KASZKA Z OWOCOWYM MUSEM - od 9. miesiąca
kaszka wielozbożowa
mleko modyfikowane
2 łyżki mrożonych wiśni
2 łyżki przecieru z suszonych śliwek (ze słoiczka)
Wiśnie rozmroź, opłucz i zmiksuj, dodając przecier śliwkowy.
Kaszkę rozprowadź mlekiem modyfikowanym do konsystencji, którą lubi dziecko.
Kaszkę w miseczce udekoruj, polewając cienką strużką owocowego musu (np. w spiralne wzory).
OMLET ZE SZCZYPIORKIEM - od 12. miesiąca
jajo z hodowli ekologicznej
łyżeczka siekanego szczypiorku
nieco masła
Jajko umyj, sparz, wbij do kubka i roztrzep widelcem. Dodaj szczypiorek.
Mały rondelek z teflonowym lub porcelanowym wnętrzem cienko posmaruj masłem i włóż do większego garnka z gotującą się wodą.
Wlej jajeczną masę, przykryj i gotuj w wodnej kąpieli, aż omlet się zetnie.
Podawaj z miękiszem grahamki i obranymi pomidorkami koktajlowymi.
SYCĄCY KRUPNIK - od 11. miesiąca
po niedużym kawałku pora, marchewki, selera, pietruszki, ziemniaka
ćwierć upieczonej cebuli
2 łyżki kaszy jęczmiennej
2 łyżki posiekanego mięsa z piersi kurczaka pieczonej lub gotowanej na parze albo mięso ze słoiczka dla niemowląt
łyżeczka siekanej natki pietruszki
liść laurowy
3 łyżki jogurtu naturalnego
bezerukowy olej rzepakowy
Jarzyny pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem (tak, by je przykrył), dodaj liść laurowy i postaw na ogniu. Gdy się zagotują, wsyp kaszę, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 20 minut. Odstaw. Dodaj mięso, natkę, kapkę oleju, a po przestudzeniu - jogurt.
GRZANKA Z JABŁKIEM - od 10. miesiąca
niewielkie jabłko
okrągła kromka z przekrojonej wzdłuż kajzerki (bez spodu i "czapeczki")
nieco masła, mleko modyfikowane
Małe, okrągłe żaroodporne naczynko cienko posmaruj masłem.
Kromkę bułki zanurz w mleku, osącz, włóż do naczynka.
Obrane jabłko zetrzyj na tarce, lekko osącz, wyłóż na wierzch kromki. Zapiekaj w 170°C przez 10 minut.
JARZYNKI W STRUŻYNKI - od 7. miesiąca
3-4 łyżki kleiku ryżowego
2 różyczki brokułu
ćwierć małej marchewki
ćwiartka buraka
Warzywa obierz, umyj i ugotuj na parze.
Kleik rozprowadź niezbyt ciepłą przegotowaną wodą "na gęsto".
Brokuł rozgnieć widelcem, zmieszaj z kleikiem. Przełóż do miseczki. Marchewkę i buraka zetrzyj na tarce, formując z nich kolorowe wzorki na kleiku.