¯urek i chrzan dla niemowlaka? Wielkanocne menu dla najm³odszych
¦wi±teczny stó³ ugina siê od pysznego jedzenia. Ale uwaga! Nie wszystko, co siê na nim znajduje, nadaje siê dla niemowlêcia.
W czasie ¶wi±t wielkanocnych je siê sporo. Szczególnie uroczyste jest ¶niadanie. Starsze niemowlê, choæ nie bêdzie jeszcze mog³o zje¶æ wszystkiego, na pewno spróbuje kilku potraw. Trzymajmy siê jednak zasady, by tego dnia dziecko nie próbowa³o zbyt wielu nowo¶ci, których nie by³o dotychczas w jego diecie. Dwa, trzy nowe produkty to maksimum (i odstêpstwo od zasady, by nowe produkty wprowadzaæ pojedynczo, z zachowaniem kilkudniowych odstêpów).
Nie przesadzajmy te¿ z wielko¶ciami porcji, które serwujemy malcowi - dziecko, które nie ma jeszcze roku, nie powinno je¶æ potraw solonych i tylko od ¶wiêta mo¿emy zrobiæ ma³y wy³om w tej regule.
¯Ó£TKO CZY JAJKO?
Na wielkanocnym stole króluj± jajka pod ró¿nymi postaciami: gotowane na twardo, faszerowane, serwowane z rozmaitymi sosami i dodatkami. ¯ó³tka mo¿e spróbowaæ ju¿ pó³roczne niemowlê (podajemy je dzieciom od 7. miesi±ca, ale najwy¿ej pó³ dziennie, co drugi dzieñ). Je¶li dziecko skoñczy³o ju¿ 10 miesiêcy, mo¿e tak¿e skosztowaæ trochê bia³ka. Dobrym rozwi±zaniem s± jajeczka przepiórcze gotowane na twardo - przepiêknie wygl±daj± na ¶wi±tecznym stole (mo¿na ciekawie zabarwiæ ich skorupki, gotuj±c jajeczka razem z ³upinami cebuli zwyk³ej oraz czerwonej).
Sosy nie nadaj± siê dla maluchów z ró¿nych wzglêdów. Gotowy majonez, kupowany w sklepie, zawiera sporo chemicznych dodatków. Domowy majonez te¿ nie jest odpowiedni dla dzieci, poniewa¿ najczê¶ciej przyrz±dza siê go z surowych ¿ó³tek (dzieciom nie podajemy potraw z dodatkiem surowych jaj). W sosie tatarskim z kolei s± konserwowane octem korniszony i ostre przyprawy.
¯UR I MIÊSIWO
Dziecku, które je ju¿ produkty zawieraj±ce gluten, mo¿na daæ do spróbowania kilka ³y¿ek ¿urku, je¶li tylko jest przygotowany na zakwasie (a nie "z papierka") i na wywarze warzywnym (a nie miêsnym).
Mo¿na te¿ bez obaw podaæ mu pieczone w domu miêsa. Odrobina pieczonego schabu, miêkkiej cielêciny czy gêsiny, podana zarówno na ciep³o, jak i na zimno, to doskona³a propozycja dla ma³ego go¶cia. Dodatkiem warzywnym nie mo¿e byæ jednak klasyczna polska sa³atka jarzynowa z du¿± ilo¶ci± majonezu. Ale je¶li na ¶wi±tecznym stole znajd± siê np. buraczki na ciep³o, marchewka z groszkiem czy ziemniaki, takiej jarzynki malec mo¿e ¶mia³o skosztowaæ. Starsze niemowlê, które nie ma sk³onno¶ci do alergii, mo¿e schrupaæ kawa³ek ogórka kiszonego (ale nie konserwowego).
