Ocet
Spirytusowy powstaje w wyniku fermentacji rozcieńczonego spirytusu, winny - w wyniku fermentacji wina (białego lub czerwonego). Z win i moszczu owoców (np. jabłek) powstają octy owocowe. Słynny włoski ocet balsamiczny, łagodny i aromatyczny, powstaje na bazie moszczu winogron. Do octu winnego można dodawać rozmaite zioła, czosnek, nawet warzywa i owoce (np. cytryny) i wtedy powstają octy winne smakowe. Japończycy używają w kuchni (do gotowania, do sushi) octu ryżowego, produkowanego z sake. Od razu wyjaśnijmy - dla dzieci dania z dużą zawartością octu (marynaty, musztardy, sosy) nie są wskazane, zresztą dorośli też octu powinni unikać. Jeśli chcemy podać dziecku sałatę skropioną sosem vinegrette, zamiast octu użyjmy soku z cytryny, a jeśli jednak jakiś ocet pojawi się na talerzu dziecka (nie niemowlęcia!) niech to będzie odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego dobrej jakości.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Ulga na dziecko 2021. Nawet 4 tys. złotych dla rodziców, którzy spełnią określone warunki
-
Dziecko dobrze rozwiązało zadanie z matematyki, nauczycielka odjęła punkty. Powód może dziwić
-
1200 zł dla każdego, 600 zł dla dzieci. Nowe świadczenie budzi wiele emocji
-
Dodatek do czynszu 2021. Aby uzyskać dofinansowanie, należy spełnić kilka warunków
-
Kiedy powrót do szkoły 2021? Będą zmiany. Minister Czarnek zapowiada setki milionów złotych na ratowanie sytuacji dzieci
- Trzynasta emerytura 2021. Kiedy wypłata? Już za chwilę, ale jest pewien haczyk
- Emily Ratajkowski pozuje przed porodem. Fani: Dlaczego znów zupełnie nago?
- Przedszkolanka z Tczewa przyklejała dzieci do krzeseł. Sprawę bada policja i kuratorium
- Rozpoczęły się próbne matury w reżimie sanitarnym. Wszystko, co trzeba wiedzieć o obowiązujących zasadach
- Ulga na dziecko - do ilu lat? Zapewnia rodzicom duży zwrot gotówki, choć wiąże się z pewnym formalnościami