Sałatki na lato
W upalne letnie dni z niechęcią myślimy o gotowaniu. A może by tak zastąpić tradycyjny obiad łatwą do zrobienia sałatką?
Stragany kuszą najlepszą ofertą w roku. Wszystko dorodne, pachnące, dojrzałe na słońcu i świeżo zerwane. Ale gotować się nie chce, bo na dworze jest ciepło, leniwie, wakacyjnie. Zamiast przygotowywać skomplikowane i wyrafinowane dania, sięgam do sprawdzonych, ulubionych sałatek.
Robi się je szybko, a recepturę można zmieniać i urozmaicać, zależnie od tego, co zachwyci na targu. Choć prawie nie ma przy nich gotowania, są wystarczająco pożywne, żeby wystąpić w roli drugiego dania lub kolacji. A wyrafinowany sznyt nada im pełny, bogaty smak sierpniowych warzyw i ziół.
OBIAD NA ZIMNO
Choć przywykliśmy podawać dzieciom ciepły obiad, treściwa, dobrze skomponowana, zimna sałatka z powodzeniem może go zastąpić.
Składniki nie zmieniają przecież swoich właściwości odżywczych po ostudzeniu.
Jeśli sałatka ma zdrowo nasycić głód, powinny być w niej węglowodany (kasza, ryż, makaron, grzanki lub pieczywo do pogryzania), porcja białka (mięso, warzywa strączkowe, ser, jaja, ryba - pod warunkiem, że przechowujemy ją w lodówce i nie zabieramy na piknik w upalny dzień), nieco tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), dużo witamin, soli mineralnych i błonnika (warzywa i owoce). Sałatka zyska na smaku i wartości, gdy dodamy do niej orzechy, nasiona, pestki, kiełki.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
0,5 kilograma młodych ziemniaków
3 ogórki małosolne
słodka cebula
8 jajek przepiórczych
łyżka kaparów, utarty ząbek czosnku
4 łyżki majonezu, pieprz, sok z cytryny
łyżeczka musztardy diżońskiej
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
Cebulę drobno pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez z musztardą, kaparami i cebulą, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki wyszoruj, oskrob i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudzone pokrój, wymieszaj z sosem, posyp szczypiorkiem i koperkiem. Najlepsze do sałatek są ziemniaki o małej zawartości skrobi - po ugotowaniu trzymają zwarty kształt. Takie są młode ziemniaki, bez względu na odmianę.
SZASZŁYKI Z TEGO, CO POD RĘKĄ
10 plastrów salami
10 plastrów ementalera
Robi się je szybko, a recepturę można zmieniać i urozmaicać, zależnie od tego, co zachwyci na targu. Choć prawie nie ma przy nich gotowania, są wystarczająco pożywne, żeby wystąpić w roli drugiego dania lub kolacji. A wyrafinowany sznyt nada im pełny, bogaty smak sierpniowych warzyw i ziół.
OBIAD NA ZIMNO
Choć przywykliśmy podawać dzieciom ciepły obiad, treściwa, dobrze skomponowana, zimna sałatka z powodzeniem może go zastąpić.
Składniki nie zmieniają przecież swoich właściwości odżywczych po ostudzeniu.
Jeśli sałatka ma zdrowo nasycić głód, powinny być w niej węglowodany (kasza, ryż, makaron, grzanki lub pieczywo do pogryzania), porcja białka (mięso, warzywa strączkowe, ser, jaja, ryba - pod warunkiem, że przechowujemy ją w lodówce i nie zabieramy na piknik w upalny dzień), nieco tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), dużo witamin, soli mineralnych i błonnika (warzywa i owoce). Sałatka zyska na smaku i wartości, gdy dodamy do niej orzechy, nasiona, pestki, kiełki.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
0,5 kilograma młodych ziemniaków
3 ogórki małosolne
słodka cebula
8 jajek przepiórczych
łyżka kaparów, utarty ząbek czosnku
4 łyżki majonezu, pieprz, sok z cytryny
łyżeczka musztardy diżońskiej
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
Cebulę drobno pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez z musztardą, kaparami i cebulą, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki wyszoruj, oskrob i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudzone pokrój, wymieszaj z sosem, posyp szczypiorkiem i koperkiem. Najlepsze do sałatek są ziemniaki o małej zawartości skrobi - po ugotowaniu trzymają zwarty kształt. Takie są młode ziemniaki, bez względu na odmianę.
SZASZŁYKI Z TEGO, CO POD RĘKĄ
10 plastrów salami
10 plastrów ementalera
10 małych kulek mozzarelli
10 małych pomidorów
ogórek, rzodkiewki, sałata, kalarepka
oliwki
Szaszłyki są wygodne do złapania w rękę i wyglądają atrakcyjnie. Na szpadki można nadziewać różne produkty, mieszać owoce z warzywami, dodać kostki sera, plasterki wędlin lub pieczonego mięsa. Można pokusić się dodatkowo o przygotowanie jogurtowego albo majonezowego sosu. Pikantnego, z chile chipotle z puszki, tatarskiego, remulady, ziołowego lub czosnkowego z ogórkiem, zwanego tzatziki.
