Ocet

Spirytusowy powstaje w wyniku fermentacji rozcieńczonego spirytusu, winny - w wyniku fermentacji wina (białego lub czerwonego). Z win i moszczu owoców (np. jabłek) powstają octy owocowe. Słynny włoski ocet balsamiczny, łagodny i aromatyczny, powstaje na bazie moszczu winogron. Do octu winnego można dodawać rozmaite zioła, czosnek, nawet warzywa i owoce (np. cytryny) i wtedy powstają octy winne smakowe. Japończycy używają w kuchni (do gotowania, do sushi) octu ryżowego, produkowanego z sake. Od razu wyjaśnijmy - dla dzieci dania z dużą zawartością octu (marynaty, musztardy, sosy) nie są wskazane, zresztą dorośli też octu powinni unikać. Jeśli chcemy podać dziecku sałatę skropioną sosem vinegrette, zamiast octu użyjmy soku z cytryny, a jeśli jednak jakiś ocet pojawi się na talerzu dziecka (nie niemowlęcia!) niech to będzie odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego dobrej jakości.

Więcej o:
Copyright © Agora SA