1. I trymestr ci±¿y

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ci±¿y

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ci±¿y

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok ¿ycia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowan± datê porodu lub datê urodzin dziecka

¯urek i chrzan dla niemowlaka? Wielkanocne menu dla najm³odszych

¦wi±teczny stó³ ugina siê od pysznego jedzenia. Ale uwaga! Nie wszystko, co siê na nim znajduje, nadaje siê dla niemowlêcia.
W czasie ¶wi±t wielkanocnych je siê sporo. Szczególnie uroczyste jest ¶niadanie. Starsze niemowlê, choæ nie bêdzie jeszcze mog³o zje¶æ wszystkiego, na pewno spróbuje kilku potraw. Trzymajmy siê jednak zasady, by tego dnia dziecko nie próbowa³o zbyt wielu nowo¶ci, których nie by³o dotychczas w jego diecie. Dwa, trzy nowe produkty to maksimum (i odstêpstwo od zasady, by nowe produkty wprowadzaæ pojedynczo, z zachowaniem kilkudniowych odstêpów).

Nie przesadzajmy te¿ z wielko¶ciami porcji, które serwujemy malcowi - dziecko, które nie ma jeszcze roku, nie powinno je¶æ potraw solonych i tylko od ¶wiêta mo¿emy zrobiæ ma³y wy³om w tej regule.

¯Ó£TKO CZY JAJKO?

Na wielkanocnym stole króluj± jajka pod ró¿nymi postaciami: gotowane na twardo, faszerowane, serwowane z rozmaitymi sosami i dodatkami. ¯ó³tka mo¿e spróbowaæ ju¿ pó³roczne niemowlê (podajemy je dzieciom od 7. miesi±ca, ale najwy¿ej pó³ dziennie, co drugi dzieñ). Je¶li dziecko skoñczy³o ju¿ 10 miesiêcy, mo¿e tak¿e skosztowaæ trochê bia³ka. Dobrym rozwi±zaniem s± jajeczka przepiórcze gotowane na twardo - przepiêknie wygl±daj± na ¶wi±tecznym stole (mo¿na ciekawie zabarwiæ ich skorupki, gotuj±c jajeczka razem z ³upinami cebuli zwyk³ej oraz czerwonej).

Sosy nie nadaj± siê dla maluchów z ró¿nych wzglêdów. Gotowy majonez, kupowany w sklepie, zawiera sporo chemicznych dodatków. Domowy majonez te¿ nie jest odpowiedni dla dzieci, poniewa¿ najczê¶ciej przyrz±dza siê go z surowych ¿ó³tek (dzieciom nie podajemy potraw z dodatkiem surowych jaj). W sosie tatarskim z kolei s± konserwowane octem korniszony i ostre przyprawy.

¯UR I MIÊSIWO

Dziecku, które je ju¿ produkty zawieraj±ce gluten, mo¿na daæ do spróbowania kilka ³y¿ek ¿urku, je¶li tylko jest przygotowany na zakwasie (a nie "z papierka") i na wywarze warzywnym (a nie miêsnym).

Mo¿na te¿ bez obaw podaæ mu pieczone w domu miêsa. Odrobina pieczonego schabu, miêkkiej cielêciny czy gêsiny, podana zarówno na ciep³o, jak i na zimno, to doskona³a propozycja dla ma³ego go¶cia. Dodatkiem warzywnym nie mo¿e byæ jednak klasyczna polska sa³atka jarzynowa z du¿± ilo¶ci± majonezu. Ale je¶li na ¶wi±tecznym stole znajd± siê np. buraczki na ciep³o, marchewka z groszkiem czy ziemniaki, takiej jarzynki malec mo¿e ¶mia³o skosztowaæ. Starsze niemowlê, które nie ma sk³onno¶ci do alergii, mo¿e schrupaæ kawa³ek ogórka kiszonego (ale nie konserwowego).

Wêdliny nie s± polecane dla ma³ych dzieci (pamiêtajcie, ¿e nawet bia³a kie³basa, choæ pieczona czy gotowana w domu, z regu³y zawiera sporo konserwantów). Ma³y amator miês mo¿e spróbowaæ skrawek domowego pasztetu (pod warunkiem, ¿e bêdzie on dopieczony) czy pieczeni rzymskiej. Najlepiej by³oby, gdyby malec móg³ dostaæ pasztet przygotowany specjalnie na jego potrzeby, bez dodatku w±tróbki (podroby po- dajemy dopiero po 3. roku ¿ycia). ¦wi±tecznym akcentem mo¿e byæ kropelka d¿emu z ¿urawin czy borówek (uwaga na chrzan - podra¿nia delikatn± ¶luzówkê ¿o³±dka).

