Kasza smaczna na wiele sposobów
Często zapominamy, że pierwszym prawdziwym posiłkiem, który jemy w dzieciństwie jest... zwykła kaszka.
Zazwyczaj pierwszym po mleku posiłkiem dziecka jest zupa czy przecier jarzynowy. Czasami jednak pediatrzy radzą zacząć od kaszki - polecają ją zwłaszcza niemowlętom, które nie najlepiej przybywają na wadze. Najmłodszym podaje się kaszkę bezglutenową. Lepiej także wybrać kaszkę bezmleczną i rozmieszać ją z wodą, własnym pokarmem lub dobrze przez malucha tolerowanym mlekiem modyfikowanym. Za jakiś czas, jeśli niemowlę dobrze zniesie taką nowość, możemy (choć wcale nie musimy) zaproponować mu kaszkę z dodatkiem jakiegoś owocu (np. ryżową z jabłkami). Na posiłki z dodatkiem wielu owoców, jogurtu czy innych zbóż przyjdzie jeszcze czas.
Warto na początku próbować podawać dziecku kaszki neutralne w smaku i z czasem dołączać do nich samodzielnie przeciery z owoców (np. słoiczkowe). Możemy wówczas komponować danie według własnego uznania i przyzwyczajać malca do mniej słodkich smaków.
Jak przygotować?
Kaszki bezglutenowe produkowane dla niemowląt przygotowujemy zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odmierzoną ilość grysiku mieszamy z letnią wodą lub letnim mlekiem modyfikowanym (pokarmem, preparatem mlekozastępczym). W płynie o temperaturze ok. 36-38 st. rozmiesza się bez trudu, nie tworząc grudek. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.
W sklepach są także specjalne płynne kaszki w kartonikach, gotowe do zjedzenia (można je przed podaniem lekko podgrzać).
Dla starszych niemowląt znajdziemy gęste i sycące kaszki w słoiczkach, np. z dodatkiem czekolady czy owoców. Przed podaniem można je podgrzać w wodnej kąpieli.
Jak podawać?
Kaszki mleczne możemy podawać na dwa sposoby: gęste jak krem lub półpłynne. Od konsystencji zależy technika jedzenia. Gęstą kaszkę najlepiej trzymać w miseczce (z tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością) i podawać małą, dobrze wyprofilowaną, miękką łyżeczką. Warto przy tym pamiętać, że im wcześniej pozwolimy dziecku jeść samodzielnie, tym sprawniej i chętniej będzie ono jeść w przyszłości. Kaszki bezmlecznej wcale nie musimy przygotować na mleku - równie dobrze bazą może być przegotowana i ostudzona woda źródlana. Taki wariant na pewno spodoba się mamom, które nadal karmią piersią i nie chcą wprowadzać do diety malca mleka modyfikowanego.
Na początek jeden posiłek w zupełności wystarczy. Z czasem dziecko może zjadać dwie, a nawet trzy porcje kaszki dziennie, pod warunkiem, że jego apetyt za tym nadąża i że w jego jadłospisie prócz posiłków mleczno-zbożowych są też inne (warzywa, owoce, mięso, ryby, żółtko jaja, inne produkty zbożowe).
Co dla alergików?
Dla małych alergików, rozszerzanie diety ustala lekarz prowadzący. To on określi, w jakiej kolejności dziecko ma dostać pierwsze produkty stałe. Menu alergika rozszerzamy bardzo ostrożnie, uważnie obserwując, czy nie wystąpi reakcja uczuleniowa. Korzystamy z produktów jednoskładnikowych. Jeśli niemowlę jest uczulone na białko mleka krowiego, korzystamy z kaszek bezmlecznych. Warto wiedzieć, że na rynku dostępny jest specjalny produkt zbożowy bezmleczny i bezglutenowy (Sinlac), który z powodzeniem zastępuje zwykłą kaszkę na mleku.
Gdy brak entuzjazmu
Niektórym dzieciom słodkawa mleczna kaszka nie smakuje. Trudno, nic na siłę. Z czasem, gdy maluch nauczy się lepiej żuć i gryźć, a jego układ pokarmowy przywyknie już do trawienia bardziej skomplikowanych składników, w jego diecie mogą pojawiać się inne zdrowe produkty zbożowe - ryż (biały i brązowy), kasze (jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kus-kus), pieczywo (białe i razowe), kukurydziane i ryżowe wafle oraz chrupki. Kaszkę mannę, ryżową, kukurydzianą, pszenną można tez przemycać jako dodatek do innych dań.
