Pomarańcza

pyszny owoc cytrusowy, bogaty szczególnie w witaminę C, zawiera także witaminę A, z grupy B (w tym cenny kwas foliowy), składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, cynk , żelazo, magnez) i błonnik. Podajemy ją dzieciom pod koniec pierwszego roku życia, z początku ostrożnie, z powodu ryzyka alergii.

Pomarańcza to świetna porcja zdrowia, szczególnie zimą, gdy trudno o urozmaiconą i bogatą w witaminy dietę. Najlepiej pomarańcze jeść na surowo. Sok pomarańczowy jest pełen zalet, jeśli świeżo wyciśniemy go z owoców i wypijemy nie odcedzając fragmentów miąższu, ten kupowany w kartonach ma już dużo mniej walorów. W przemyśle spożywczym pomarańcze są surowcem dla wielu wyrobów, także aromatycznej przyprawy, jaką jest kandyzowana skórka pomarańczowa. Ta akurat nie jest zbyt zdrowa - może zawierać spore dawki środków chemicznych, którymi konserwuje się owoce przed transportem, jest poza tym bardzo słodka i sprzyja próchnicy.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.