Olej
Ten, którego używamy w kuchni to płynny tłuszcz pochodzenia roślinnego. Najczęściej stosujemy olej z rzepaku, słonecznika, soi, oliwek, kukurydzy, ale są także oleje z pestek winogron, dyni, brzoskwini, z rozmaitych orzechów. Różnią się zawartością kwasów tłuszczowych - dobrze by dużo było wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a jak najmniej nasyconych (tu bardzo korzystnie wypada skład oleju rzepakowego niskoerukowego, zwanego obecnie "oliwą północy"). Najlepsze są oleje tłoczone na zimno - zachowują cenne właściwości i charakterystyczny smak roślin. Dobrej jakości olej, właściwie przechowywany (chroniony przed światłem i wysoką temperaturą) to tłuszcz zalecany dla dzieci. Można go stosować zarówno na zimno, jak i do smażenia, pieczenia, gotowania. Pamiętajmy jednak, że podgrzewanie niszczy cenne składniki, więc jeśli proces przygotowania potrawy daje nam taką możliwość, najlepiej piec lub gotować bez tłuszczu, a kapkę dobrego oleju dodawać do gotowej już potrawy.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Bezwarunkowy dochód podstawowy. Od kiedy? Równo 1200 zł dla każdego, 600 zł dla dzieci
-
Szkoły zamknięte do końca roku 2021? Przemysław Czarnek: Prędzej czy później ten powrót nastąpi
-
Matki w czasach pandemii. Samotne, zapracowane i totalnie za wszystko odpowiedzialne
-
Ulga na dziecko 2021. Nawet 4 tys. złotych dla rodziców, którzy spełnią określone warunki
-
Konferencja ministra zdrowia dzisiaj? Nowe obostrzenia będą prawdopodobnie dotyczyć poszczególnych województw
- Dziewczynka zmarła po połknięciu baterii. Teraz jej mama przestrzega innych rodziców. "To nie musiało się wydarzyć"
- Najpopularniejsze imiona 2021. Na podium pozostają dwie królowe
- Przerwa świąteczna - Wielkanoc 2021. Uczniowie mogą nastawić się na dłuższy odpoczynek
- Felieton: co to jest i jak go napisać?
- Ekwiwalent za urlop 2021. Pieniądze za niewykorzystane wolne nie przysługują wszystkim