Składniki:
4-5 sztuk marchwi
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
sól (opcjonalnie)
olej kokosowy lub masło klarowane
Wykonanie:
Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Włóż marchew do plastikowego woreczka, dodaj przyprawy, okraś niewielką ilością wybranego tłuszczu i dokładnie wymieszaj.
Ułóż na papierze do pieczenia posmarowanym odrobiną tłuszczu.
Piecz w temperaturze 180 stopni C około 45 minut lub dłużej (do pełnej miękkości marchewki).
Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.
Składniki:
4 duże piersi kurczaka
1 kostka masła
sól i pieprz do smaku
1 torebka grubo pokruszonych płatków kukurydzianych
Sos miodowo-musztardowy:
1 szklanka majonezu
1/3 szklanki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
Domowy keczup:
2 puszki pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę),
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka przecieru pomidorowego
2/3 szklanki brązowego cukru
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Piersi kurczaka rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm. Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem. Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piecz około 15 minut.
Sos miodowo-musztardowy: wymieszaj w miseczce wszystkie składniki. Sos wstaw na co najmniej godzinę do lodówki
Domowy keczup: Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie (około 8 minut). Pomidory zmiksuj na gładką masę. Dodaj je do cebuli wraz z resztą składników. Gotuj ok. godziny, aż keczup zgęstnieje. Zmiksuj jeszcze raz, a przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.
Składniki:
kilka sztuk korzenia topinambura
masło klarowane lub olej do pieczenia
Wykonanie:
Topinambur dokładnie wyszoruj szczotką i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia).
Następnie rozłóż plasterki na papierze do pieczenia posmarowanym tłuszczem tak, by nie stykały się ze sobą. Piecz w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 8-10 minut.
Bądź czujny, bo chipsy bardzo łatwo spalić!
Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.
Składniki:
dojrzały banan
żółtko jajka
pół szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej lub razowej (można wymieszać)
Wykonanie:
Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe: zmiksuj żółtko z mlekiem i mąką. Banana umyj, obierz, pokrój w słupki wielkości frytek i wrzuć do ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do smażenia beztłuszczowego) wykładaj obtoczone w cieście "frytki" bananowe pojedynczo i smaż z obu stron aż się lekko zarumienią. Podawaj ciepłe, ale nie gorące, polane domowym sokiem malinowym, konfiturą lub musem owocowym. Świetnie smakują też z sosem czekoladowym lub toffi.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki ryżowej
0,5 szklanki dowolnej skrobi, np. ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
szczypta kurkumy
1 szklanka ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
Dodatki:
kilka średnich pieczarek
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
garść oliwek bez pestek
2-4 małe oscypki
125 g mozarelli
garść rukoli
pomidorki koktajlowe
bazylia świeża
oregano
Składniki na sos pomidorowy:
szklanka passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki oregano
sól do smaku
1 łyżeczka miodu
kilka liści świeżej bazylii
Wykonanie:
Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą włóż drożdże oraz miód i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę. Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).
Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.
Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.
Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.
Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.
Składniki:
1 szklanka namoczonych nerkowców
4 dojrzałe owoce mango
1 litr przegotowanej wody
miód do smaku (opcjonalnie)
kardamon zielony
Wykonanie:
Namoczone kilka godzin wcześniej nerkowce odcedź.
Mango obierz ze skórki i oddziel od pestki.
Wyjmij kilka ziarenek kardamonu z zielonej łupinki.
Wszystkie składniki połącz w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę dodając stopniowo wodę aż do osiągnięcia ulubionej konsystencji. W razie potrzeby dosłodź miodem.
Podawaj schłodzony.
Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.