(po 10. miesiącu)
jajko
łyżeczka mleka
odrobina masła
gałązka szczypiorku, koperku lub natki pietruszki
Jajko umyj, wybij do miseczki, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Gotuj do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj kawałeczek masła i oprósz drobno posiekaną zieleniną.
(1 porcja)
(po 12. miesiącu)
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
plasterek wędzonego łososia
2 jajka
kilka gałązek koperku, natki pietruszki lub rozmarynu
odrobina oleju rzepakowego
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki. Łososia pokrój na wąskie paski i dokładnie usuń z niego ości. W naczynkach żaroodpornych posmarowanych olejem ułóż łososia i pokrojone ziemniaki. Na wierzch wybij jajka i połóż zieleninę. Wstaw na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Przestudź i podawaj.
(2 porcje)
(po 12. miesiącu)
4 jajka
2 plasterki szynki bez konserwantów
dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i posiekaj. Szynkę pokrój na paseczki. Awokado obierz ze skórki, rozgnieć widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw odrobiną pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem lub waflami ryżowymi i listkami sałaty.
(porcja dla rodziny)
(po 12. miesiącu)
jajko
łyżeczka keczupu
łyżka startego żółtego sera
2 łyżki twarożku
kilka kromek pieczywa
odrobina świeżego masła
garść kiełków szczypiorek
8 jajeczek przepiórczych
Ugotowane na twardo jajko obierz, dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj z keczupem, twarożkiem i żółtym serem. Jajeczka przepiórcze ugotuj na twardo, delikatnie obierz i przekrój wzdłuż na pół. Kiełki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Kromki pieczywa posmaruj masłem. Układaj na nich kiełki i połówki jajeczek przepiórczych. Jajeczka dekoruj masą serowo-jajeczną i posiekanym szczypiorkiem.
(porcja dla rodziny)
(po 12. miesiącu)
Na spód z kruchego ciasta:
półtorej szklanki mąki
żółtko
pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki śmietany (tyle, by ciasto dało się zagnieść)
Na masę serową:
3 pojemniczki waniliowego serka homogenizowanego (ok. 50 dag)
3 jajka
półtorej łyżki kaszy manny
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto i lekko podpiecz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z pozostałymi składnikami masy serowej. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj i wylej ją na ciasto. Piecz, aż wierzch się zarumieni. Podawaj sernik, kiedy ostygnie.
(porcja dla rodziny)
(po 10. miesiącu)
okrągłe pomidory średniej wielkości (po jednym na osobę)
jajka (po jednym na osobę)
kilka łyżeczek bułki tartej
odrobina oliwy
Pomidory umyj, zetnij im wierzchy i wyjmij środki tak, by powstały pomidorowe miseczki. Wnętrze pomidorów osusz papierowym ręcznikiem.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Do pomidorów wsyp trochę bułki tartej, skrop je oliwą, a następnie wbij do każdego po jajku. Piecz około 20 minut, aż białko i żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj.
(porcja dla rodziny)
(po 10. miesiącu)
25 dag mielonego mięsa indyka
10 jajeczek przepiórczych
łyżka płatków owsianych
szczypta ulubionych przypraw (na przykład pieprz lub majeranek)
szklanka domowego wywaru warzywnego
Dwa jajeczka przepiórcze wybij do miseczki. Pozostałe ugotuj na twardo (3 minuty w osolonym wrzątku), zalej zimną wodą i obierz ze skorupek. W garnku o szerokim dnie zagotuj wywar warzywny. Mięso włóż do miski, dodaj surowe jajka z miseczki, płatki owsiane oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Podziel na 8 porcji. Weź obrane jajeczko, kulkę mięsa i formuj małe pulpety z jajeczkiem w środku. Wkładaj je do wrzącego wywaru i gotuj 20 minut na małym ogniu. Wywar przyrządzisz, gotując przez pół godziny w litrze wody pod przykryciem obrane i pokrojone warzywa (cebulę, dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera). Pulpety możesz też ugotować na parze.
(8 pulpetów)