JAJECZNE WZORKI
cienka kromka chleba bez skórki
plasterki jajka ugotowanego na twardo
łyżka homogenizowanego twarożku naturalnego, odrobina masła
łyżeczka tartej rzodkiewki
łyżeczka siekanego szczypiorku
Kromkę chleba posmaruj masłem. Połowę twarożku zmieszaj z rzodkiewką, połowę ze szczypiorkiem. Jedną pastą posmaruj część kromki, a drugą - resztę. Za pomocą małych foremek do ciastek wykrawaj minikanapki. Na talerzyku ułóż wzorek z kanapek i talarków jajka.
KASZKA W POMARAŃCZACH
4 łyżki kaszki mleczno-pszennej
pół sporej pomarańczy ze skórką
kilka plasterków banana
pół łyżeczki soku z cytryny
szczypta cynamonu
Zanim pomarańczę przekroisz w poprzek na pół, dokładnie ją wyszoruj i sparz. Z jednej połówki ostrożnie wyjmij miąższ (nie uszkadzając skórki) i posiekaj go na cząstki. Wydrążoną skórkę zachowaj. Kaszkę rozprowadź wodą w takiej ilości, by była dość gęsta. Zmieszaj z cząstkami pomarańczy i plasterkami banana, dopraw sokiem z cytryny i cynamonem. Gotową kaszkę włóż do miseczki z wydrążonej skórki pomarańczy.
ŁAWICA RYB W ZUPIE
po kawałku papryki, cebuli, marchewki, pietruszki, selera i pora
2 łyżki ugotowanego na parze filetu z ryby (bez ości)
łyżka kluseczek "słowicze języczki"
łyżeczka siekanego koperku, oliwa
Warzywa umyj, obierz, pokrój w niewielkie słupki (cebulę w piórka). W rondelku rozgrzej kapkę oliwy, wrzuć warzywa, zamieszaj, zalej wodą. Gdy zmiękną, dorzuć kluseczki i gotuj do miękkości. Dodaj mięso ryby i koperek. Przelej do miseczki (najlepiej z morskimi motywami).
PIŁECZKI ZE ŚLIWKĄ
2 garści ciasta z porcji ciasta na knedle dla całej rodziny (proporcje: 1 kg ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, 25 dag mąki, jajko)
2 śliwki węgierki, jogurt naturalny, sól
Śliwki umyj, przekrój, wyjmij pestki. Ciasto podziel na 4 części, w każdą wciśnij po połówce śliwki i uformuj kulkę. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od czasu, gdy woda znów zawrze. Przestudzone knedle udekoruj jogurtem.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM
2 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
łyżka posiekanego mięsa kurczaka (ugotowanego na parze lub upieczonego)
łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
łyżeczka łuskanych pestek słonecznika
ćwierć dojrzałej brzoskwini
cienki pasek czerwonej papryki
oliwa z oliwek
odrobina pieprzu ziołowego
szczypta ziół prowansalskich
Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej teflonowej patelni, ciągle mieszając, a potem rozdrobnij w moździerzu. Brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój na cienkie płatki lub piórka. Zmieszaj ryż, kurczaka, natkę pietruszki, nasiona słonecznika, zioła i pół łyżeczki oliwy. Sałatkę przełóż do miseczki, ugładź, a na wierzchu ułóż z kawałków brzoskwini żółtego kurczaka z czerwonym paprykowym dziobem i nogami.