Porcja energii

Przed mroźnym spacerem lub po powrocie z chłodu dobrze jest się rozgrzać czymś pysznym, sycącym, pełnym energii, witamin i minerałów. Oto nasze propozycje na zimowy jadłospis niemowlęcia.

ŚNIADANIE

KASZKA Z OWOCOWYM MUSEM - od 9. miesiąca

kaszka wielozbożowa

mleko modyfikowane

2 łyżki mrożonych wiśni

2 łyżki przecieru z suszonych śliwek (ze słoiczka)

Wiśnie rozmroź, opłucz i zmiksuj, dodając przecier śliwkowy.

Kaszkę rozprowadź mlekiem modyfikowanym do konsystencji, którą lubi dziecko.

Kaszkę w miseczce udekoruj, polewając cienką strużką owocowego musu (np. w spiralne wzory).

DRUGIE ŚNIADANIE

OMLET ZE SZCZYPIORKIEM - od 12. miesiąca

jajo z hodowli ekologicznej

łyżeczka siekanego szczypiorku

nieco masła

Jajko umyj, sparz, wbij do kubka i roztrzep widelcem. Dodaj szczypiorek.

Mały rondelek z teflonowym lub porcelanowym wnętrzem cienko posmaruj masłem i włóż do większego garnka z gotującą się wodą.

Wlej jajeczną masę, przykryj i gotuj w wodnej kąpieli, aż omlet się zetnie.

Podawaj z miękiszem grahamki i obranymi pomidorkami koktajlowymi.

OBIAD

SYCĄCY KRUPNIK - od 11. miesiąca

po niedużym kawałku pora, marchewki, selera, pietruszki, ziemniaka

ćwierć upieczonej cebuli

2 łyżki kaszy jęczmiennej

2 łyżki posiekanego mięsa z piersi kurczaka pieczonej lub gotowanej na parze albo mięso ze słoiczka dla niemowląt

łyżeczka siekanej natki pietruszki

liść laurowy

3 łyżki jogurtu naturalnego

bezerukowy olej rzepakowy

Jarzyny pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem (tak, by je przykrył), dodaj liść laurowy i postaw na ogniu. Gdy się zagotują, wsyp kaszę, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 20 minut. Odstaw. Dodaj mięso, natkę, kapkę oleju, a po przestudzeniu - jogurt.

PODWIECZOREK

GRZANKA Z JABŁKIEM - od 10. miesiąca

niewielkie jabłko

okrągła kromka z przekrojonej wzdłuż kajzerki (bez spodu i "czapeczki")

nieco masła, mleko modyfikowane

Małe, okrągłe żaroodporne naczynko cienko posmaruj masłem.

Kromkę bułki zanurz w mleku, osącz, włóż do naczynka.

Obrane jabłko zetrzyj na tarce, lekko osącz, wyłóż na wierzch kromki. Zapiekaj w 170°C przez 10 minut.

KOLACJA

JARZYNKI W STRUŻYNKI - od 7. miesiąca

3-4 łyżki kleiku ryżowego

2 różyczki brokułu

ćwierć małej marchewki

ćwiartka buraka

Warzywa obierz, umyj i ugotuj na parze.

Kleik rozprowadź niezbyt ciepłą przegotowaną wodą "na gęsto".

Brokuł rozgnieć widelcem, zmieszaj z kleikiem. Przełóż do miseczki. Marchewkę i buraka zetrzyj na tarce, formując z nich kolorowe wzorki na kleiku.

Copyright © Agora SA