Świąteczne smakołyki od Agnieszki Kręglickiej

Mam dość przedświątecznego napięcia i pośpiechu Wyjmuję z szafek mąkę, miód, cukier i zapraszam dzieci do zabawy. Otula nas aromat masła, karmelu, cynamonu i goździków.
Agnieszka Kręglicka jest mamą pięcioletniego Kajetana i trzyletniej Toni. Wraz z bratem prowadzi w Warszawie restauracje etniczne: francuska Absynt, włoską Chianti, meksykańską El Popo, greckie Santorini i Meltemi, hiszpańskie Mirador oraz Tapas Bar. Agnieszka Kręglicka jest mamą pięcioletniego Kajetana i trzyletniej Toni. Wraz z bratem prowadzi w Warszawie restauracje etniczne: francuska Absynt, włoską Chianti, meksykańską El Popo, greckie Santorini i Meltemi, hiszpańskie Mirador oraz Tapas Bar. Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Chciałabym złapać dystans

Mam sentyment do obrazka z dziewiętnastowiecznej kartki świątecznej. Dziewczynka ze złotymi lokami, ubrana w różową sukienkę, wiesza na choince lukrowane ciasteczka. Ogień trzaska w kominku, za oknem gwiazdy i czapy śniegu, niemal słychać dźwięk dzwonków A ja stoję w korku, nie mam gdzie zaparkować, tłoczę się w supermarkecie i mam głowę zapchaną tym wszystkim, czego jeszcze nie zdążyłam zrobić.

Chciałabym złapać dystans. Poczuć znane z dzieciństwa delikatne mrowienie w brzuchu, które pojawiało się, gdy miało nastąpić coś przyjemnego. Za oknem jest ciemno, mokro i zimno, a my w ciepłej kuchni zagniatamy w rękach ciasto, wycinamy foremkami kółka i gwiazdki i nie ma nic ważniejszego, niż precyzyjne polukrowanie pierniczka.

PIERNICZKI

500 g mąki

200 g płynnego miodu

2 łyżki przyprawy do pierników

10 g sody, 200 g cukru pudru

120 g masła, jajko

Jeżeli miód jest skrystalizowany, rozpuść go na małym ogniu. Wymieszaj mąkę z sodą i miodem. Dodaj przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się gładkie i jednolite. Podziel na mniejsze kawałki i wstaw do lodówki, by się schłodziło. Kolejno rozwałkowuj na cienkie placki, cały czas podsypując mąką. Wycinaj kształty foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami, bo rosną w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 10 minut (uważaj, aby nie zrumieniły się zbyt mocno). Wyjmij, kiedy będą lekko złote. Jeśli chcesz powiesić pierniki na choince, zrób dziurki słomką do picia, póki są gorące i miękkie. Poczekaj, aż ostygną.

Ciastka czekoladowe Ciastka czekoladowe Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

CIASTKA CZEKOLADOWE

240 g mąki

100 g masła

pół szklanki cukru

ćwierć szklanki kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

jajko, szczypta soli

Zmiksuj masło z cukrem, aż się rozpuści. Dodaj jajko i zmiksuj razem. Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Powoli dosypuj suche składniki do masy maślanej i na wolnych obrotach miksuj, aż powstanie ciasto. Podziel je na dwie części. Uformuj placek z połówki ciasta: połóż masę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienki płat, a potem wstaw do zamrażarki, by stwardniała. Analogicznie przygotuj drugą połowę ciasta. Z twardego ciasta wycinaj ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz krótko, około 10 minut.

Ciastka serowe Ciastka serowe Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

CIASTKA SEROWE

240 g mąki

200 g naturalnego serka kremowego

200 g masła

3 łyżki cukru, sól

powidła, kilka łyżek grubego cukru

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj drobno posiekane masło i rozdrobnij tak, by powstały nieduże grudki. Dodaj ser i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki, by stwardniało. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i pokrój w kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego kwadratu połóż łyżeczkę powideł. Sklej dwa rogi ciasta, posyp wierzch grubym cukrem. Ułóż na blasze na pergaminie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 20 minut, aż ciastka lekko się zrumienią.

Ciastka maślane Ciastka maślane Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

CIASTKA MAŚLANE

250 g mąki

180 g cukru pudru

200 g masła, 6 żółtek

łyżka mleka, szczypta soli

Miękkie masło posiekaj nożem. Jedno żółtko roztrzep z mlekiem, połowę zostaw do posmarowania ciastek, resztę dodaj do mąki. Mąkę wymieszaj z resztą składników: cukrem, solą, masłem i pozostałymi żółtkami. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i tłuste. Blachę wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Nabieraj dłońmi grudki ciasta, formuj w palcach mały placuszek i kładź na blasze. Jeżeli zależy ci na regularnych kształtach, możesz ciasto schłodzić, a po rozwałkowaniu wycinać kształty foremkami lub uformować wałek i pokroić w plasterki. Wierzch ciastek posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż ciastka się zrumienią.

CIASTECZKA W PREZENCIE

Kruche ciasteczka długo zachowują świeżość i będą świetnym prezentem dla gospodarzy, gdy wybierzecie się ze świąteczną wizytą.

Wspólne rodzinne pakowanie może być nie mniej zajmujące, niż pieczenie. Ciastka różnych smaków najlepiej pakować osobno, by aromaty się nie wymieszały. Poza tym rozpakowywanie kilku paczuszek sprawi obdarowanym jeszcze więcej przyjemności. Do pakowania można wykorzystać pudełka z odzysku (wystarczy okleić je kolorowym papierem), a ciasteczka dodatkowo zapakować w cienką bibułkę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.