Żelatyna
to substancja białkowa pozyskiwana z kości i chrząstek zwierząt. Stosuje się ją nie tylko do wyrobu galaret i żelków. Jest składnikiem m.in. konserw mięsnych, wędlin, jogurtów, ciast, cukierków, lodów, a także wielu leków (kapsułki, tabletki) i kosmetyków. Obecnie do celów spożywczych używa się żelatyny wieprzowej, zastąpiła ona wołową po odkryciu zagrożeń jakie niesie choroba "szalonych krów". Potraw zawierających żelatynę nie podajemy niemowlętom, ale w drugim roku życia dziecko może skosztować galaretki (pamiętajmy, że można zrobić ją domowym sposobem, z owocowego soku, do którego dodamy rozpuszczoną żelatynę - to pozwoli nam uniknąć sztucznych barwników i aromatów).
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Meghan Markle i książę Harry spodziewają się tęczowego dziecka. "Możemy potwierdzić, że Archie będzie starszym bratem"
-
Magda Gessler o roli babci. "Nie jestem żadną babcią, bo moja córka do mojej wnuczki mnie nie dopuszcza"
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Adam Niedzielski: To są decyzje, które będziemy podejmowali
-
Szkoły zamknięte do końca roku 2021? Przemysław Czarnek: Prędzej czy później ten powrót nastąpi
-
Imiona dla dzieci, które kiedyś były zakazane. Dziś można tak już nazwać swoją pociechę
- Ulga na dziecko urodzone w ciągu roku 2020. To jedna z największych ulg podatkowych, ale nie przysługuje wszystkim
- Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego 2021 czy Powrót po Wielkanocy? Czarnek optymistycznie: będziemy mogli rozmawiać o terminach
- Zadbaj o prawidłową pielęgnację skóry swojego dziecka od pierwszych dni życia. Ten krem i balsam to numer 1 w rekomendacjach dermatologów
- Poradzisz sobie z niemowlakiem? Sprawdź, jak dużo wiesz o małych dzieciach
- Czternasta emerytura 2021 - kiedy będzie wypłacana? Na dodatkowe pieniądze emeryci muszą jeszcze trochę poczekać