BABA - DOBRY WYBÓR

W¶ród wielkanocnych deserów króluj± baby, serniki i mazurki. Ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ sk³adników takich jak mas³o, jajka, mleko nie s± to desery odpowiednie dla m³odszych niemowl±t. Dzieciom do 10. miesi±ca najlepiej w ramach deseru zaproponowaæ ¶wie¿e owoce, przecier owocowy ze s³oiczka, specjalne niemowlêce ciasteczko, wafel ry¿owy czy pieczone jab³ko. 11-, 12-miesiêczne niemowlê mo¿e skosztowaæ kawa³eczka dro¿d¿owej babki czy biszkoptu (je¶li s± to wypieki domowej roboty).

W niektórych domach robi siê tak¿e wielkanocn± paschê. Niestety, ten pyszny deser, podobnie jak tradycyjny sernik na zimno, ze wzglêdu na dodatek surowych ¿ó³tek nie nadaje siê dla dzieci. Je¶li jednak pascha zosta³a przyrz±dzona z dodatkiem ¿ó³tek gotowanych, roczne dziecko mo¿e jej odrobinkê spróbowaæ.

Mazurki równie¿ pozostawmy doros³ym i starszym dzieciom. S± bardzo s³odkie, czêsto na ciê¿kostrawnym, kruchym cie¶cie. Z regu³y zawieraj± sporo bakalii. Tymczasem orzechy i migda³y dzieciom do 5. roku ¿ycia mo¿emy podawaæ tylko drobno posiekane. Ponadto orzechy to silny alergen (podobnie zreszt± jak czekolada). Nieodpowiednie dla ma³ych dzieci s± równie¿ ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia oraz kupione na straganie obwarzanki czy cukrowe baranki.

Do picia podajmy dziecku wodê (niskozmineralizowan±, niskosodow±, ¼ródlan± lub mineraln±), domowy ma³o s³odki kompot lub soczek dla niemowl±t, najlepiej przecierowy.

RYBA NIE JEST Z£A

Coraz czê¶ciej na naszych sto³ach zamiast klasycznego pasztetu go¶ci wytworna terrina warzywna lub warzywno-rybna. Ze wzglêdu na zawarto¶æ jajek i ¶mietany mo¿na podaæ j± dziecku, dopiero gdy ma 11-12 miesiêcy. Je¶li zawiera bulion miêsny, ¿elatynê, sok z cytryny - dopiero po ukoñczeniu roku. Je¶li jest to terrina gotowana w k±pieli wodnej, zwróæcie uwagê, czy sprawia wra¿enie dogotowanej.

M³odszemu dziecku, nawet ju¿ od 7. miesi±ca, mo¿emy podaæ pieczon± rybê (ale bez ciê¿kostrawnych dodatków: panierki, sosu beszamelowego). Wybieraj±c kawa³ki dla dziecka, dok³adnie je rozgnieæcie, by nie by³o w nich ¿adnych o¶ci. Nie mo¿e to byæ jednak ryba z octowej zalewy (dzieciom nie nale¿y w ogóle podawaæ potraw z dodatkiem octu; zreszt± doros³ym nadmiar octu tak¿e szkodzi).

DOBRE MANIERY

¦wi±teczna biesiada ma byæ przyjemno¶ci± dla go¶ci i gospodarzy. By nic jej nie zm±ci³o, warto zadbaæ o parê szczegó³ów.

Je¶li idziecie na ¶wi±teczn± wizytê do dalszej rodziny czy znajomych, zabierzcie do jedzenia co¶ sprawdzonego: ulubione danie s³oiczkowe waszego dziecka czy ³atw± do przyrz±dzenia kaszkê. Je¶li gospodarze bêd± was namawiaæ, by¶cie podali dziecku kawa³ek mazurka czy t³ustego tortu, odmawiajcie grzecznie, lecz stanowczo.

Zadbajcie o bezpieczeñstwo przy stole - lepiej, by przy nakryciu dziecka nie sta³a najcenniejsza rodzinna waza z porcelany ani ukochana fili¿anka te¶ciowej. Pamiêtajcie te¿, ¿e d³ugie, zwisaj±ce po³y obrusa a¿ zachêcaj± do poci±gniêcia.

Zawczasu uprzed¼cie gospodarzy, ¿e nie przychodzicie na d³ugo. Dla waszego malca najciekawszym punktem ¶wi±tecznego dnia bêdzie prawdopodobnie d³ugi wiosenny spacer. Warto go na sta³e w³±czyæ do katalogu rodzinnych tradycji.

UWAGA NA ZIELONE!

Pamiêtajcie, ¿e ozdobny barwinek i bukszpan s± truj±ce - nie ustawiajcie tego rodzaju dekoracji przy nakryciu dziecka. Natomiast kilku listków rze¿uchy starsze niemowlê mo¿e spokojnie spróbowaæ.