Soja

spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej dobrze przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce; jest dobrym źródłem witamin z grupy B, minerałów (potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor), błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także fitoestrogeny (ma to znaczenie dla kobiet, spożywanie tych związków w pewien sposób zmniejsza ryzyko nowotworów estrogenozależnych, głównie raka piersi). Długotrwałe jedzenie soi obniża poziom cholesterolu we krwi. Soja jest dość kaloryczna i sycąca, stanowi dobrą bazę posiłku. Wymaga gotowania do "miękkości". W diecie dziecka soja (mówimy tu o gotowanych ziarnach soi, a nie przetworzonych produktach sojowych, takich jak "kotlety" sojowe) może się pojawić w 10. miesiącu życia (maluchom ziarna rozgniatamy, zbyt łatwo się nimi zakrztusić). Uwaga jednak - soja może uczulać, często alergia na nią pojawia się u dzieci uczulonych na białko mleka krowiego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA