Sos miodowo-musztardowy:
wymieszaj w miseczce wszystkie składniki. Sos wstaw na co najmniej godzinę do lodówki


Domowy keczup:
Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie (około 8 minut). Pomidory zmiksuj na gładką masę. Dodaj je do cebuli wraz z resztą składników. Gotuj ok. godziny, aż keczup zgęstnieje. Zmiksuj jeszcze raz, a przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.

Chipsy z topinambura Chipsy z topinambura fot. materiały promocyjne

Chipsy z topinambura

Składniki:

kilka sztuk korzenia topinambura
masło klarowane lub olej do pieczenia


Wykonanie:


Topinambur dokładnie wyszoruj szczotką i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia).


Następnie rozłóż plasterki na papierze do pieczenia posmarowanym tłuszczem tak, by nie stykały się ze sobą. Piecz w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 8-10 minut.


Bądź czujny, bo chipsy bardzo łatwo spalić!

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.

Frytki bananowe

Składniki:

dojrzały banan

żółtko jajka

pół szklanki mleka

3 czubate łyżki mąki pszennej lub razowej (można wymieszać)

 

Wykonanie:

Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe: zmiksuj żółtko z mlekiem i mąką. Banana umyj, obierz, pokrój w słupki wielkości frytek i wrzuć do ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do smażenia beztłuszczowego) wykładaj obtoczone w cieście "frytki" bananowe pojedynczo i smaż z obu stron aż się lekko zarumienią. Podawaj ciepłe, ale nie gorące, polane domowym sokiem malinowym, konfiturą lub musem owocowym. Świetnie smakują też z sosem czekoladowym lub toffi.

placek a la pizza placek a la pizza fot. materiały promocyjne

Placek ryżowy z warzywami a la pizza

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki ryżowej
0,5 szklanki dowolnej skrobi, np. ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
szczypta kurkumy
1 szklanka ciepłej wody
30 g świeżych drożdży

Dodatki:

kilka średnich pieczarek
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
garść oliwek bez pestek
2-4 małe oscypki
125 g mozarelli
garść rukoli
pomidorki koktajlowe
bazylia świeża
oregano

Składniki na sos pomidorowy:

szklanka passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki oregano
sól do smaku
1 łyżeczka miodu
kilka liści świeżej bazylii

Wykonanie:

Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą włóż drożdże oraz miód i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę. Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).

Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.

Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.

Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.

shake z mango shake z mango fot. materiały promocyjne

Shake domowy z mango

Składniki:

1 szklanka namoczonych nerkowców

4 dojrzałe owoce mango

1 litr przegotowanej wody

miód do smaku (opcjonalnie)

kardamon zielony

 

Wykonanie:

 

Namoczone kilka godzin wcześniej nerkowce odcedź.

Mango obierz ze skórki i oddziel od pestki.

Wyjmij kilka ziarenek kardamonu z zielonej łupinki.

Wszystkie składniki połącz w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę dodając stopniowo wodę aż do osiągnięcia ulubionej konsystencji. W razie potrzeby dosłodź miodem.

Podawaj schłodzony.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.