Ekologiczne uprawy

W Polsce to wciąż ułamek procentu produkcji rolnej. A szkoda, bo pochodzące z nich warzywa, owoce i inne płody ziemi są znacznie zdrowsze dzięki dokładnie opracowanej technologii produkcji (m.in. eliminowanie nawozów, dobór odmian i gatunków, troska o dobry stan ekosystemu). Ideałem byłoby więc, gdyby żywność podawana niemowlętom i małym dzieciom pochodziła wyłącznie z takich upraw. Nie jest to łatwe do zrealizowania, ale warto szukać miejsc, gdzie można kupić żywność ekologiczną. Informacjami o sprawdzonych punktach wymieniają się np. mamy na naszym forum www.eDziecko.pl.

Jeśli mamy ogród, możemy sami sprawdzić jakość gleby, potencjalne źródła zanieczyszczeń (spaliny samochodowe, jakość wody, potencjalne skażenia) i w miarę możliwości samemu uprawiać warzywa dla rodziny.

Niemowlętom najlepiej podawać gotowe dania w słoiczkach produkowane przez renomowane firmy, które gwarantują ekologiczne pochodzenie wszystkich używanych składników.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.