1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Ocet

Spirytusowy powstaje w wyniku fermentacji rozcieńczonego spirytusu, winny - w wyniku fermentacji wina (białego lub czerwonego). Z win i moszczu owoców (np. jabłek) powstają octy owocowe. Słynny włoski ocet balsamiczny, łagodny i aromatyczny, powstaje na bazie moszczu winogron. Do octu winnego można dodawać rozmaite zioła, czosnek, nawet warzywa i owoce (np. cytryny) i wtedy powstają octy winne smakowe. Japończycy używają w kuchni (do gotowania, do sushi) octu ryżowego, produkowanego z sake. Od razu wyjaśnijmy - dla dzieci dania z dużą zawartością octu (marynaty, musztardy, sosy) nie są wskazane, zresztą dorośli też octu powinni unikać. Jeśli chcemy podać dziecku sałatę skropioną sosem vinegrette, zamiast octu użyjmy soku z cytryny, a jeśli jednak jakiś ocet pojawi się na talerzu dziecka (nie niemowlęcia!) niech to będzie odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego dobrej jakości.