1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Pomidor

jedna z najlepszych rzeczy, jaka trafiła do Europy po odkryciu przez Kolumba Ameryki. Pomidory są niezwykle smaczne, zdrowe i stanowią podstawę wielu ulubionych przez wszystkie pokolenia potraw (jak choćby najpopularniejszej w Polsce zupy pomidorowej). Dużo się ich używa w kuchni śródziemnomorskiej uważanej za jedną z najzdrowszych w świecie. Pomidory na dodatek mają tę rzadką cechę, że po ugotowaniu są równie wartościowe, jak na surowo - owszem tracą nieco witamin, ale uaktywnia się w nich barwnik likopen, znany z właściwości przeciwutleniających, prawdopodobnie bardzo ważnych w profilaktyce nowotworów (szczególnie raka prostaty) i chorób układu krążenia. Pomidory zawierają mnóstwo składników mineralnych (szczególnie dużo potasu, sok pomidorowy zaleca się przy niedoborach tego pierwiastka), beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, K, PP. Wśród wielu odmian pomidorów znajdziemy także malutkie i poręczne dla dzieci pomidorki cherry, pomidory żółte, pomarańczowe, zielone (taki kolor mają dojrzałe owoce), a nawet czarne. Czerwone także mają wiele odmian, dobrych do sałatek i przetworów. Z pomidorów robi się mnóstwo przetworów - soki (napój godny polecenia), koncentraty, sosy, keczupy (duża zawartość likopenu), w większości sklepów można też dostać pomidory suszone w zalewie z oliwy. To przysmak słony i kaloryczny, ale jego niewielki dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej wspaniale wzbogaca smak potrawy.

Pomidory do dziecięcej diety zapraszamy w 7. miesiącu życia.

Więcej o: