Papryka

Kuzynka ziemniaka i pomidora. Choć wrzucamy ją do jednego worka z warzywami, tak naprawdę jadalna część to owoc. Poszczególne odmiany (a tych jest mnóstwo) różnią się kształtem, smakiem - od łagodnych, wręcz słodkich, po bardzo pikantne, a także różne barwy: żółtą, pomarańczową, czerwoną, zieloną, a nawet brązową. Różnice w kolorach mają znaczenie nie tylko estetyczne, ale zmieniają też skład owocu. Bardzo wartościowa wydaje się czerwona papryka: ma mnóstwo beta-karotenu, likopen, dużo więcej witaminy C i potasu niż jej zielona siostra. Paprykę można podawać już dzieciom dziesięciomiesięcznym (na początek gotowaną i rozdrobnioną). To atrakcyjna przegryzka, składnik sałatek i ozdoba kanapek - chrupiąca, smaczna, soczysta. Uwaga: dzieciom nie wolno podawać papryki pikantnej!

Copyright © Agora SA