Parzenie
Tu: rozumiane jako krótkotrwałe zanurzenie produktu we wrzącej wodzie, by zabić obecne na jego powierzchni bakterie, grzyby, wirusy. Większość produktów spożywczych, naczyń, sztućców wystarczy po prostu dokładnie umyć, ale w kilku przypadkach przyda się sparzenie. A zatem parzymy: skorupki surowych jaj przed rozbiciem; cytrusy, których skórka ma być starta i użyta np. do kremu, ciasta; deski, naczynia, sztućce, które miały styczność z surowym mięsem (zwierząt i ryb). Wyparzanie należy się także wszystkim naczyniom, które mają styczność z pokarmem dla niemowląt (do ukończenia pół roku): butelkom, smoczkom, laktatorom, sztućcom, miskom itp.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Skandaliczne potraktowanie włoskiej uczennicy podczas zdalnego nauczania. Nastolatka odpowiadała z zakrytymi oczami
-
Kiedy wracamy do szkoły 4-8? Adam Niedzielski: Będziemy obserwować wzrost zakażeń w kolejnych dniach
-
Jak powstają rankingi? "Wykopuje się ucznia ze szkoły, żeby nie zaniżał statystyk"
-
Joanna Koroniewska pozuje z mężem i córką. "Parcie na szkło wyssała z mlekiem matki"
-
Zofia Zborowska zdradziła, ile ważyła przed ciążą, a ile waży teraz. "Wpędzało mnie to w paranoje"
- Dlaczego przeciwne ładunki elektryczne się odpychają? To zjawisko łatwo zbadać na włosach
- Łamigłówki. Tym razem liczy się nie wiedza, lecz logiczne myślenie. Dasz sobie radę?
- Lara Gessler pokazała uroczy gest Neny. Wiadomo, po kim jej córka ma dryg do muzyki
- Kobieta ma dwie pochwy i dwie macice. Dowiedziała się o tym podczas porodu
- Surfer ojcem 48 dzieci. Błąd w systemie ujawnił tę zaskakującą prawdę