Owsianka na 6 sposobów

Poranki najlepiej przywitać miseczką ciepłej owsianki, która wspaniale zastępuje klasyczną kanapkę. Oto 6 przepisów dla całej rodziny.

Nie tylko owies - kilka uwag na początek

Nie musimy używać wyłącznie płatków owsianych, podobne śniadanie możemy przygotować z płatków jęczmiennych, amarantusowych, a także z kaszy jaglanej. Ugotowane płatki nie prezentują się zbyt apetycznie, warto zatem przygotować je w taki sposób, żeby wyglądały bardziej zachęcająco. Zapiec w małej foremce, podać na kolorowym talerzyku, udekorować kleksami konfitury albo plastrami owoców. Można również przygotować dodatki w miseczkach i pozwolić każdemu samodzielnie wybrać swoje ulubione.

Postawcie na sezonowe dodatki: w sezonie jesienno-zimowym najlepiej sprawdzą się w tej roli owoce cytrusowe i  plasterki banana. Owsianka smakuje również znakomicie z owocami jagodowymi, tartym jabłkiem i gruszką. Owoce wzbogacą śniadanie o cenne wartości odżywcze.

Jest kilka sposobów przygotowania płatków. Można je gotować na mleku lub na wodzie. Po ugotowaniu płatków na wodzie, do owsianki można dodać mleko krowie, kokosowe, jogurt, kefir, a także napoje sojowe, owsiane, ryżowe, migdałowe... Malutkim dzieciom można podać płatki z mlekiem modyfikowanym. Wygodnym sposobem przygotowania takiego śniadania jest zalanie płatków gorącą wodą i pozostawienie ich na noc, a rano dodanie tylko ciepłego płynu (np. mleka).

Konsystencja potrawy jest równie ważna, jak jej kolor i smak. Kontrowersyjną brejowatość owsianki można przełamać, dodając do potrawy posiekane orzechy, podprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznika, ziarna sezamu czy siemienia lnianego. Oprócz tego, że przyjemnie chrupią, zawierają zdrowe tłuszcze roślinne (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), a także mnóstwo witamin i minerałów.

Zapraszamy do wypróbowania 6 przepisów na pyszną owsiankę.

Egzotyczna

Składniki:

- filiżanka płatków owsianych

- łyżka wiórków kokosowych

- mała puszka mleka kokosowego (niekoniecznie)

- pół banana

- plaster pomarańczy

Płatki owsiane w miseczce zalej wrzątkiem (tak, by woda sięgała o 1 cm wyżej niż płatki) wieczorem i zostaw do rana. Rano dosyp wiórki, dodaj plasterki banana i zalej mlekiem kokosowym. Udekoruj plastrem pomarańczy.

Z płatkami amarantusa i jagodami goji

Składniki:

- filiżanka płatków amarantusa

- jagody goji

- woda

- mleko

- łyżeczka konfitury

Płatki amarantusa zalej wrzątkiem. Dodaj garść jagód goji. Gotuj, mieszając, 3 minuty, aż płatki zgęstnieją. Przełóż do miseczki. Wlej trochę zimnego mleka. Udekoruj kleksami konfitury malinowej.

Zapiekana

Składniki:

- szklanka płatków jęczmiennych

- żółtko jaja

- szklanka mleka

- utarte jabłko

- łyżka nasion sezamu

Płatki owsiane zalej mlekiem. Gotuj w rondelku na małym ogniu, aż mleko zawrze. Odstaw do ostygnięcia. Dobrze wymieszaj z surowym żółtkiem. W żaroodpornym naczynku wysmarowanym masłem ułóż warstwę jabłka i masę owsianą. Wyrównaj. Zapiekaj w 180°C około 15 minut (aż wierzch się zrumieni). Wyjmij, przestudź. Wyłóż na talerz, obracając naczynie. Posyp sezamem uprażonym osobno na suchej teflonowej patelni.

Na słodko z bakaliami

Składniki:

- filiżanka płatków owsianych

- drobno siekane orzechy (włoskie, laskowe, brazylijskie)

- owoce żurawiny lub rodzynki

- szczypta cynamonu

Płatki zalej wrzącą wodą, tak by je przykryła. Gotuj 2-3 minuty. Odstaw, wymieszaj z orzechami i suszonymi owocami. Przelej do miseczki. Zalej chłodnym mlekiem.

Na słono

Składniki:

- filiżanka płatków owsianych

- jogurt naturalny lub serek homogenizowany

- łyżka pestek słonecznika

- szczypta curry

Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Gotuj, aż wchłoną wodę i zmiękną. Przestudź. Wymieszaj z jogurtem lub serkiem i szczyptą curry. Posyp pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.

Owsianka z jabłkiem i rodzynkami Owsianka z jabłkiem i rodzynkami fot. Shutetrstock

Klasyczna

Składniki:

- filiżanka płatków owsianych

- rodzynki

- tarte jabłko

- szczypta cynamonu

- miód

- woda

- mleko

Płatki owsiane i rodzynki zalej wrzątkiem, gotuj aż zmiękną. Dodaj szczyptę cynamonu, łyżeczkę miodu (uwaga: miodu nie można podawać dzieciom poniżej 1 roku życia!) i jabłko - najlepiej grubo starte. Dolej trochę mleka i gotowe! Możesz też dodać kilka orzechów włoskich.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.