Wêdliny nie s± polecane dla ma³ych dzieci (pamiêtajcie, ¿e nawet bia³a kie³basa, choæ pieczona czy gotowana w domu, z regu³y zawiera sporo konserwantów). Ma³y amator miês mo¿e spróbowaæ skrawek domowego pasztetu (pod warunkiem, ¿e bêdzie on dopieczony) czy pieczeni rzymskiej. Najlepiej by³oby, gdyby malec móg³ dostaæ pasztet przygotowany specjalnie na jego potrzeby, bez dodatku w±tróbki (podroby po- dajemy dopiero po 3. roku ¿ycia). ¦wi±tecznym akcentem mo¿e byæ kropelka d¿emu z ¿urawin czy borówek (uwaga na chrzan - podra¿nia delikatn± ¶luzówkê ¿o³±dka).
BABA - DOBRY WYBÓR
W¶ród wielkanocnych deserów króluj± baby, serniki i mazurki. Ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ sk³adników takich jak mas³o, jajka, mleko nie s± to desery odpowiednie dla m³odszych niemowl±t. Dzieciom do 10. miesi±ca najlepiej w ramach deseru zaproponowaæ ¶wie¿e owoce, przecier owocowy ze s³oiczka, specjalne niemowlêce ciasteczko, wafel ry¿owy czy pieczone jab³ko. 11-, 12-miesiêczne niemowlê mo¿e skosztowaæ kawa³eczka dro¿d¿owej babki czy biszkoptu (je¶li s± to wypieki domowej roboty).
W niektórych domach robi siê tak¿e wielkanocn± paschê. Niestety, ten pyszny deser, podobnie jak tradycyjny sernik na zimno, ze wzglêdu na dodatek surowych ¿ó³tek nie nadaje siê dla dzieci. Je¶li jednak pascha zosta³a przyrz±dzona z dodatkiem ¿ó³tek gotowanych, roczne dziecko mo¿e jej odrobinkê spróbowaæ.
Mazurki równie¿ pozostawmy doros³ym i starszym dzieciom. S± bardzo s³odkie, czêsto na ciê¿kostrawnym, kruchym cie¶cie. Z regu³y zawieraj± sporo bakalii. Tymczasem orzechy i migda³y dzieciom do 5. roku ¿ycia mo¿emy podawaæ tylko drobno posiekane. Ponadto orzechy to silny alergen (podobnie zreszt± jak czekolada). Nieodpowiednie dla ma³ych dzieci s± równie¿ ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia oraz kupione na straganie obwarzanki czy cukrowe baranki.
Do picia podajmy dziecku wodê (niskozmineralizowan±, niskosodow±, ¼ródlan± lub mineraln±), domowy ma³o s³odki kompot lub soczek dla niemowl±t, najlepiej przecierowy.
RYBA NIE JEST Z£A
Coraz czê¶ciej na naszych sto³ach zamiast klasycznego pasztetu go¶ci wytworna terrina warzywna lub warzywno-rybna. Ze wzglêdu na zawarto¶æ jajek i ¶mietany mo¿na podaæ j± dziecku, dopiero gdy ma 11-12 miesiêcy. Je¶li zawiera bulion miêsny, ¿elatynê, sok z cytryny - dopiero po ukoñczeniu roku. Je¶li jest to terrina gotowana w k±pieli wodnej, zwróæcie uwagê, czy sprawia wra¿enie dogotowanej.
M³odszemu dziecku, nawet ju¿ od 7. miesi±ca, mo¿emy podaæ pieczon± rybê (ale bez ciê¿kostrawnych dodatków: panierki, sosu beszamelowego). Wybieraj±c kawa³ki dla dziecka, dok³adnie je rozgnieæcie, by nie by³o w nich ¿adnych o¶ci. Nie mo¿e to byæ jednak ryba z octowej zalewy (dzieciom nie nale¿y w ogóle podawaæ potraw z dodatkiem octu; zreszt± doros³ym nadmiar octu tak¿e szkodzi).