KOKARDKI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
200 g makaronu kokardki
garść pomidorów koktajlowych
garść oliwek bez pestek
garść liści bazylii, utarty ząbek czosnku
pierś kurczaka (pieczona, grillowana
lub usmażona)
80 ml oliwy extra vergine
3 łyżki octu z czerwonego wina
sól, pieprz
Czosnek utrzyj z solą, wymieszaj z oliwą i octem. Makaron ugotuj al dente, odcedź i wymieszaj z sosem. Dodaj pomidory, porwane liście bazylii, oliwki i pokrojonego w paski kurczaka. Można podawać na ciepło lub na zimno, jako sałatkę z makaronem.
TABULE
3 pęczki natki pietruszki
pęczek mięty
pół szklanki kuskusu lub bulguru
10 małych pomidorów
ogórek, rzodkiewki, sałata, kalarepka
oliwki
Szaszłyki są wygodne do złapania w rękę i wyglądają atrakcyjnie. Na szpadki można nadziewać różne produkty, mieszać owoce z warzywami, dodać kostki sera, plasterki wędlin lub pieczonego mięsa. Można pokusić się dodatkowo o przygotowanie jogurtowego albo majonezowego sosu. Pikantnego, z chile chipotle z puszki, tatarskiego, remulady, ziołowego lub czosnkowego z ogórkiem, zwanego tzatziki.
KOKARDKI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
200 g makaronu kokardki
garść pomidorów koktajlowych
garść oliwek bez pestek
garść liści bazylii, utarty ząbek czosnku
pierś kurczaka (pieczona, grillowana
lub usmażona)
80 ml oliwy extra vergine
3 łyżki octu z czerwonego wina
sól, pieprz
Czosnek utrzyj z solą, wymieszaj z oliwą i octem. Makaron ugotuj al dente, odcedź i wymieszaj z sosem. Dodaj pomidory, porwane liście bazylii, oliwki i pokrojonego w paski kurczaka. Można podawać na ciepło lub na zimno, jako sałatkę z makaronem.
TABULE
3 pęczki natki pietruszki
pęczek mięty
pół szklanki kuskusu lub bulguru
pół cebuli
ogórek
czerwona papryka
sok z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
sól
Kuskus lub bulgur (podobna w smaku do kuskusu, ale grubsza pszenna kasza, którą można kupić w arabskich sklepach lub dobrych delikatesach) zalej wrzątkiem wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy, tak by woda stała ok. 1,5 cm ponad powierzchnią kaszy. Przykryj, odstaw i zaczekaj, aż ziarna wchłoną płyn. Kasza nasiąknie i zmięknie, stanie się zwarta, ale po poruszeniu widelcem powinna się rozsypać.
Zioła posiekaj bardzo drobno. Cebulę, ogórek i paprykę pokrój w drobną kostkę równej wielkości. Wymieszaj zioła z kaszą i warzywami, dopraw cytryną, solą i oliwą. Sałatka jest najlepsza, gdy się przegryzie.
Zioła można urozmaicać, dodać utarty czosnek, pomidory, rzodkiewki, szczypior, ale ważne jest, by dominującym elementem była zieleń natki pietruszki i mięty.
Pomysł na sałatkę z kaszą można rozwijać z kaszami innymi niż pszenne - świetnie sprawdza się pęczak i brązowy ryż.
ogórek
czerwona papryka
sok z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
sól
Kuskus lub bulgur (podobna w smaku do kuskusu, ale grubsza pszenna kasza, którą można kupić w arabskich sklepach lub dobrych delikatesach) zalej wrzątkiem wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy, tak by woda stała ok. 1,5 cm ponad powierzchnią kaszy. Przykryj, odstaw i zaczekaj, aż ziarna wchłoną płyn. Kasza nasiąknie i zmięknie, stanie się zwarta, ale po poruszeniu widelcem powinna się rozsypać.
Zioła posiekaj bardzo drobno. Cebulę, ogórek i paprykę pokrój w drobną kostkę równej wielkości. Wymieszaj zioła z kaszą i warzywami, dopraw cytryną, solą i oliwą. Sałatka jest najlepsza, gdy się przegryzie.
Zioła można urozmaicać, dodać utarty czosnek, pomidory, rzodkiewki, szczypior, ale ważne jest, by dominującym elementem była zieleń natki pietruszki i mięty.
Pomysł na sałatkę z kaszą można rozwijać z kaszami innymi niż pszenne - świetnie sprawdza się pęczak i brązowy ryż.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Nauka w klasach 1-3 wraca do trybu zdalnego. Niedzielski: "mały kroczek w tył"
-
Agata Młynarska świętuje urodziny syna. Nie widzieli się ponad rok. "Wiem, że jest szczęśliwy ze swoją fantastyczną żoną"
-
Powrót dzieci do szkół pod koniec marca bądź w kwietniu. Adam Niedzielski: "Sytuacja potoczyła się w innym kierunku"
-
Mama 22 dzieci była w ciąży bez przerwy przez ponad 16 lat. "Najkrótszy poród trwał 45 minut"
-
Do kiedy ulga na dziecko? Możesz dostać zwrot nawet jeśli twoje dziecko jest już pełnoletnie
- Polska mama z Austrii: Do porodu potrzebowałam jedynie własnej szczoteczki do zębów
- Nowe obostrzenia w Polsce. Konferencja ministra zdrowia. "Trzecia fala się rozpędza"
- Rok temu urodziło się dziecko ze wściekłym wyrazem twarzy. "Nie dajcie się zwieść fotografii, dziewczynka jest słodka"
- "Lalka" Bolesława Prusa - streszczenie lektur, plan wydarzeń, problematyka. Pewniak maturalny
- Zmiany w procesach z udziałem dzieci. Koniec "biało-czarnych kartek"