1. I trymestr ci±¿y

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ci±¿y

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ci±¿y

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok ¿ycia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowan± datê porodu lub datê urodzin dziecka

Od kaszy cz³owiek zdrów

Dla ma³ych i du¿ych. Na s³odko i na s³ono. Kasza to porcja zdrowia na ka¿dy dzieñ.
Specjali¶ci od ¿ywienia s± zgodni, ¿e podstaw± codziennej, zdrowej, zbilansowanej diety powinny byæ z³o¿one wêglowodany, pochodz±ce z produktów jak najmniej przetworzonych, bogatych w witaminy, minera³y i b³onnik pokarmowy. W tej definicji idealnie mieszcz± siê kasze, szczególnie tzw. grube (np. pêczak, gryczana, jêczmienna mazurska). Dostarczaj± du¿o energii, s± po¿ywne, a jednocze¶nie lekkostrawne, zawieraj± witaminy (przede wszystkim te z grupy B) i mikroelementy (magnez, ¿elazo, chrom, cynk), maj± ma³o t³uszczu, ale w tym spor± dawkê niezbêdnych nienasyconych kwasów t³uszczowych, a im mniej ingerowano w ich naturalny kszta³t, tym wiêcej w nich b³onnika oraz sk³adników od¿ywczych i tym ni¿szy maj± indeks glikemiczny.

Bogactwo rodzajów kasz pozwala wyczarowaæ z nich niemal ka¿dy posi³ek. Drobne kaszki ¶wietnie sprawdzaj± siê na ¶niadania i do przygotowania deserów, ¶rednie i grube kasze s± doskona³± baz± dañ obiadowych i kolacyjnych. Kasza pysznie smakuje zarówno solo (z kapk± oliwy lub stru¿ynk± mas³a), z daniami warzywnymi i miêsnymi, w farszach do warzyw, nale¶ników i pierogów, jako sk³adnik zapiekanek, legumin, jak i potraw jednogarnkowych.

Kasze s± zdrowszym "wype³niaczem" posi³ku ni¿ rozgotowane ziemniaki, zwyk³y makaron czy bia³y ry¿. Powinny wiêc go¶ciæ na naszych talerzach jak najczê¶ciej. Warto do ich smaku przyzwyczajaæ niemowlêta i ma³e dzieci. Przecie¿ maluchy nie musz± je¶æ wy³±cznie s³odkich kaszek o konsystencji kremu. Wielu ma³ych smakoszy zajada siê kasz± gryczan±, jêczmienn± czy jaglan±.

Kuchenne ABC

•  Kasze przechowuj w szczelnie zamkniêtych, najlepiej szklanych, pojemnikach, chroni±c przed dzia³aniem ¶wiat³a.

•  Ekonomiczniej jest kupowaæ kaszê w du¿ych opakowaniach, a nie tê porcjowan± i pakowan± w woreczki przeznaczone do gotowania. Mo¿esz wtedy odmierzyæ i ugotowaæ dok³adnie tyle kaszy, ile potrzebujesz, a nie tyle, ile proponuje ci producent.

•  Kaszy nie nale¿y gotowaæ w du¿ej ilo¶ci wody, bo wraz z pozosta³ym w garnku p³ynem wylewamy wiele cennych sk³adników. By tego unikn±æ, wrzucamy kaszê na odpowiedni± objêto¶æ wrz±cej wody. Na szklankê pêczaku potrzeba 3 szklanek wody, na szklankê kaszy gryczanej, per³owej, krakowskiej - 2 szklanek, na szklankê jaglanej - 1,75, kukurydzianej - 1,5 szklanki.

•  Do gotowania kaszy u¿ywaj dobrego garnka ze stali nierdzewnej, z grubym, akutermicznym dnem.

•  Podczas gotowania pod przykryciem kasza wch³ania ca³± wodê. Je¶li mimo gotowania nie jest do¶æ miêkka, owijamy garnek w koc, przykrywamy poduszkami i pozwalamy kaszy "doj¶æ". Bêdzie ciep³a nawet po d³u¿szym czasie.

