Kiedyś większość wigilijnych potraw była przygotowywana w domu. Dziś wielu z nas przynajmniej częściowo zdaje się na gotowe dania ze sklepu, zwypróbowanej garmażerii czy cukierni. Dla niemowlęcia takie potrawy raczej nie będą się nadawały. A spośród klasycznych domowych dań wiele będzie zbyt ciężkostrawnych. Warto tak zaplanować świąteczne przygotowania, by przynajmniej kilka potraw było dostosowanych do potrzeb najmłodszego członka rodziny.
Wśród przystawek na świątecznym stole są różne sałatki. Maluchowi nie podawajmy tych, które zawierają: majonez, marynowane grzyby, warzywa i owoce z octu, musztardę. Niewskazane jest to, co mocno słone, czyli np. sałatka śledziowa.
Nasza propozycja
Dziecko może skosztować pysznej sałatki z pieczonych lub gotowanych buraków, kiszonego ogórka, ugotowanej białej fasoli (jej ziarna rozgnieć widelcem), siekanej natki pietruszki, soku z cytryny, odrobiny oliwy, doprawionej gęstym naturalnym jogurtem. W wersji dla dorosłych dodaj nieco musztardy, sól i pieprz.
Niemowlę i małe dziecko nie może jeść grzybów, ale nadzienie z duszonej kiszonej kapusty mu nie zaszkodzi. Możesz też przygotować dla dziecka pierogi z nadzieniem z soczewicy.
Nasza propozycja
Zieloną soczewicę opłucz i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj zeszkloną na oliwie cebulę i ew. siekane jajko na twardo. Taki farsz włóż do pierogów.
Dzieciom poniżej 3 lat nie podajemy grzybów, dlatego grzybowa zupa - odpada. Ale czysty barszcz to bardzo dobra propozycja nawet dla starszego niemowlaka. Oczywiście bez uszek z grzybowym nadzieniem.
Nasza propozycja
Ugotuj bulion z warzyw (marchwi, selera, pora, pietruszki, z liściem laurowym i zielem angielskim). Dodaj utarte surowe buraki, gotuj ok. 15 minut. Odcedź warzywa. Dopraw zupę sokiem z cytryny, oliwą, odrobiną soli i pieprzu. Odlej część zupy dla dziecka. Dorosłym możesz ją wzmocnić koncentratem soku buraczanego.
Nasza propozycja
Kawałek ryby dobrej jakości (łososia, dorsza, soli, ale nawet karpia) obłóż plasterkami pietruszki i marchewki, lekko skrop cytryną i oliwą i włóż do foliowego rękawa. Piecz w nagrzanym piekarniku. Jeśli porcja jest cienka, wystarczy 20 minut pieczenia.
Na świąteczny obiad zwykle szykuje się pieczeń. Najlepiej piec mięso w folii bez tłuszczu. Maluchowi można podać kawałek piersi indyka, kaczki lub kurczaka, królika, chudy schab wieprzowy, jagnięcinę albo cielęcinę.
Nasza propozycja
Kawałek mięsa dla dziecka obierz ze skórki, usuń przyprawy i tłuszcz. Mięso posiekaj na talerzu. Pieczeń na zimno możesz podawać także zamiast wędliny.
Dla maluchów nie nadają się ciasta z makiem, torty, orzechowe masy. Alergicy nie powinni jeść piernika (miód i przyprawy mogą uczulać). Z ciast najlepsze jest domowe drożdżowe. Dziecku można także podać niezbyt słodki kompot z suszu (z owoców niesiarkowanych).
Nasza propozycja
Daj dziecku spróbować drożdżowego ciasta ze swojego kawałka strucli (bez maku). Smak wigilijnego kompotu może naśladować gotowy przecier z suszonych śliwek przeznaczony dla niemowląt.