Domowa kapusta kiszona i wegetariański bigos? To proste! [PRZEPISY]

Mamy dla Was przepisy na potrawy z najnowszej edycji programu "Ugotuj mi mamo!". Skusicie się?
Ziemniaki baloniki Ziemniaki baloniki fot. materiały promocyjne

Ziemniaki baloniki

Składniki:

ziemniaki

sól

Wykonanie:

Ziemniaki w łupinach umyj dokładnie, przekrój wzdłuż na połówki, posól równomiernie i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 180?C około 30-40 minut, aż się "wybrzuszą" i zarumienią.

Tak przygotowane ziemniaki dzieci uwielbiają "saute", ale warto je podać z porcją warzyw na zimno lub ciepło, czy też z bigosem z kapusty.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" - od 12 kwietnia w każdą niedzielę o 21:00 w Kuchni+.

Bigos wegetariański ze śliwką Bigos wegetariański ze śliwką fot. materiały promocyjne

Bigos wegetariański ze śliwką

Składniki:

1/2 główki kapusty włoskiej

1/2 kg kiszonej kapusty

150 g suszonych śliwek

1 cebula

1 marchew

1 pietruszka

mała główka czosnku

kilka łyżek pasty pomidorowej

kilka łyżek dowolnego tłuszczu

pieprz ziarnisty świeżo mielony

sól nierafinowana

kilka liści laurowych

kilka ziaren angielskiego ziela

2 ziarnka jałowca (opcjonalnie)

2-4 łyżki suszonego lubczyku (wedle gustu)

2 szklanki wody

Wykonanie:

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Czosnek i cebulę pokrój drobno, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę włoską umyj i poszatkuj. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Każdą śliwkę suszoną przekrój na pół.

W dużym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek i cebulę i delikatnie zeszklij mieszając. Dodaj marchew oraz pietruszkę i podpraż całość nieustannie mieszając.

Podlej warzywa 2 szklankami wody, wrzuć kapustę włoską i kiszoną, dodaj śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i wymieszaj całość. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu kilka godzin (sprawdzaj ilość wody, w razie potrzeby dolej by nie przypalić bigosu). Na koniec dołóż pastę pomidorową, sól do smaku, lubczyk oraz pieprz i wymieszaj tak, by rozgotowane śliwki całkiem się rozpadły. Nadadzą bigosowi ciemny kolor, cięższy smak i ciekawą słodką nutę w tle.

Pamiętaj: odgrzewany bigos jest z każdym dniem lepszy!

Kiełki z fasoli mung Kiełki z fasoli mung fot. materiały promocyjne

Kiełki z fasoli mung

Składniki:

szklanka nasion fasoli mung

zimna, przegotowana woda

Wykonanie:

Przepłucz nasiona, włóż je do wysokiego naczynia, zalej wodą i odstaw na 1-2 dni. Wymieniaj wodę 2 razy dziennie.

Następnie przepłucz nasiona i odstaw, już bez wody, przykryte gazą lub papierowym ręcznikiem tak, by nie pozbywały się wilgoci.

2 razy dziennie przepłukuj je wodą i odstawiaj na miejsce.

Kiełki możesz spożywać w dowolnym momencie wegetacyjnym, najlepiej zanim w pełni rozwiną się zielone liście

Kiszona kapusta Kiszona kapusta fot. materiały promocyjne

Kiszona kapusta

Składniki:

1 kg białej kapusty

2 marchewki (opcjonalnie)

1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

kilka liści laurowych

1 łyżeczka angielskiego ziela

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżeczka gorczycy

kilka plastrów świeżego imbiru

kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

Kapustę umyj i poszatkuj drobno, dodaj sól, a następnie ugnieć rękoma, aż puści sok.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z kapustą i wymieszaj z przyprawami, a następnie ugnieć w glinianym garnku lub szklanym słoju tak, by całość przykryła warstwa kapuścianego soku. Jeśli jest go zbyt mało, dolej roztwór solny z przegotowanej, ciepłej wody (w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody).

Kiszonkę przykryj talerzykiem i obciąż np. czystym kamieniem lub słoikiem z wodą. Przez pierwsze 3-4 dni przechowuj naczynie z kiszonką w temperaturze ok. 20?C doglądając procesu. Trzeciego dnia zdejmij talerzyk i zrób w kiszonce otwór do pełnej głębokości naczynia, aby uwolnić gazy fermentacyjne. Ponownie przykryj kiszonkę i przez kolejne 3-4 dni dojrzewającą kiszonkę przechowuj w temperaturze 10-15?C.

Gotową kiszonkę trzymaj w chłodzie, najlepiej w lodówce.