Kukurydziana z jagodami
od 6 miesiąca
kaszka kukurydziana
mleko modyfikowane
garść jagód z mrożonki
Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto).
Jagody umyj i pozostaw do rozmrożenia. Następnie dokładnie zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego, i przetrzyj jagody przez sito. Jagodowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.
Warto na początku próbować podawać dziecku kaszki neutralne w smaku i z czasem dołączać do nich samodzielnie przeciery z owoców (np. słoiczkowe). Możemy wówczas komponować danie według własnego uznania i przyzwyczajać malca do mniej słodkich smaków.
Jak przygotować?
Kaszki bezglutenowe produkowane dla niemowląt przygotowujemy zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odmierzoną ilość grysiku mieszamy z letnią wodą lub letnim mlekiem modyfikowanym (pokarmem, preparatem mlekozastępczym). W płynie o temperaturze ok. 36-38 st. rozmiesza się bez trudu, nie tworząc grudek. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.
W sklepach są także specjalne płynne kaszki w kartonikach, gotowe do zjedzenia (można je przed podaniem lekko podgrzać).
Dla starszych niemowląt znajdziemy gęste i sycące kaszki w słoiczkach, np. z dodatkiem czekolady czy owoców. Przed podaniem można je podgrzać w wodnej kąpieli.
Jak podawać?
Kaszki mleczne możemy podawać na dwa sposoby: gęste jak krem lub półpłynne. Od konsystencji zależy technika jedzenia. Gęstą kaszkę najlepiej trzymać w miseczce (z tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością) i podawać małą, dobrze wyprofilowaną, miękką łyżeczką. Warto przy tym pamiętać, że im wcześniej pozwolimy dziecku jeść samodzielnie, tym sprawniej i chętniej będzie ono jeść w przyszłości. Kaszki bezmlecznej wcale nie musimy przygotować na mleku - równie dobrze bazą może być przegotowana i ostudzona woda źródlana. Taki wariant na pewno spodoba się mamom, które nadal karmią piersią i nie chcą wprowadzać do diety malca mleka modyfikowanego.
Na początek jeden posiłek w zupełności wystarczy. Z czasem dziecko może zjadać dwie, a nawet trzy porcje kaszki dziennie, pod warunkiem, że jego apetyt za tym nadąża i że w jego jadłospisie prócz posiłków mleczno-zbożowych są też inne (warzywa, owoce, mięso, ryby, żółtko jaja, inne produkty zbożowe).
Co dla alergików?
Dla małych alergików, rozszerzanie diety ustala lekarz prowadzący. To on określi, w jakiej kolejności dziecko ma dostać pierwsze produkty stałe. Menu alergika rozszerzamy bardzo ostrożnie, uważnie obserwując, czy nie wystąpi reakcja uczuleniowa. Korzystamy z produktów jednoskładnikowych. Jeśli niemowlę jest uczulone na białko mleka krowiego, korzystamy z kaszek bezmlecznych. Warto wiedzieć, że na rynku dostępny jest specjalny produkt zbożowy bezmleczny i bezglutenowy (Sinlac), który z powodzeniem zastępuje zwykłą kaszkę na mleku.
Gdy brak entuzjazmu
Niektórym dzieciom słodkawa mleczna kaszka nie smakuje. Trudno, nic na siłę. Z czasem, gdy maluch nauczy się lepiej żuć i gryźć, a jego układ pokarmowy przywyknie już do trawienia bardziej skomplikowanych składników, w jego diecie mogą pojawiać się inne zdrowe produkty zbożowe - ryż (biały i brązowy), kasze (jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kus-kus), pieczywo (białe i razowe), kukurydziane i ryżowe wafle oraz chrupki. Kaszkę mannę, ryżową, kukurydzianą, pszenną można tez przemycać jako dodatek do innych dań.
Kukurydziana z jagodami
od 6 miesiąca
kaszka kukurydziana
mleko modyfikowane
garść jagód z mrożonki
Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto).
Jagody umyj i pozostaw do rozmrożenia. Następnie dokładnie zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego, i przetrzyj jagody przez sito. Jagodowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.
Pianka bananowa
od 6 miesiąca
kaszka ryżowa
mleko modyfikowane
dojrzały banan
Kaszkę ryżową przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kaszką i zmiksuj na puch.
Legumina śliwkowa
od 9 miesiąca
3 łyżki kaszy manny
7 miarek mleka modyfikowanego
żółtko jaja
przecier ze śliwek suszonych (słoiczkowy, dla niemowląt)
pół łyżeczki brązowego cukru
nieco masła
Przygotuj 210 ml wody. Kaszę mannę ugotuj w 2/3 objętości. W pozostałej części letniej wody rozmieszaj mleko modyfikowane. Gdy kaszka przestygnie, wymieszaj ją z mlekiem.