DOBRE MANIERY
¦wi±teczna biesiada ma byæ przyjemno¶ci± dla go¶ci i gospodarzy. By nic jej nie zm±ci³o, warto zadbaæ o parê szczegó³ów.
Je¶li idziecie na ¶wi±teczn± wizytê do dalszej rodziny czy znajomych, zabierzcie do jedzenia co¶ sprawdzonego: ulubione danie s³oiczkowe waszego dziecka czy ³atw± do przyrz±dzenia kaszkê. Je¶li gospodarze bêd± was namawiaæ, by¶cie podali dziecku kawa³ek mazurka czy t³ustego tortu, odmawiajcie grzecznie, lecz stanowczo.
Zadbajcie o bezpieczeñstwo przy stole - lepiej, by przy nakryciu dziecka nie sta³a najcenniejsza rodzinna waza z porcelany ani ukochana fili¿anka te¶ciowej. Pamiêtajcie te¿, ¿e d³ugie, zwisaj±ce po³y obrusa a¿ zachêcaj± do poci±gniêcia.
Zawczasu uprzed¼cie gospodarzy, ¿e nie przychodzicie na d³ugo. Dla waszego malca najciekawszym punktem ¶wi±tecznego dnia bêdzie prawdopodobnie d³ugi wiosenny spacer. Warto go na sta³e w³±czyæ do katalogu rodzinnych tradycji.
UWAGA NA ZIELONE!
Pamiêtajcie, ¿e ozdobny barwinek i bukszpan s± truj±ce - nie ustawiajcie tego rodzaju dekoracji przy nakryciu dziecka. Natomiast kilku listków rze¿uchy starsze niemowlê mo¿e spokojnie spróbowaæ.
Nie przesadzajmy te¿ z wielko¶ciami porcji, które serwujemy malcowi - dziecko, które nie ma jeszcze roku, nie powinno je¶æ potraw solonych i tylko od ¶wiêta mo¿emy zrobiæ ma³y wy³om w tej regule.
¯Ó£TKO CZY JAJKO?
Na wielkanocnym stole króluj± jajka pod ró¿nymi postaciami: gotowane na twardo, faszerowane, serwowane z rozmaitymi sosami i dodatkami. ¯ó³tka mo¿e spróbowaæ ju¿ pó³roczne niemowlê (podajemy je dzieciom od 7. miesi±ca, ale najwy¿ej pó³ dziennie, co drugi dzieñ). Je¶li dziecko skoñczy³o ju¿ 10 miesiêcy, mo¿e tak¿e skosztowaæ trochê bia³ka. Dobrym rozwi±zaniem s± jajeczka przepiórcze gotowane na twardo - przepiêknie wygl±daj± na ¶wi±tecznym stole (mo¿na ciekawie zabarwiæ ich skorupki, gotuj±c jajeczka razem z ³upinami cebuli zwyk³ej oraz czerwonej).
Sosy nie nadaj± siê dla maluchów z ró¿nych wzglêdów. Gotowy majonez, kupowany w sklepie, zawiera sporo chemicznych dodatków. Domowy majonez te¿ nie jest odpowiedni dla dzieci, poniewa¿ najczê¶ciej przyrz±dza siê go z surowych ¿ó³tek (dzieciom nie podajemy potraw z dodatkiem surowych jaj). W sosie tatarskim z kolei s± konserwowane octem korniszony i ostre przyprawy.
¯UR I MIÊSIWO
Dziecku, które je ju¿ produkty zawieraj±ce gluten, mo¿na daæ do spróbowania kilka ³y¿ek ¿urku, je¶li tylko jest przygotowany na zakwasie (a nie "z papierka") i na wywarze warzywnym (a nie miêsnym).