•  Ugotowan± na gêsto, wy³o¿on± na pó³misek i ostudzon± kaszê mannê lub kaszkê krakowsk± mo¿na pokroiæ w grub± kostkê i podawaæ jako dodatek np. do bulionu.

Gdzie jest gluten?

Kasze bezglutenowe

•  ry¿owa

•  kukurydziana

•  jaglana

•  gryczana

Kasze glutenowe

•  jêczmienna (pêczak, kasza per³owa, mazurska)

•  pszenna (manna, kuskus)

Kaszka z buzi±

Kaszkê ry¿ow±, pszenn± lub kukurydzian± (bez dodatków smakowych) zrób wed³ug przepisu na opakowaniu (w wersji "na gêsto"). Prze³ó¿ do miseczki. Gdy zgêstnieje, czystym palcem zrób na powierzchni "oczka" i u¶miechniêt± "buziê". Wype³nij zag³êbienia przecierem z ciemnych owoców. Nastêpnym razem mo¿esz wykonaæ inny rysunek.

Szarlotka na sypko

Du¿e kwaskowate jab³ko (antonówka, szara reneta) obierz, pokrój na ma³e kawa³ki, upra¿ w rondelku. Dodaj szczyptê cynamonu. Zmieszaj z ugotowan± na sypko kasz± jaglan±. Danie podaj ciep³e. Mo¿esz dodaæ nieco jogurtu naturalnego.

Bakaliowy przysmak

Namocz dowolny zestaw bakalii, np. rodzynki, suszone daktyle, figi, ¶liwki i morele, migda³y, orzechy. Posiekaj je drobno. Zmieszaj z ugotowan± na sypko kasz± jêczmienn±, dodaj odrobinê mas³a. Dziecku ponad- rocznemu mo¿esz os³odziæ danie ³y¿eczk± miodu.

Legumina z owocami

Ugotuj kaszkê mannê na gêsto (ok. 200 ml). Przestud¼, dodaj ¿ó³tko i nieco cukru waniliowego, starannie wymieszaj. Dodaj pokrojone owoce, np. ¶liwki, brzoskwinie lub wi¶nie (mog± byæ mro¿one). Wymieszaj, prze³ó¿ do ma³ego naczynia ¿aroodpornego, zapiekaj w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Kotlety z kaszy gryczanej

Kaszê gryczan± wymieszaj z rozgniecionym widelcem bia³ym serem. Dodaj jajko, dopraw zio³ami prowansalskimi. Formuj malutkie kotleciki, sma¿ na odrobinie oleju.

Kuskus z kurczakiem

Pier¶ kurczaka pokrój na drobne kawa³ki, obsma¿ na oliwie, dodaj pokrojone w s³upki warzywa: marchew, pietruszkê, paprykê, cukiniê, bia³± rzodkiew, pokrojonego w kostkê pomidora. Zalej niewielk± ilo¶ci± wody, du¶ po przykryciem do miêkko¶ci. Dodaj posiekan± natkê pietruszki, dopraw odrobin± kminu rzymskiego. Podawaj z kaszk± kuskus.

Pierogi z kasz± i szpinakiem

Z m±ki, wody i jaja przygotuj ciasto na pierogi. Zrób nadzienie z kaszy gryczanej zmieszanej z obgotowanymi i posiekanymi li¶æmi szpinaku. Dopraw sol± i czosnkiem przeci¶niêtym przez praskê. Pierogi wykrawaj szklank±, zlepiaj porz±dnie brzegi i gotuj w du¿ej ilo¶ci wody.

Go³±bki z pêczakiem

Z kapusty usuñ g³±b, sparz j± i zostaw do ostygniêcia. Przygotuj nadzienie z zeszklonej cebuli, pieczarek i ugotowanego pêczaku, dopraw pieprzem i oregano. Farsz zawijaj w li¶cie kapusty (wcze¶niej wytnij lub rozbij grube "nerwy" li¶ci). W³ó¿ do garnka wy³o¿onego li¶ciem kapusty, podlej wod±, du¶ pod przykryciem. Mo¿esz podaæ z sosem z przetartych pomidorów.