Całość dokładnie połącz z żółtkiem jaja, cukrem i przecierem śliwkowym.
Przełóż do żaroodpornego naczynia o średnicy 10 cm cienko wysmarowanego masłem. Zapiekaj w temperaturze 190 st. aż wierzch się lekko zrumieni.
Placuszki jabłkowe z Sinlacu
od 9 miesiąca
3 łyżki Sinlacu
od 6 miesiąca
kaszka ryżowa
mleko modyfikowane
dojrzały banan
Kaszkę ryżową przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kaszką i zmiksuj na puch.
Legumina śliwkowa
od 9 miesiąca
3 łyżki kaszy manny
7 miarek mleka modyfikowanego
żółtko jaja
przecier ze śliwek suszonych (słoiczkowy, dla niemowląt)
pół łyżeczki brązowego cukru
nieco masła
Przygotuj 210 ml wody. Kaszę mannę ugotuj w 2/3 objętości. W pozostałej części letniej wody rozmieszaj mleko modyfikowane. Gdy kaszka przestygnie, wymieszaj ją z mlekiem.
Całość dokładnie połącz z żółtkiem jaja, cukrem i przecierem śliwkowym.
Przełóż do żaroodpornego naczynia o średnicy 10 cm cienko wysmarowanego masłem. Zapiekaj w temperaturze 190 st. aż wierzch się lekko zrumieni.
Placuszki jabłkowe z Sinlacu
od 9 miesiąca
3 łyżki Sinlacu
2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego)
4 łyżki wody
ćwierć kwaskowego jabłka
nieco oleju
Sinlac, mąkę ryżową i wodę zmieszaj - powinna powstać dość gęsta konsystencja.
Jabłko wyszoruj, obierz, wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych okach lub posiekaj w drobną kostkę. Zmieszaj jabłko z masą.
Na teflonowej patelni rozsmaruj (pędzlem lub ręcznikiem papierowym) kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.
Różowa kaszka
od 9. miesiąca
kaszka ryżowa
mleko modyfikowane
garść malin z mrożonki
Przygotuj gęstą kaszkę ryżową według przepisu na opakowaniu.
maliny umyj i rozmroź. Następnie dokładnie zmiksuj z kaszką. Danie będzie miało delikatną konsystencję i piękny różowy kolor.
4 łyżki wody
ćwierć kwaskowego jabłka
nieco oleju
Sinlac, mąkę ryżową i wodę zmieszaj - powinna powstać dość gęsta konsystencja.
Jabłko wyszoruj, obierz, wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych okach lub posiekaj w drobną kostkę. Zmieszaj jabłko z masą.
Na teflonowej patelni rozsmaruj (pędzlem lub ręcznikiem papierowym) kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.
Różowa kaszka
od 9. miesiąca
kaszka ryżowa
mleko modyfikowane
garść malin z mrożonki
Przygotuj gęstą kaszkę ryżową według przepisu na opakowaniu.
maliny umyj i rozmroź. Następnie dokładnie zmiksuj z kaszką. Danie będzie miało delikatną konsystencję i piękny różowy kolor.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Ulga na dziecko 2021. Rodzice mogą dostać nawet 4 tys. złotych
-
Zasiłek pielęgnacyjny 2021. Ile wynosi zasiłek pielęgnacyjny? Czy kwota wzrośnie w 2021 roku?
-
Powrót do szkoły. Minister Czarnek zdradził dalsze plany MEN w sprawie maturzystów i ósmoklasistów
-
Nauczyciele o powrocie do szkół. "Widzę przerażone koleżanki, które kochają uczyć, a boją się iść do pracy"
-
Emily Ratajkowski pozuje w bikini. Pokazała ciążowy brzuszek
- Magda Gessler pokazała słodkie nagranie wnuczki. Uwagę zwraca mimika dziewczynki
- Zabawa na sankach trwa w najlepsze. Nagle dziecko woła: Siku! Czy wypada je wysadzić "w krzakach"? Ekspert od etykiety odpowiada
- Maska karnawałowa dla dziecka - szablon. Zrób maskę ze swoim dzieckiem, to świetna zabawa
- Dodatkowy zasiłek opiekuńczy wydłużony. Do kiedy można pobierać świadczenie?
- Życzenia na Dzień Dziadka 2021. Lista tradycyjnych życzeń i zabawnych wierszyków