Mo¿na te¿ bez obaw podaæ mu pieczone w domu miêsa. Odrobina pieczonego schabu, miêkkiej cielêciny czy gêsiny, podana zarówno na ciep³o, jak i na zimno, to doskona³a propozycja dla ma³ego go¶cia. Dodatkiem warzywnym nie mo¿e byæ jednak klasyczna polska sa³atka jarzynowa z du¿± ilo¶ci± majonezu. Ale je¶li na ¶wi±tecznym stole znajd± siê np. buraczki na ciep³o, marchewka z groszkiem czy ziemniaki, takiej jarzynki malec mo¿e ¶mia³o skosztowaæ. Starsze niemowlê, które nie ma sk³onno¶ci do alergii, mo¿e schrupaæ kawa³ek ogórka kiszonego (ale nie konserwowego).
Wêdliny nie s± polecane dla ma³ych dzieci (pamiêtajcie, ¿e nawet bia³a kie³basa, choæ pieczona czy gotowana w domu, z regu³y zawiera sporo konserwantów). Ma³y amator miês mo¿e spróbowaæ skrawek domowego pasztetu (pod warunkiem, ¿e bêdzie on dopieczony) czy pieczeni rzymskiej. Najlepiej by³oby, gdyby malec móg³ dostaæ pasztet przygotowany specjalnie na jego potrzeby, bez dodatku w±tróbki (podroby po- dajemy dopiero po 3. roku ¿ycia). ¦wi±tecznym akcentem mo¿e byæ kropelka d¿emu z ¿urawin czy borówek (uwaga na chrzan - podra¿nia delikatn± ¶luzówkê ¿o³±dka).
BABA - DOBRY WYBÓR
W¶ród wielkanocnych deserów króluj± baby, serniki i mazurki. Ze wzglêdu na du¿± ilo¶æ sk³adników takich jak mas³o, jajka, mleko nie s± to desery odpowiednie dla m³odszych niemowl±t. Dzieciom do 10. miesi±ca najlepiej w ramach deseru zaproponowaæ ¶wie¿e owoce, przecier owocowy ze s³oiczka, specjalne niemowlêce ciasteczko, wafel ry¿owy czy pieczone jab³ko. 11-, 12-miesiêczne niemowlê mo¿e skosztowaæ kawa³eczka dro¿d¿owej babki czy biszkoptu (je¶li s± to wypieki domowej roboty).
W niektórych domach robi siê tak¿e wielkanocn± paschê. Niestety, ten pyszny deser, podobnie jak tradycyjny sernik na zimno, ze wzglêdu na dodatek surowych ¿ó³tek nie nadaje siê dla dzieci. Je¶li jednak pascha zosta³a przyrz±dzona z dodatkiem ¿ó³tek gotowanych, roczne dziecko mo¿e jej odrobinkê spróbowaæ.
Mazurki równie¿ pozostawmy doros³ym i starszym dzieciom. S± bardzo s³odkie, czêsto na ciê¿kostrawnym, kruchym cie¶cie. Z regu³y zawieraj± sporo bakalii. Tymczasem orzechy i migda³y dzieciom do 5. roku ¿ycia mo¿emy podawaæ tylko drobno posiekane. Ponadto orzechy to silny alergen (podobnie zreszt± jak czekolada). Nieodpowiednie dla ma³ych dzieci s± równie¿ ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia oraz kupione na straganie obwarzanki czy cukrowe baranki.
Do picia podajmy dziecku wodê (niskozmineralizowan±, niskosodow±, ¼ródlan± lub mineraln±), domowy ma³o s³odki kompot lub soczek dla niemowl±t, najlepiej przecierowy.
RYBA NIE JEST Z£A
Coraz czê¶ciej na naszych sto³ach zamiast klasycznego pasztetu go¶ci wytworna terrina warzywna lub warzywno-rybna. Ze wzglêdu na zawarto¶æ jajek i ¶mietany mo¿na podaæ j± dziecku, dopiero gdy ma 11-12 miesiêcy. Je¶li zawiera bulion miêsny, ¿elatynê, sok z cytryny - dopiero po ukoñczeniu roku. Je¶li jest to terrina gotowana w k±pieli wodnej, zwróæcie uwagê, czy sprawia wra¿enie dogotowanej.
