Pieprz

Pod tą nazwą w naszej kuchni funkcjonuje wiele przypraw o różnym natężeniu smaku i ostrości. Najbardziej popularny czarny pieprz możemy podać (w minimalnych ilościach, rozcieńczony łagodną potrawą) już dziecku dziesięciomiesięcznemu, choć pojawia się pytanie o sens takiego przyprawiania zupki czy obiadu niemowlęciu. Z dojrzałych owoców pieprzowca pozyskuje się pieprz biały, a z niedojrzałych, zielonych - pieprz zielony. W kuchni używa się pieprzu zielonego mielonego, a także marynowanego lub z solanki - świetny do sosów (uwaga, po rozgryzieniu jest dość ostry, zbyt ostry dla maluchów). W sklepach znajdziemy nowe wersje przypraw na bazie pieprzu (np. pieprz cytrynowy - mieszanka mielonych ziaren różnych rodzajów pieprzu plus skórka cytrynowa). Amatorzy ziołowych smaków wybiorą pieprz ziołowy - w jego składzie nie ma pieprzu czarnego, jest za to mieszanka aromatycznych i pikantnych ziół (m.in. chili, gorczyca, papryka, kolendra). W dobrej kuchni trochę pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) nie zaszkodzi, ale unikajmy zbyt ostrego przyprawiania, szczególnie jeśli danie jeść mają maluchy.

Copyright © Agora SA