M³odszemu dziecku, nawet ju¿ od 7. miesi±ca, mo¿emy podaæ pieczon± rybê (ale bez ciê¿kostrawnych dodatków: panierki, sosu beszamelowego). Wybieraj±c kawa³ki dla dziecka, dok³adnie je rozgnieæcie, by nie by³o w nich ¿adnych o¶ci. Nie mo¿e to byæ jednak ryba z octowej zalewy (dzieciom nie nale¿y w ogóle podawaæ potraw z dodatkiem octu; zreszt± doros³ym nadmiar octu tak¿e szkodzi).
DOBRE MANIERY
¦wi±teczna biesiada ma byæ przyjemno¶ci± dla go¶ci i gospodarzy. By nic jej nie zm±ci³o, warto zadbaæ o parê szczegó³ów.
Je¶li idziecie na ¶wi±teczn± wizytê do dalszej rodziny czy znajomych, zabierzcie do jedzenia co¶ sprawdzonego: ulubione danie s³oiczkowe waszego dziecka czy ³atw± do przyrz±dzenia kaszkê. Je¶li gospodarze bêd± was namawiaæ, by¶cie podali dziecku kawa³ek mazurka czy t³ustego tortu, odmawiajcie grzecznie, lecz stanowczo.
Zadbajcie o bezpieczeñstwo przy stole - lepiej, by przy nakryciu dziecka nie sta³a najcenniejsza rodzinna waza z porcelany ani ukochana fili¿anka te¶ciowej. Pamiêtajcie te¿, ¿e d³ugie, zwisaj±ce po³y obrusa a¿ zachêcaj± do poci±gniêcia.
Zawczasu uprzed¼cie gospodarzy, ¿e nie przychodzicie na d³ugo. Dla waszego malca najciekawszym punktem ¶wi±tecznego dnia bêdzie prawdopodobnie d³ugi wiosenny spacer. Warto go na sta³e w³±czyæ do katalogu rodzinnych tradycji.
UWAGA NA ZIELONE!
Pamiêtajcie, ¿e ozdobny barwinek i bukszpan s± truj±ce - nie ustawiajcie tego rodzaju dekoracji przy nakryciu dziecka. Natomiast kilku listków rze¿uchy starsze niemowlê mo¿e spokojnie spróbowaæ.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Szko³y zamkniête do koñca roku szkolnego? Rodzice: To mo¿e wyrz±dziæ dzieciom krzywdê
-
Kiedy zaczynaj± siê wakacje? MEN: Dzisiaj trudno powiedzieæ, jak± bêdziemy mieli sytuacjê w czerwcu w lipcu czy sierpniu
-
Mama 22 dzieci by³a w ci±¿y bez przerwy przez ponad 16 lat. "Najkrótszy poród trwa³ 45 minut"
-
Czy warto walczyæ o powrót do szko³y? S³awomir Broniarz: Nie ma powodu, aby dla próbnej matury ryzykowali zdrowie
-
Kiedy wracamy do szko³y 2021? Andrusiewicz: "Na pewno teraz nie mo¿e zapa¶æ decyzja o powrocie wszystkich dzieci do szkó³"
- P³askostopie - poznaj rodzaje i przyczyny deformacji, a tak¿e skuteczne æwiczenia stóp
- Z³udzenie optyczne, czyli jak mózg potrafi nas oszukaæ
- Alergia na roztocza - jakie s± objawy i co mo¿na zrobiæ? Czy mo¿na siê odczuliæ?
- Mama uczy córkê, ¿e dziewictwo nie istnieje. Wideo obejrza³o ponad 2 miliony ludzi. Ma w tym wa¿ny powód
- "Sklepy cynamonowe" Brunona Schulza - szczegó³owe streszczenie lektury i g³ówne motywy